ΥΓΕΙΑ

Δεν μπορείτε να ανοίξετε ένα βάζο με τουρσιά; Δείτε τι σημαίνει για την υγεία σας

Είναι αλήθεια ότι μερικές φορές είστε κουρασμένοι ή το καπάκι του γυάλινου βάζου είναι πολύ σφιχτό, αλλά η δύναμη της λαβής του χεριού σας είναι σημαντική για την υγεία σας και μπορεί να υποδεικνύει άλλα προβλήματα.

Δεν μπορείτε να ανοίξετε ένα βάζο με τουρσιά; Δείτε τι σημαίνει για την υγεία σας

Δεν μπορείτε να ανοίξετε το βάζο με το τουρσί που λαχταράτε να φάτε όσο κι αν προσπαθείτε; Μπορεί να σας φαίνεται ασήμαντο, αλλά μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Αυστρία αναφέρει ότι η αδύναμη δύναμη λαβής των χεριών μπορεί να σηματοδοτεί πιο σοβαρά προβλήματα υγείας.

Οι ερευνητές λένε ότι η μυϊκή δύναμη είναι ένας αρκετά ακριβής δείκτης θνησιμότητας με την πάροδο των ετών και προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τη σοβαρή αδύναμη δύναμη λαβής των χεριών με καρδιαγγειακά προβλήματα και χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής. Τώρα, επιστήμονες από το Διεθνές Ινστιτούτο Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων του οποίου η έρευνα δημοσιεύτηκε στο BMJ Open αναφέρουν ότι η μέτρηση της δύναμης λαβής είναι ένα γρήγορο και φθηνό μέσο αξιολόγησης της συνολικής μυϊκής δύναμης.

Οι συγγραφείς της μελέτης ανέπτυξαν μια σειρά από «κομμένα σημεία» για να βοηθήσουν στη μέτρηση της πρόσφυσης. Αυτά τα σημεία εξηγούν επίσης τη συσχέτιση μεταξύ της δύναμης λαβής, του φύλου και του ύψους του σώματος, καθώς και τη φυσική μείωση της δύναμης λαβής που σχετίζεται με την ηλικία, η οποία επηρεάζει όλους.

Η ομάδα διερεύνησε ποιο επίπεδο αδυναμίας λαβής πρέπει να απασχολεί το γιατρό σας. Η μελέτη τους καθιέρωσε τυποποιημένες οριακές τιμές που συνδέουν άμεσα τη δύναμη λαβής με το προσδόκιμο ζωής. Θεωρητικά, αυτό παρέχει στους γιατρούς έναν άλλο τρόπο για να εντοπίσουν ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Γενικά, η δύναμη λαβής εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία και το ύψος. Το καθήκον των ερευνητών ήταν να βρουν τη βασική μέτρηση για την αντοχή πρόσφυσης. Ένας αριθμός κάτω από τη γραμμή βάσης δείχνει ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν περισσότερες ιατρικές εξετάσεις. Οι ερευνητές εξηγούν ότι: «Είναι παρόμοιο με τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης. Όταν το επίπεδο της πίεσης αίματος είναι εκτός ενός συγκεκριμένου εύρους, ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει χάπια ή να παραπέμψει τον ασθενή σε έναν ειδικό για περισσότερες εξετάσεις».

pikles

Ακόμη και μια ελαφρώς αδύναμη λαβή μπορεί να είναι κακό σημάδι για την υγεία

Οι άνθρωποι μπορούν να μετρήσουν τη λαβή τους πατώντας μια συσκευή δυναμόμετρου. Για αυτό το τεστ, οι ασθενείς έκαναν δύο πιέσεις με κάθε χέρι. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μόνο τις καλύτερες επιδόσεις τους για τη μέτρηση. Οι μετρήσιμες τιμές αντοχής εξαρτιόνταν από το αν το άτομο καθόταν ή στεκόταν όρθιο ενώ πατούσε τη λαβή.

Αντί να συγκρίνουν μόνο το κράτημα των συμμετεχόντων με έναν υγιή πληθυσμό αναφοράς όπως σε προηγούμενες μελέτες, οι ερευνητές συνέκριναν το κράτημα κάθε ατόμου με άτομα συγκρίσιμα σε φύλο, ηλικία και ύψος.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν αύξηση του κινδύνου θνησιμότητας σε χαμηλότερο επίπεδο αναφοράς από το επίπεδο που καθορίστηκε σε προηγούμενες μελέτες. Για παράδειγμα, η μελέτη διαπίστωσε ότι η δύναμη λαβής μόνο ελαφρώς κάτω από τον μέσο όρο ενός παρόμοιου πληθυσμού (λαμβάνοντας υπόψη το φύλο, την ηλικία και το ύψος ενός ατόμου) «είναι ενδεικτική των παθήσεων υγείας που οδηγούν σε πρόωρο θάνατο».

pikles

Ένα ισχυρό κράτημα δεν σημαίνει το αντίθετο

Είναι ενδιαφέρον ότι η σύνδεση μεταξύ της δύναμης λαβής και της θνησιμότητας μπορεί να μην λειτουργεί και με τους δύο τρόπους. Μια ισχυρότερη λαβή χεριών σε σύγκριση με άλλες της ίδιας ηλικίας, φύλου και ύψους σώματος δεν έδειξε μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας.

Η Nadia Steiber από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης σημείωσε ότι η δύναμη της λαβής είναι μια φθηνή και εύκολη εξέταση και μπορεί να δείξει έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων υγείας και άλλων υποκείμενων παθήσεων υγείας.

Η παρακολούθηση της δύναμης πρόσφυσης των ηλικιωμένων και των μεσήλικων μπορεί να βοηθήσει τους φορείς δημόσιας υγείας να παρακολουθούν την υγεία σε γηρασμένους πληθυσμούς. Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η δύναμη λαβής είναι ένα ακριβές και ευαίσθητο μέτρο των βασικών συνθηκών υγείας και θα πρέπει να αποτελεί εργαλείο ελέγχου.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν συνιστούν στους ανθρώπους να βελτιώσουν τη δύναμη της λαβής ειδικά για να μειώσουν τους κινδύνους θνησιμότητας. Είναι πιθανό ότι ακόμη και αν κάποιος βελτιώσει τη δύναμη λαβής του μέσω ασκήσεων, να μην καταφέρει να βελτιώσει την υγεία του.

Ωστόσο, η χαμηλή δύναμη λαβής αντανακλά τη χαμηλή μυϊκή δύναμη, η οποία σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου. Ο υγιεινός τρόπος ζωής και η σωματική δραστηριότητα εξακολουθούν να είναι οι καλύτερες προσεγγίσεις για τη βελτίωση ή τη διατήρηση της καλής υγείας.