ΥΓΕΙΑ

Διαλειμματική νηστεία: Με ποιον τύπο θα χάσετε 6,5 κιλά σε τρεις μήνες

Η παχυσαρκία αποτελεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυξάνοντας τις δαπάνες υγείας για καρκίνους, καρδιακές παθήσεις και άλλα προβλήματα υγείας που συνδέονται με το υπερβολικό βάρος των ανθρώπων.

Διαλειμματική νηστεία: Με ποιον τύπο θα χάσετε 6,5 κιλά σε τρεις μήνες

Η διαλειμματική νηστεία, δηλαδή ο περιορισμός της πρόσληψης τροφής εντός συγκεκριμένων χρονικών ορίων, έχει συνδεθεί με την απώλεια βάρους αλλά και με τη μακροζωία και τον μειωμένο κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.

Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ο περιορισμός της πρόσληψης τροφής μεταξύ 7 π.μ. και 3 μ.μ. μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος αλλά και να μειώσουν την αρτηριακή πίεση.

Ειδικότερα, οι παχύσαρκοι ενήλικες που έτρωγαν εντός μιας χρονικής περιόδου οκτώ ωρών, έχασαν 6,3 κιλά σε 14 εβδομάδες, κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με τα άτομα που αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου, τα οποία έχασαν 4 κιλά τρώγοντας όποτε ήθελαν.

«Η παρέμβαση eTRE (χρονικά περιορισμένη διατροφή νωρίς μέσα στην ημέρα) μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία τόσο για την παχυσαρκία όσο και για την υπέρταση», ανέφεραν οι συγγραφείς.

«Βελτιώνει επίσης τη διάθεση, μειώνοντας την κούραση και τα αισθήματα κατάθλιψης. Όσοι μπορούν να παραμείνουν στο eTRE χάνουν περισσότερο σωματικό λίπος και λίπος από τον κοιλιά. Επίσης, το eTRE δεν επηρέασε τους περισσότερους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου νηστείας».

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τον Αύγουστο του 2018 έως τον Απρίλιο του 2020.

Σε αυτή συμμετείχαν παχύσαρκοι ενήλικες 25 έως 75 ετών, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε θεραπεία απώλειας βάρους στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες (80%) και είχαν δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 39,6.

Οι άνθρωποι με ΔΜΣ 40 ή παραπάνω θεωρούνται σοβαρά παχύσαρκοι.

Και στις δύο ομάδες της μελέτης δόθηκαν συμβουλές από διαιτολόγο για το πώς να ακολουθήσουν την ειδική δίαιτα απώλειας βάρους, την οποία έπρεπε να τηρούν για έξι ημέρες την εβδομάδα.

Τους ζητήθηκε επίσης να ασκούνται από 75 έως 150 λεπτά την εβδομάδα.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το eTRE είναι εφικτό, καθώς οι συμμετέχοντες το τηρούσαν για έξι ημέρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο και οι περισσότεροι συμμετέχοντες συμμορφώθηκαν για τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα», είπαν οι συγγραφείς.

«Παρά τις προκλήσεις της τήρησης του ωραρίου πρόσληψης τροφής όσον αφορά τις επαγγελματικές και κοινωνικές υποχρεώσεις, η τήρηση του eTRE ήταν παρόμοια με αυτή άλλων παρεμβάσεων και η ικανοποίηση ήταν παρόμοια μεταξύ των ομάδων».

Ωστόσο, οι συγγραφείς είπαν ότι απαιτούνται μεγαλύτερης κλίμακας δοκιμές για να επιβεβαιωθεί εάν αυτό το πρόγραμμα είναι καλύτερο για την απώλεια λίπους.

«Μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να διερευνήσουν εάν ο χρόνος και η διάρκεια του παραθύρου πρόσληψης τροφής επηρεάζουν αυτά τα αποτελέσματα, καθώς και να προσδιορίσουν ποιος μπορεί να συμμορφωθεί με το eTRE και ποιος όχι. Η παρέμβαση eTRE θα πρέπει να δοκιμαστεί περαιτέρω ως μια χαμηλού κόστους, εύκολη στην εφαρμογή προσέγγιση για τη βελτίωση της υγείας και τη θεραπεία ασθενειών», κατέληξαν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine.