ΥΓΕΙΑ

Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μελέτη

Ο βελονισμός, σύμφωνα με νέα έρευνα, φέρεται να αποτρέπει τον διαβήτη τύπου 2 σε προδιαβητικά άτομα.

Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μελέτη

Ο βελονισμός είναι η μετεξέλιξη μιας πανάρχαιας θεραπευτικής μεθόδου που ξεκίνησε από την Κίνα και αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για την αποτροπή του διαβήτη τύπου 2 σε προδιαβητικά άτομα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Edith Cowan (ECU).

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα στο Holistic Nursing Practice διαπίστωσε ότι ο βελονισμός βελτίωσε σημαντικά βασικούς δείκτες, όπως η γλυκόζη πλάσματος νηστείας, η δίωρη γλυκόζη πλάσματος και η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη. Επιπλέον, οδήγησε σε μεγαλύτερη μείωση της συχνότητας εμφάνισης προδιαβήτη. Σημειώνει επίσης ότι δεν υπήρξαν αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών μεταξύ των ασθενών.

Τα ευρήματα βασίζονται σε μια έρευνα περισσότερων από δώδεκα προηγούμενων μελετών που καλύπτουν τις επιδράσεις του βελονισμού σε περισσότερα από 3.000 άτομα με προδιαβήτη.

diavitis.jpg

Ο προδιαβήτης μπορεί να προληφθεί

Ο διαβήτης τύπου 2 προκαλείται κυρίως από το υπερβολικό βάρος, την έλλειψη άσκησης και μια δίαιτα που περιέχει πάρα πολύ ζάχαρη και άλλους απλούς υδατάνθρακες.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη εκτιμά ότι σχεδόν 1.3 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν είτε διαβήτη είτε προδιαβήτη έως το 2045. Σύμφωνα με τον υποψήφιο διδάκτορα του ECU και επικεφαλή ερευνητή Min Zhang, ο προδιαβήτης είναι αναστρέψιμος με παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, όπως η βελτιωμένη διατροφή και η αύξηση της άσκησης, σε αντίθεση με τον μη αναστρέψιμο διαβήτη.

«Χωρίς παρέμβαση, το 93% των ατόμων με προδιαβήτη θα αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 μέσα σε 20 χρόνια», δήλωσε ο Zhang. «Αλλά πολλοί άνθρωποι μάχονται να αλλάξουν τις βλαβερές συνήθειες τους και να τις κάνουν μακροπρόθεσμα τρόπο ζωής. Κατά συνέπεια οι μη φαρμακολογικές θεραπείες όπως ο βελονισμός θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύτιμες», τόνισε. Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Πολλοί άνθρωποι με προδιαβήτη δεν έχουν συμπτώματα και αισθάνονται καλά, αλλά μερικοί άνθρωποι μετά από ένα εξάμηνο διαγιγνώσκονται με διαβήτη».

Ο διαβήτης σχετίζεται με παράγοντες του τρόπου ζωής

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι συχνά ο διαβήτης τύπου 2 προκαλείται από επιλογές τρόπου ζωής, όπως η έλλειψη άσκησης, η κακή διατροφή, το άγχος και ο κακός ύπνος.

«Ο βελονισμός μπορεί να συμβάλει ολιστικά για να βοηθήσει τους ανθρώπους να εξισορροπήσουν τη ζωή τους», δήλωσε ο Zhang. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με την επίδραση του βελονισμού στον διαβήτη.

velonismos.jpg

Τι είναι ο βελονισμός

Ο βελονισμός αποτελεί μια ολοκληρωμένη θεραπευτική τεχνική, η οποία βασίζεται στην ανώδυνη τοποθέτηση βελόνων σε καθορισμένα σημεία του δέρματος. Αντιμετωπίζει τη ρίζα του προβλήματος, δίνοντας τη δυνατότητα στο σώμα να θεραπεύσει τον εαυτό του στοχεύοντας στην θεραπεία λειτουργικών αναστρέψιμων συμπτωμάτων, ασθενειών και συνδρόμων.

Την τελευταία δεκαετία, σημειώθηκε σημαντική αύξηση του ποσοστού των ασθενών που επιλέγουν συμπληρωματικές ή εναλλακτικές θεραπείες. Οι θεραπευτικές δυνάμεις του βελονισμού έχουν χρησιμοποιηθεί για περισσότερα από δύο χιλιάδες χρόνια ενώ συνδυάζονται επιτυχώς και με την παραδοσιακή ιατρική.

Ο Zhang εξήγησε ότι η θεραπεία βελονισμού είναι κάτι περισσότερο από τη χρήση βελόνων ενώ αναφέρεται σε μια μεγάλη οικογένεια τεχνικών διέγερσης acupoint, όπως ελαφρούς και ηλεκτρικούς παλμούς και άλλες παραδοσιακές θεραπείες κινεζικής ιατρικής.