Η εφαρμογή του Βιοϊατρικού βελονισμού στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου

Στο παρελθόν ο βελονισμός ήταν κάτι μακρινό και μυστηριώδες αλλά τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι εξερευνούν την ιατρική του πλευρά.

Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο Βελονισμός θα συμπεριλαμβάνεται στην επίσημη έκδοσή του, «Διεθνής Στατιστική Ταξινόμηση των Ασθενειών και Σχετικών Προβλημάτων Υγείας (ICD-11)», ως διεθνώς αποδεκτή προσέγγιση για πλήθος ασθενειών και παθήσεων. Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη στο χώρο της υγείας, παγκοσμίως. Μόνο όμως μία ειδικός μπορεί να μας κατατοπίσει σχετικά με τον Βελονισμό και τα οφέλη που έχει στην υγεία μας.

  • Κα Λουκογιαννάκη, αρχικά θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για εσάς και για την ενασχόληση σας με τον Βιοϊατρικό βελονισμό.

Η πανεπιστημιακή μου εκπαίδευση στη Φυσικοθεραπεία και στο Βιοϊατρικό βελονισμό έγινε στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα έχω κάνει μετεκπαίδευση στην Αγγλία στη θεραπεία SCENAR για την αντιμετώπιση του πόνου, και στην Κίνα στον Παραδοσιακό Βελονισμό και την Θεραπευτική άσκηση. Από το 2011 λειτουργώ το δικό μου εργαστήριο φυσικοθεραπείας στο Μαρούσι και από το 2018 που ολοκλήρωσα την εκπαίδευση μου και πιστοποιήθηκα στο Βιοϊατρικό Βελονισμό από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, έχω εντάξει τις υπηρεσίες βελονισμού στο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας που εφαρμόζω, με άριστα αποτελέσματα.

  • Ας ξεκινήσουμε από το τι είναι ο Βελονισμός.

Ο βελονισμός αναπτύχθηκε στην Κίνα ως κλάδος της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής και είναι μία ολιστική θεραπεία που επηρεάζει ταυτόχρονα το νευρικό, ορμονικό και ανοσολογικό σύστημα. Χρησιμοποιούνται βελόνες που έχουν το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας και συνήθως δε γίνονται καν αντιληπτές. Με την ένθεση της βελόνας σε κατάλληλα σημεία του σώματος, το νευρικό σύστημα δέχεται ερεθίσματα, και με αυτό τον τρόπο, πετυχαίνουμε το επιθυμητό θεραπευτικό αποτέλεσμα. Ο βελονισμός ενδείκνυται σε όλες τις επώδυνες καταστάσεις οποιασδήποτε αιτιολογίας. Εφαρμόζεται με άριστα αποτελέσματα σε όλα τα μυοσκελετικά προβλήματα, σε νευρολογικά προβλήματα, όπως Parkinson, Σκλήρυνση κατά πλάκας, κτλ, στις γυναικολογικές διαταραχές, και στον έλεγχο του άγχους.

  • Ο βελονισμός, σήμερα, είναι μία επιστημονικά αποδεκτή και ασφαλής θεραπευτική πρακτική. Στην Ελλάδα ποιοι επαγγελματίες υγείας παρέχουν υπηρεσίες βελονισμού;

Μέχρι πρόσφατα, στην Ελλάδα, δεν υπήρχε θεσμική πιστοποίηση για την εκπαίδευση στο βελονισμό. Αυτό όμως άλλαξε γιατί από το 2018 ο Βιοϊατρικός Βελονισμός αποτελεί πλέον πανεπιστημιακό πρόγραμμα υπό την αιγίδα της Ελληνικής Φυσικοθεραπευτικής Εταιρείας Αλγολογίας και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με υπεύθυνους εκπαίδευσης τον ιατρό κ. Μιλτιάδη Καράβη και τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Μυοσκελετικής & Αναπνευστικής Φυσικοθεραπείας του Πα.Δ.Α., κ. Γεώργιο Γεωργούδη.

Ο βελονισμός είναι μία ασφαλής και αποτελεσματική θεραπευτική πρακτική όταν εφαρμόζεται από επαγγελματίες υγείας, γνώστες της ανατομίας και της φυσιολογίας, με ακαδημαϊκή εκπαίδευση και νοσοκομειακή εμπειρία. Στην Ελλάδα, στο Βιοϊατρικό Βελονισμό μπορούν να πιστοποιηθούν οι ιατροί και οι φυσικοθεραπευτές.

  • Ποια είναι η διαφορά του Βιοϊατρικού και του Παραδοσιακού Βελονισμού;

Η διαφορά έγκειται στο ότι η Δυτική Ιατρική μελετάει το μηχανισμό δράσης και τις εφαρμογές του βελονισμού, ενώ η κινέζικη ιατρική στηρίζεται σε θεωρητικές αρχές. Η θεραπευτική δράση αποδείχτηκε με τη χρήση σύγχρονων ιατρικών απεικονιστικών μέσων και ερευνών. Μπορούμε να πούμε, λοιπόν, ότι ο Βιοϊατρικός Βελονισμός είναι η επιστημονική προσέγγιση στη θεραπεία, η οποία βασίζεται καθαρά σε δημοσιευμένες έρευνες και κλινικές μελέτες. Ο βιοϊατρικός βελονισμός μπορεί να περιλαμβάνει και άλλα μέσα, όπως ο ηλεκτροβελονισμός, ο ωτοβελονισμός και ο laser βελονισμός.

  • Πώς ξεκίνησε η ενασχόληση σας με το Βιοϊατρικό Βελονισμό και πώς αποφασίσατε να τον εντάξετε στις υπηρεσίες του φυσικοθεραπευτηρίου;

Η φυσικοθεραπεία είναι μία επιστήμη που διαρκώς εξελίσσεται. Μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, η συνήθης αντιμετώπιση του πόνου ήταν, ως επί το πλείστον, η συμπτωματική θεραπεία, δηλαδή, η θεραπεία που στόχευε στην τοπική ανακούφιση των συμπτωμάτων με τη χρήση μέσων όπως TENS, υπέρηχος, διαθερμία, μάλαξη κλπ. Στα χρόνια προβλήματα, όμως, παρατήρησα ότι τα αποτελέσματα ήταν πρόσκαιρα και όχι ικανοποιητικά. Η εξέλιξη της τεχνολογίας στα φυσικοθεραπευτικά μέσα, μαζί με μία πιο ολιστική προσέγγιση της θεραπείας πόνου, με έφεραν σε επαφή με τη μέθοδο ηλεκτροθεραπείας SCENAR, στην οποία πιστοποιήθηκα στην Αγγλία. Η θεραπεία SCENAR βασίζεται στις ίδιες νευροφυσιολογικές αρχές που βασίζεται και ο βελονισμός. Οπότε, όταν το 2018, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ανακοίνωσε ότι εντάσσει στο πρόγραμμά του την εκπαίδευση στο Βιοϊατρικό Βελονισμό, συνειδητοποίησα τη δυναμική που μπορεί να έχει η θεραπεία που συνδυάζει την ολιστική προσέγγιση του βελονισμού με τα εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα της φυσικοθεραπείας και την άσκηση. Έτσι εντάχθηκα αμέσως στο πρόγραμμα και συνέχισα την εκπαίδευσή μου στον παραδοσιακό βελονισμό στην Κίνα.

  • Δηλαδή με το βελονισμό αντιμετωπίζονται όλες οι χρόνιες και δύσκολες περιπτώσεις;

Η απάντηση μπορεί να είναι ναι ή όχι, γιατί εξαρτάται από το πώς εφαρμόζεται ο βελονισμός. Κάθε επιστήμονας προσπαθεί να κάνει το καλύτερο για τους ασθενείς του και φυσικά να συνδυάσει όλα αυτά που γνωρίζει για να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η αλήθεια είναι ότι κάθε περίπτωση είναι μοναδική και πρέπει πρώτα να αξιολογηθεί σωστά, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Δηλαδή, δύο ασθενείς μπορεί να έχουν πόνο στη μέση και χρησιμοποιώντας το ίδιο πρωτόκολλο θεραπείας ο ένας να θεραπευθεί και ο άλλος όχι. Αυτό συμβαίνει γιατί το ίδιο σύμπτωμα μπορεί να εκδηλώνεται από διαφορετικές αιτίες. Άρα έχει πολύ μεγάλη σημασία η επιλογή του σωστού θεραπευτικού πλάνου δηλαδή η επιλογή των σημείων και των μέσων θεραπείας, που για κάθε περίπτωση είναι μοναδική.

  • Πόσες συνεδρίες χρειάζονται για να φανούν τα αποτελέσματα της θεραπείας;

Και πάλι θα πω ότι κάθε περίπτωση είναι μοναδική. Ο βελονισμός δρα αθροιστικά. Πολλές φορές, ένας κύκλος συνεδριών αρκεί για να αντιμετωπιστεί κάτι πρόσφατο. Στις χρόνιες περιπτώσεις είναι απαραίτητες αραιές συνεδρίες συντήρησης μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων, σε συνδυασμό με εργονομικές συμβουλές και ειδικές θεραπευτικές ασκήσεις.

  • Γιατί κάποιος να επιλέξει το βελονισμό;

Ο βελονισμός είναι μία φυσική θεραπεία που δρα συνολικά και ενισχύει την εύρυθμη λειτουργία όλων των συστημάτων του οργανισμού. Τα συμπτώματα υποχωρούν γιατί ο οργανισμός καθίσταται πιο ικανός να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το οποιοδήποτε πρόβλημα. Εδώ είναι πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητή η ολιστική προσέγγιση της θεραπείας. Για παράδειγμα, σε έναν ασθενή με φλεγμονή και πόνο στο γόνατο η θεραπεία δεν είναι απλά αναλγητική. Σκοπός είναι να ενισχύσουμε τον ίδιο τον οργανισμό ώστε να παράγει ενδογενείς αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ουσίες και να αποκατασταθεί οποιοδήποτε πρόβλημα αιμάτωσης ή νεύρωσης στην περιοχή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, όχι μόνο να βελτιώνεται το βασικό σύμπτωμα, δηλαδή ο πόνος στο γόνατο, αλλά να παρατηρείται και μία γενικότερη βελτίωση όλων των συστημάτων του οργανισμού. Ο βελονισμός είναι ένα άριστο μέσο πρόληψης καθώς συμβάλλει στον έλεγχο του στρες, ενισχύοντας έτσι και το ανοσοποιητικό σύστημα. Ειδικά για τα άτομα στα οποία αντενδείκνυται η φαρμακευτική αγωγή, για παράδειγμα τα αντιφλεγμονώδη, ο βελονισμός είναι η πλέον κατάλληλη θεραπεία για αναλγησία και έλεγχο των συμπτωμάτων.

souzana123

Φυσικοθεραπεύτρια Σουζάνα Λουκογιαννάκη
Διπλωματούχος του πρώτου πιστοποιημένου προγράμματος εκπαίδευσης στο βελονισμό από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής – Μετεκπαίδευση στην Κίνα στον Παραδοσιακό Βελονισμό, Shanghai University of TCM

Αριστείδου 5, Πλατεία Αμαρουσίου

τηλ. 2106149269

www.humankinetics.gr