ΥΓΕΙΑ

Το σημάδι στη γλώσσα που μπορεί να υποδηλώνει όγκο του εγκεφάλου σε ασθενείς με άνοια

Η νόσος  alzheimer και η άνοια σώματος Lewy είναι οι πιο συχνές αιτίες νευροεκφυλιστικής άνοιας. Και οι δύο καταστάσεις χαρακτηρίζονται από σημαντική απώλεια του όγκου του εγκεφάλου, η οποία μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη γλώσσα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Το σημάδι στη γλώσσα που μπορεί να υποδηλώνει όγκο του εγκεφάλου σε ασθενείς με άνοια
Bigstock

Τα κρούσματα άνοιας θα μπορούσαν να τριπλασιαστούν σε 153 εκατομμύρια έως το 2050. Η ανίχνευση της πάθησης στα αρχικά στάδια, ωστόσο, θα μπορούσε να καθυστερήσει την ταλαιπωρία των ασθενών. Αν και πολλές από τις εκδηλώσεις της πάθησης είναι νευρολογικές, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι αλλαγές στον όγκο του εγκεφάλου μπορεί να αντικατοπτρίζονται στη μυϊκή μάζα της γλώσσας.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η μυϊκή μάζα της γλώσσας μπορεί να σχετίζεται με τη φαιά ουσία και τον όγκο του ιππόκαμπου σε ασθενείς με άνοια σώματος Lewy.

Γράφοντας στο Science Direct, οι συγγραφείς της μελέτης εξήγησαν: «Ο όγκος των μυών της γλώσσας συσχετίστηκε θετικά με τον όγκο του ιππόκαμπου και του ολικού γκρίζου όγκου στο DLB».

Σημείωσαν, ωστόσο, ότι θα απαιτηθούν περαιτέρω διαμήκεις σχεδιασμοί για να διερευνηθεί η έκταση και η σημασία αυτής της συσχέτισης.

«Η σαρκοπενία, ο όγκος των μυών και η σωματική απόδοση έχουν πρόσφατα συσχετιστεί με γνωστική έκπτωση, έναρξη άνοιας και άλλες δυσμενείς εκβάσεις», εξήγησαν.

1643647372211-999110251-muiki-maza-andras.jpg

Τι είναι η σαρκοπενία

Η σαρκοπενία ορίζεται ως απώλεια της σκελετικής μυϊκής μάζας και της δύναμης ως ξεκούραστη γήρανση.

«Αυτές οι καταστάσεις μοιράζονται κοινούς μηχανισμούς με τον νευροεκφυλισμό, κυρίως μέσω χρόνιας φλεγμονής, η οποία έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με τον υποσιτισμό και τις αλλαγές στη σύνθεση του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της μυϊκής μάζας», πρόσθεσαν οι συγγραφείς.

Μελέτες που διερευνούν τη μυϊκή λειτουργία έχουν δείξει στο παρελθόν συσχέτιση μεταξύ της μειωμένης μυϊκής δύναμης με την ατροφία της φαιάς ουσίας και της μειωμένης γνωστικής απόδοσης.

Τα τελευταία ευρήματα, ωστόσο, ανέδειξαν μια θετική συσχέτιση μεταξύ του μυϊκού όγκου της γλώσσας με τον αριστερό και τον δεξιό όγκο του ιππόκαμπου και των συνολικών όγκων φαιάς ουσίας στην ομάδα DLB.

Αυτό υποδηλώνει ότι η μέτρηση του μυός της γλώσσας μπορεί να προσφέρει μια απλή, μη επεμβατική και οικονομικά αποδοτική μέτρηση του μυϊκού όγκου.

Αυτό είναι σημαντικό καθώς οι περισσότεροι ασθενείς με υποψία ή επιβεβαιωμένη άνοια θα υποβληθούν σε μαγνητικές τομογραφίες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συσχέτιση είναι σημαντική μόνο για την άνοια με Lewy Bodies.

«Απαιτούνται περαιτέρω διαχρονικές έρευνες για να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ του μυός της γλώσσας και της πρόγνωσης», πρόσθεσαν.

Anoia.jpg

Πώς να αποτρέψετε την άνοια

Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής έχει οδηγήσει σε αύξηση του επιπολασμού της άνοιας και ο αριθμός των περιπτώσεων αναμένεται να αυξηθεί δραματικά τις επόμενες δεκαετίες.

Ευτυχώς, μπορούν να ληφθούν μέτρα για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εγκεφαλικής έκπτωσης.

Η υγιεινή διατροφή, η εξάσκηση του μυαλού και η καλή φυσική κατάσταση συνδέονται με τη μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.

Μερικοί παράγοντες κινδύνου που πρέπει να προσέξετε είναι η απώλεια της όρασης και της ακοής, οι οποίες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας κατά τρεις φορές.

Η Mayo Clinic συνιστά την κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα και άπαχη πρωτεΐνη που περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Το σώμα υγείας προσθέτει: «Να είστε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε αερόβια άσκηση».

Αυτό είναι σημαντικό για να βοηθήσει το σώμα να διατηρήσει ένα υγιές βάρος και να αποτρέψει την παχυσαρκία, η οποία είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για άνοια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ