ΥΓΕΙΑ

Γιατί το να πιέζετε τον εαυτό σας να σκεφτεί σκληρά σάς κουράζει - μελέτη

Νέα έρευνα δείχνει ότι όταν η έντονη γνωστική εργασία παρατείνεται, προκαλεί δυνητικά τοξικά υποπροϊόντα στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε κόπωση. 

Γιατί το να πιέζετε τον εαυτό σας να σκεφτεί σκληρά σάς κουράζει - μελέτη

Γιατί το να κάθεστε σε ένα γραφείο όλη μέρα είναι τόσο κουραστικό; Οι νευροεπιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν την απάντηση στο γιατί η έντονη σκέψη μπορεί να σάς κουράσει ψυχικά, και είναι πραγματικά όλα στο μυαλό σας.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Current Biology νωρίτερα αυτό το μήνα, δείχνει ότι όταν η έντονη γνωστική εργασία παρατείνεται για αρκετές ώρες, προκαλεί τη συσσώρευση γλουταμικού οξέος στο τμήμα του εγκεφάλου που είναι γνωστό ως προμετωπιαίος φλοιός.

Αυτό με τη σειρά του αλλάζει τον έλεγχο στις αποφάσεις σας, οπότε μεταβαίνετε σε ενέργειες που δεν απαιτούν προσπάθεια ή αναμονή καθώς η γνωστική κόπωση αρχίζει, εξήγησαν ερευνητές από το Paris Brain Institute. Με άλλα λόγια, ο εγκέφαλος προστατεύεται από τοξικές χημικές ουσίες.

«Η κούραση είναι ένα είδος ψευδαίσθησης που παράγεται από τον εγκέφαλο για να μας κάνει να σταματήσουμε ό,τι κάνουμε και να στραφούμε σε μια πιο ευχάριστη δραστηριότητα», δήλωσε ο ερευνητής Mathias Pessiglione του Πανεπιστημίου Pitié-Salpêtrière στο Παρίσι.

«Αλλά τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η γνωστική εργασία έχει ως αποτέλεσμα μια πραγματική λειτουργική αλλαγή με συσσώρευση επιβλαβών ουσιών οπότε η κούραση θα ήταν πράγματι ένα σήμα που μάς κάνει να σταματήσουμε να εργαζόμαστε προκειμένου να διατηρήσουμε την ακεραιότητα της λειτουργίας του εγκεφάλου», πρόσθεσε ο Pessiglione.

1643647494767-288647154-egkefalos.jpg

Η μελέτη

Για να φτάσουν σε αυτά τα ευρήματα οι ερευνητές, χώρισαν 40 συμμετέχοντες σε «εύκολες» και «σκληρές» ομάδες και τους ανέθεσαν να ολοκληρώσουν ορισμένα καθήκοντα για μια ολόκληρη εργάσιμη ημέρα, με μόλις δύο 10λεπτα διαλείμματα να παρεμβάλλονται στη συνεδρία.

Και στις δύο ομάδες υπήρξαν δύο είδη ασκήσεων που η μια εξ αυτών είχε ως στόχο να κουράσει τους συμμετέχοντες και το άλλο να τους ζητήσει να πάρουν κάποιες αποφάσεις υπολογίζοντας συγχρόνως πόσο κουρασμένοι ήταν.

Οι ερευνητές για τον σκοπό αυτό μέτρησαν τη βιοχημεία του εγκεφάλου των συμμετεχόντων, χρησιμοποιώντας φασματοσκοπία μαγνητικού συντονισμού (MRS).

Καθώς η μέρα συνεχιζόταν, τα άτομα της σκληρής ομάδας συσσώρευσαν περισσότερο γλουταμικό στην περιοχή του προμετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου τους. Η σκληρή ομάδα άρχισε επίσης να επιλέγει απαντήσεις στη λήψη οικονομικών αποφάσεων που απαιτούσαν λιγότερη σκέψη και υπολογισμό.

Άραγε υπάρχει κάποιος τρόπος να παρακάμψουμε αυτόν τον περιορισμό της ικανότητας του εγκεφάλου μας να σκέφτεται σκληρά;

«Όχι πραγματικά», είπε ο Pessiglione. «Θα χρησιμοποιούσα παλιές καλές συνταγές που συμπεριλαμβάνουν ξεκούραση και ύπνο! Επίσης, υπάρχουν καλές ενδείξεις ότι το γλουταμικό οξύ αποβάλλεται κατά τη διάρκεια του ύπνου.»

Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η μελέτη θα μπορούσε να έχει άλλες πρακτικές επιπτώσεις. Η παρακολούθηση των προμετωπιαίων μεταβολιτών θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό σοβαρής ψυχικής κόπωσης, είπαν. Μια τέτοια ικανότητα μπορεί να βοηθήσει στην προσαρμογή του χρονοδιαγράμματος εργασίας για να αποφευχθεί η εξάντληση. Ο Pessiglione συμβουλεύει επίσης τους ανθρώπους να αποφεύγουν να λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις όταν είναι κουρασμένοι.

Οι επιστήμονες εξέφρασαν σχέδια να συνεχίσουν την έρευνα, με στόχο να μάθουν γιατί ο προμετωπιαίος φλοιός φαίνεται ιδιαίτερα ευαίσθητος στη συσσώρευση γλουταμικού και την κόπωση. Είναι επίσης περίεργοι να μάθουν εάν οι ίδιοι δείκτες κόπωσης στον εγκέφαλο μπορούν να προβλέψουν την ανάρρωση από παθήσεις υγείας, όπως η κατάθλιψη ή ο καρκίνος.