ΥΓΕΙΑ

Τα λευκά αιμοσφαίρια ταχείας δράσης προστατεύουν από το εγκεφαλικό - μελέτη

Η νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ ανακάλυψε μια πιθανή θεραπεία που προστατεύει από το εγκεφαλικό η οποία προς ώρας φαίνεται να λειτουργεί στα ποντίκια.

Τα λευκά αιμοσφαίρια ταχείας δράσης προστατεύουν από το εγκεφαλικό - μελέτη

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ εντόπισαν ένα υποσύνολο CD8+ ρυθμιστικών Τ-λεμφοκυττάρων (CD8+TRLs) που παρέχουν ταχεία δράση και διαρκή προστασία έναντι του ισχαιμικού εγκεφαλικού σε ποντίκια, προσφέροντας μια δυνητικά νέα ανοσοθεραπεία για το εγκεφαλικό στους ανθρώπους.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 1/8 στο Journal of Clinical Investigation, είναι η πρώτη που ανακάλυψε τη λειτουργία των CD8+ TRL σε ερευνητικά ποντίκια. Σύμφωνα με τους ερευνητές είναι ένας νέος υποπληθυσμός Τ κυττάρων CD8+CD122+.

Η ομάδα, αποτελούμενη από νευρολόγους και ανοσολόγους, εξήγησε ότι τα CD8+TRLs εισέρχονται στον εγκέφαλο σημαντικά ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλα ρυθμιστικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, καθιστώντας τους «πρώτους ανταποκριτές» για την απελευθέρωση μορίων που παρέχουν άμεσα νευροπροστατευτικά αποτελέσματα, καθώς και για τον περιορισμό της φλεγμονής και της δευτερογενούς εγκεφαλικής βλάβης. Μπορούν επίσης να συνεργαστούν με άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος για να προστατεύσουν τον εγκέφαλο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μέσα σε 24 ώρες αφότου οι ερευνητές εξάντλησαν αυτά τα CD8+TRL από την κυκλοφορία του αίματος ποντικών με εγκεφαλικό επεισόδιο, το μέγεθος της περιοχής του εγκεφάλου που επηρεάστηκε από το εγκεφαλικό επεισόδιο επεκτάθηκε κατά 50% σε σύγκριση με αυτό των ζώων των οποίων τα επίπεδα CD8+TRL παρέμειναν ανέπαφα. Επιπλέον, τα ποντίκια στη μελέτη που έλαβαν μετάγγιση καθαρισμένων CD8+TRL που παρασκευάστηκαν στο εργαστήριο τα πήγαν καλύτερα και ανέρρωσαν γρηγορότερα από εκείνα που δεν έλαβαν θεραπεία για περισσότερες από πέντε εβδομάδες.

1643647494767-288647154-egkefalos.jpg

Μια «πολλά υποσχόμενη» ανακάλυψη για τους ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο

Τα εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία συμβαίνουν όταν διακόπτεται η παροχή αίματος στον εγκέφαλο, είναι η δεύτερη υψηλότερη κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως. Επί του παρόντος, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο επηρεάζει 800.000 Αμερικανούς ετησίως. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, μόνο το ένα τέταρτο αυτών των ασθενών θα είναι επιλέξιμοι για να λάβουν μία από τις δύο μόνο εγκεκριμένες από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων θεραπείες: Μια ένεση ενός ενζύμου που καταστρέφει τον θρόμβο αίματος που ονομάζεται tPA ή μηχανική θρομβεκτομή ή μια χειρουργική διαδικασία που αφαιρεί τον θρόμβο αίματος στον εγκέφαλο με ένα stent retriever.

Όταν αφεθεί χωρίς θεραπεία, στις μακροπρόθεσμες επιπλοκές στην υγεία από εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να συμπεριληφθούν η κινητικότητα, η ομιλία και οι γνωστικές ικανότητες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές εκφράζεται η ελπίδα ότι τα νέα ευρήματα θα παρέχουν μια πρωτοποριακή θεραπεία για ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο όταν δοκιμαστούν σε ανθρώπους.

«Η ομορφιά των CD8+TRL βρίσκεται στη γρήγορη απόκρισή τους. Προσφέρουν πολύ ισχυρή προστασία στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να διαρκέσει πολύ», δήλωσε ο Xiaoming, αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας στο Pitt και ερευνητής του Υπουργείου Βετεράνων των ΗΠΑ (VA). «Το πιο σημαντικό, είναι πως αυτά τα κύτταρα είναι εύκολα προσβάσιμα επειδή κυκλοφορούν στο αίμα πριν εισέλθουν στον τραυματισμένο εγκέφαλο».

Ο συνεργάτης του συγγραφέα και νευρολόγος του Pitt Jun Chen πρόσθεσε: «Παρά τις προσπάθειες χιλιάδων ανθρώπων που αφιερώνουν τη σταδιοδρομία τους στην εύρεση θεραπειών που θα μπορούσαν να ωφελήσουν τους ασθενείς με εγκεφαλικό, οι θεραπευτικές επιλογές είναι ελάχιστες. Εργάζομαι σε αυτόν τον τομέα για περισσότερα από 30 χρόνια και αυτή είναι η πρώτη φορά που αισθάνομαι ότι βλέπω φως στο τέλος του τούνελ που θα ωφελήσει τους ασθενείς».

Πηγή: jpost.com