ΥΓΕΙΑ

Πέντε πράγματα που κάθε μητέρα μετά τον τοκετό πρέπει να κάνει για τον εαυτό της

Οι ορμόνες σας έχουν τρελαθεί, η ανάρρωση από τον τοκετό και ο νέος ρόλος της μητρότητας είναι πολύ απαιτητικοί και εσείς βρίσκεστε στο σπίτι με ένα μωρό που χρειάζεται 24 ώρες το 24ωρο τη φροντίδα σας, το χαμόγελό σας και την αμέριστη υπομονή σας. Επιπλέον, όλοι στο περίγυρό σας θα σάς δίνουν συμβουλές. Πώς θα πρέπει να διαχειριστείτε τη νέα σας ζωή και όλη αυτήν την πληροφόρηση ώστε να μην πελαγώσετε και να μην εκνευριστείτε; 

Πέντε πράγματα που κάθε μητέρα μετά τον τοκετό πρέπει να κάνει για τον εαυτό της

Είστε μια νέα μαμά! Είστε απασχολημένη με τη φροντίδα του μωρού και τη ρύθμιση των συναισθημάτων σας και όλο αυτό απαιτεί από σας ψυχική δύναμη και σωματική αντοχή. Είστε ενθουσιασμένη, αλλά και μπερδεμένη καθώς εσείς και το μωρό προσαρμόζεστε στη νέα σας ζωή.

Να θυμάστε πως υπάρχουν μερικά πράγματα που είναι σημαντικά για την ευημερία σας τα οποία θα πρέπει να λάβετε στα υπόψη μεταξύ της αλλαγής πάνας και της πλύσης ρούχων, ενώ προσπαθείτε να μείνετε ξύπνιες.

Αξιοποιείστε την άδεια μητρότητας

Ζητήστε από τους δικούς σας ανθρώπους να σας βοηθήσουν το πρώτο διάστημα με τις καθημερινές δουλειές, όπως το πλύσιμο ρούχων, το μαγείρεμα, το καθάρισμα και τις εξωτερικές υποχρεώσεις και εφόσον μπορείτε αφαιρέστε κάθε περιττή εργασία από τον εαυτό σας. Έτσι θα εστιάσετε στο μωρό και στην ανάρρωσή σας και το σώμα σας θα σάς ευχαριστεί αργότερα που θα του έχετε δώσει την ευκαιρία να ανακάμψει από τη γέννα και τα ξενύχτια. Επωφεληθείτε της άδειας μητρότητας στο έπακρο ενώ που και που φροντίστε να βλέπετε τα mails σας και να κρατάτε επαφή με τη δουλειά σας χωρίς όμως να μπαίνετε στον πειρασμό να εργαστείτε.

Φροντίστε τη σχέση με τον σύντροφό σας και μην τον αμελείτε

Η σχέση ανάμεσα σε εσάς και τον σύντροφό σας υφίσταται μια θεμελιώδη αλλαγή καθώς ήρθε στον κόσμο ένα άλλο πλάσμα που εξαρτάται 100% από εσάς διεκδικώντας όλο σας το ενδιαφέρον και τη στοργή. Όμως και ο σύντροφός σας σάς χρειάζεται περισσότερο από ποτέ καθώς θα είναι ολέθριο λάθος να τον παραμελήσετε ή να ξεσπάτε πάνω του την κούρασή σας. Μιλήστε με απόλυτη ειλικρίνειας για ό,τι σας απασχολεί. Μην ξεχνάτε πως το παιδάκι σας είναι ο καρπός του έρωτά σας αλλά και ο άντρας σας θέλει να νιώθει πως συνεχίζετε να τον αγαπάτε και να τον ποθείτε όπως στο παρελθόν.

Πείτε στην οικογένειά σας καθώς και στο περίγυρό σας τι πραγματικά χρειάζεστε

Κάντε σαφές στους αγαπημένους σας είτε είναι συγγενείς, είτε φίλοι τι θέλετε από αυτούς και τι σας κάνει να νιώθετε άνετα. Αν θέλετε επισκέψεις και τη συντροφιά τους έχει καλώς. Ωστόσο, αν νιώθετε κουρασμένη και επιθυμείτε να απομονωθείτε να το ξεκαθαρίσετε χωρίς την παραμικρή ενοχή.

Να είστε ειλικρινής σχετικά με τις ανάγκες και τα συναισθήματά σας, αλλά προσπαθήστε να καταλάβετε ότι και οι γύρω σας θέλουν να βοηθήσουν. Αναζητήστε τρόπους για κρατήσετε έναν δίαυλο επικοινωνίας και όταν αρχίσετε να ανακάμπτετε επιτρέψετε τους να έρχονται να σας βλέπουν ένας ένας ώστε το κλίμα να είναι χαλαρό και εσείς να μην εξαντληθείτε με περιττές ετοιμασίες.

Αφιερώστε λίγο χρόνο για σας

Είναι σημαντικό να ξεκουράζεστε, να τρώτε σωστά, να γυμνάζεστε και γενικότερα να μην ξεχάσετε να φροντίζετε και να αγαπάτε τον εαυτό σας. Τα μικρά αυτά διαλείμματα θα τονώσουν το ηθικό σας και έτσι θα μπορέσετε να αφοσιωθείτε στο παιδάκι σας με περισσότερη υπομονή και διάθεση προσφοράς. Μιλήστε με μια φίλη σας στο τηλέφωνο, πηγαίνετε για έναν σύντομο καφέ ή καλέστε την στο σπίτι. Προσπαθήσετε όταν το μωρό κοιμάται να ξεκουραστείτε, να διαβάσετε ένα βιβλίο, να δείτε λίγη τηλεόραση και γενικότερα να κάνετε ό,τι σας ευχαριστεί.

Ζητήστε την αρωγή της μητέρας σας ή μιας καλής σας φίλης

Αν θέλετε να σας συστήσουν έναν παιδίατρο, αν δεν ξέρετε πώς να φροντίσετε το μωρό που κλαίει ή απλά θέλετε συντροφιά και υποστήριξη ψυχολογική μη διστάσετε να το ζητήσετε. Επίσης, όταν το μωρό μεγαλώσει λίγο μια στο τόσο κάντε μια μικρή έξοδο με τον άντρα σας αφήνοντας τη μητέρα σας στο πόδι σας. Είναι σημαντικό να θυμάστε πως ναι μεν είστε μητέρα, αλλά πως έχετε και άλλους ρόλους.

Εν κατακλείδι όσο πιο πολύ καταλάβετε και τις δικές σας ανάγκες τόσο ευκολότερα θα αντέξετε τα ξενύχτια, τα κλάματα και τις ανάγκες του παιδιού σας. Θέλει υπομονή, πολύ οργάνωση από σας και την οικογένειά σας και την υποστήριξη και την αμέριστη αγάπη του συντρόφου σας. Κάθε αρχή είναι δύσκολη γι' αυτό μην απελπίζεστε και μην βαρυγκωμάτε. Να θυμάστε πως το θαύμα της γέννησης και του ερχομού του παιδιού σας οφείλετε σε σας και πως μεγαλώνοντας το παιδάκι σας θα σας χαρίζει απέραντες στιγμές ευτυχίας.