ΥΓΕΙΑ

Πώς το μπαχαρικό σαφράν μειώνει το άγχος και βελτιώνει την πεσμένη διάθεση σε υγιή άτομα

Το σαφράν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του στρες και του άγχους, σύμφωνα με μελέτη.

Πώς το μπαχαρικό σαφράν μειώνει το άγχος και βελτιώνει την πεσμένη διάθεση σε υγιή άτομα

Η κατάθλιψη επηρεάζει πάνω από 300 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Ο κρόκος, ένα μπαχαρικό που προέρχεται από το άνθος του Crocus sativus είναι γνωστός για την πληθώρα των βιοδραστικών του ενώσεων όπως η κροκίνη (σ.σ. Οι κροκίνες είναι γλυκοζίτες της κροκετίνης και θεωρούνται υπεύθυνες για τις πλούσιες φαρμακευτικές ιδιότητες του σαφράν).

Η κροκετίνη και το safranal (σ.σ. οργανική ένωση που απομονώνεται από το σαφράν), έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία φλεγμονωδών καταστάσεων, καθώς και για την κατάθλιψη.

Συνολικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά κλινικών δοκιμών αναφέρουν ότι το σαφράν (σε δόση 30 mg/ημέρα) αποδίδει σε συγκρίσιμο επίπεδο σε σχέση με τα κύρια αντικαταθλιπτικά φάρμακα όπως η φλουοξετίνη και η ιμιπραμίνη σε ασθενείς με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.

Ο κρόκος συμβάλει στη ρύθμιση του υποθαλάμου της υπόφυσης του νεφρικού άξονα (HPA), με βάση την ικανότητά του να μειώνει τα επίπεδα κορτικοστερόνης στο πλάσμα ως απόκριση στο στρες.

Για το σκοπό αυτό, μια πρόσφατη μελέτη στο Frontiers in Nutrition (2021) εξέτασε τα αποτελέσματα του συμπληρώματος του σαφράν σε άτομα με συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.

bigstock-Safran-Herbs-And-Spices-17438348.jpg

Η μελέτη

Μια τυχαιοποιημένη διπλή-τυφλή δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε συνολικά 56 συμμετέχοντες (ηλικίας 18-54 ετών) που ανέφεραν συμπτώματα πεσμένης διάθεσης και άγχους. Τα εν λόγω άτομα έλαβαν 30 mg τυποποιημένου εκχυλίσματος σαφράν ή αντίστοιχο εικονικό φάρμακο μία φορά την ημέρα για 8 εβδομάδες. Συμπλήρωσαν επίσης μια σειρά ερωτηματολογίων που σχεδιάστηκαν για την αξιολόγηση της διάθεσής τους.

Σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, τα άτομα που κατανάλωσαν σαφράν φάνηκε να παρουσιάζουν μεγαλύτερη μείωση της καταθλιπτικής διάθεσής τους από την έναρξη έως το τέλος της μελέτης.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι το εκχύλισμα σαφράν προσφέρει σημαντικά οφέλη για τη συναισθηματική ευεξία σε άτομα που βιώνουν χαμηλή διάθεση ή/και οξύ στρες.

Τα οφέλη του σαφράν

Η κατανάλωση σαφράν για 8 εβδομάδες αποδείχθηκε ότι βελτιώνει την πεσμένη διάθεση, ενισχύοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής και την κοινωνική συμπεριφορά. Η κατανάλωση του σαφράν μείωσε το HRV που προκαλείται από το άγχος κατά την έκθεση σε ψυχοκοινωνικό στρεσογόνο παράγοντα. Αν και οι ακριβείς μηχανισμοί που εμπλέκονται στις επιδράσεις ρύθμισης της διάθεσης του σαφράν απαιτούν περαιτέρω μελέτη, είναι σαφές ότι αυτό το μπαχαρικό διαθέτει σημαντικά αντικαταθλιπτικά και αντι-αγχολυτικά οφέλη που είναι εμφανή στο υποκλινικό επίπεδο, με βάση τόσο ψυχολογικές όσο και φυσιολογικές παραμέτρους.

Αξιοσημείωτοι περιορισμοί της παρούσας μελέτης αφορούν το σχετικά μικρό μέγεθος του δείγματος και η περιορισμένη εγκυρότητά του. Κατά συνέπεια η αποτελεσματικότητα του σαφράν σε σχέση με το χρόνιο άγχος θα πρέπει επίσης να διερευνηθεί περαιτέρω στο μέλλον.

Πηγή:naturalhealthresearch.org