ΥΓΕΙΑ

Τι σημαίνει το χρώμα του αίματος της περιόδου και πότε υποδεικνύει κολπική λοίμωξη;

Το χρώμα του αίματος της περιόδου μιας γυναίκας μπορεί να μεταδώσει ζωτικές πληροφορίες για την υγεία της. Για παράδειγμα, το πορτοκαλί ή το γκρι αίμα μπορεί μερικές φορές να υποδεικνύει κολπική λοίμωξη.

Τι σημαίνει το χρώμα του αίματος της περιόδου και πότε υποδεικνύει κολπική λοίμωξη;

Κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, το σώμα αποβάλλει ιστό και αίμα από τη μήτρα μέσω του κόλπου. Αυτή η αιματηρή έκκριση μπορεί να ποικίλλει από έντονο κόκκινο έως σκούρο καφέ ή μαύρο ανάλογα με το πόσο χρονών είναι η γυναίκα.

Το αίμα που παραμένει στη μήτρα αρκετό καιρό θα αντιδράσει με το οξυγόνο με αποτέλεσμα να οξειδώνεται. Έτσι το αίμα που είχε καιρό να οξειδωθεί φαίνεται πιο σκούρο.

Οι ορμονικές αλλαγές και οι συνθήκες υγείας μπορούν επίσης να επηρεάσουν το χρώμα και την υφή του αίματος περιόδου.

Σε αυτό το άρθρο, αναλύουμε τι μπορεί να σημαίνουν τα διαφορετικά χρώματα του αίματος περιόδου. Εξηγούμε, επίσης, τις αλλαγές χρώματος κατά τη διάρκεια μιας περιόδου καθώς και τι σημαίνουν οι θρόμβοι αίματος.

aima-periodos.jpg

Μαύρο αίμα

Το μαύρο αίμα μπορεί να εμφανιστεί στην αρχή ή στο τέλος της περιόδου ενός ατόμου. Το χρώμα είναι συνήθως ένα σημάδι παλιού αίματος ή αίματος που χρειάστηκε περισσότερος χρόνος για να φύγει από τη μήτρα και είχε χρόνο να οξειδωθεί. Έτσι, πρώτα γίνεται καφέ ή σκούρο κόκκινο και στη συνέχεια γίνεται μαύρο.

Το μαύρο αίμα μερικές φορές μπορεί επίσης να υποδηλώνει απόφραξη μέσα στον κόλπο της γυναίκας. Άλλα συμπτώματα μιας κολπικής απόφραξης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • δύσοσμη έκκριση
  • πυρετό
  • δυσκολία στην ούρηση
  • φαγούρα ή πρήξιμο μέσα ή γύρω από τον κόλπο

Καφέ ή σκούρο κόκκινο αίμα

Όπως το μαύρο αίμα, το καφέ ή το σκούρο κόκκινο είναι σημάδι παλιού αίματος και μπορεί να εμφανιστεί στην αρχή ή στο τέλος μιας περιόδου. Το καφέ ή το σκούρο κόκκινο αίμα δεν χρειάστηκε να οξειδωθεί τόσο πολύ όσο το μαύρο αίμα και μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορες αποχρώσεις.

Εγκυμοσύνη

Το καφέ αίμα ή η κηλίδα καφέ αίματος μπορεί μερικές φορές να είναι επίσης ένα πρώιμο σημάδι εγκυμοσύνης που οι γιατροί αναφέρουν ως αιμορραγία εμφύτευσης.

Η καφέ έκκριση ή η κηλίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να υποδηλώνει αποβολή ή έκτοπη εγκυμοσύνη, όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται σε μια σάλπιγγα αντί στη μήτρα.

Είναι σημαντικό για τις γυναίκες που εμφανίζουν κηλίδες ή κολπική αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να μιλήσουν με τον γιατρό ή τον μαιευτήρα τους.

Λοχία

Η σκούρα κόκκινη ή καφέ κολπική έκκριση που εμφανίζεται μετά τον τοκετό ονομάζεται λοχία ή αιμορραγία μετά τον τοκετό. Η λοχία δεν προκαλεί ανησυχία και είναι ο τρόπος του σώματος για την αποβολή του υπερβολικού αίματος και ιστού από τη μήτρα.

Η λοχία συνήθως ξεκινά με έντονο κόκκινο αίμα και στη συνέχεια σκουραίνει καθώς η ροή μειώνεται. Με την πάροδο του χρόνου, η έκκριση θα γίνει πιο ανοιχτή τόσο σε χρώμα όσο και σε ποσότητα.

Η διάρκεια της λοχίας ποικίλλει από άτομο σε άτομο, αλλά συνήθως περνά μέσα στους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό. Γυναίκες που παρουσιάζουν πολύ βαριά αιμορραγία μετά τον τοκετό πρέπει να επισκεφτούν γιατρό.

Δεν παρουσιάζουν όλες οι γυναίκες λοχεία μετά τον τοκετό. Οι γυναίκες μπορεί, επίσης, να εμφανίσουν ακανόνιστες περιόδους μετά τον τοκετό λόγω αλλαγών στα επίπεδα ορμονών.

Φωτεινό κόκκινο

Το έντονο κόκκινο αίμα υποδηλώνει φρέσκο ​​αίμα και σταθερή ροή. Μια περίοδος μπορεί να ξεκινήσει με έντονη κόκκινη αιμορραγία και να σκουρύνει προς το τέλος της περιόδου. Μερικές γυναίκες, επίσης, μπορεί να διαπιστώσουν ότι το αίμα τους παραμένει έντονο κόκκινο καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου τους.

Οι ασυνήθιστες κηλίδες ή αιμορραγία μεταξύ των εμμηνορροϊκών κύκλων μπορεί να είναι σημάδι μιας σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης, όπως τα χλαμύδια ή η γονόρροια. Οι πολύποδες ή τα ινομυώματα, μπορούν επίσης να προκαλέσουν ασυνήθιστα βαριά αιμορραγία.

Σπάνια, το έντονο κόκκινο αίμα μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Άλλα συμπτώματα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας περιλαμβάνουν:

  • βαρύτερες περιόδους
  • περιόδους που διαρκούν περισσότερο από το κανονικό
  • αιμορραγία μετά από σεξουαλική επαφή
  • δύσοσμη κολπική έκκριση
  • πόνο στη μέση, τη λεκάνη ή τα πόδια
  • απώλεια της όρεξης
  • ανεξήγητη απώλεια βάρους

Ροζ αίμα

Ροζ αίμα ή κηλίδες ροζ μπορεί να εμφανιστούν όταν το αίμα της περιόδου αναμιγνύεται με το αυχενικό υγρό.

Η σεξουαλική επαφή μπορεί να δημιουργήσει μικρά ρήγματα στον κόλπο ή τον τράχηλο. Έτσι το αίμα μπορεί να αναμειχθεί με κολπικά υγρά και να βγει από το σώμα της γυναίκας ως ροζ έκκριμα.

Άλλες αιτίες του ροζ αίματος περιόδου μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • σημαντική απώλεια βάρους
  • ανθυγιεινή διατροφή
  • αναιμία

Εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ροζ εκκρίσεις που περιέχουν ιστό και εμφανίζονται παράλληλα με κράμπες μπορεί να υποδηλώνουν αποβολή. Είναι σημαντικό για τις γυναίκες που εμφανίζουν κολπική αιμορραγία ενώ είναι έγκυες να επισκέπτονται τον γιατρό ή τον μαιευτήρα τους.

Πορτοκαλί

Το αίμα που αναμιγνύεται με το αυχενικό υγρό μπορεί επίσης να φαίνεται πορτοκαλί.

Το πορτοκαλί αίμα ή έκκριμα συχνά υποδηλώνει λοίμωξη, όπως βακτηριακή κολπίτιδα ή τριχομονάση. Οι γυναίκες με πορτοκαλί αίμα θα πρέπει να προβαίνουν σε έλεγχο για άλλα ενδεικτικά συμπτώματα, όπως κολπικό κνησμό, δυσφορία και δύσοσμες εκκρίσεις.

Αν και το πορτοκαλί έκκριμα περιόδου δεν υποδηλώνει πάντα λοίμωξη, είναι καλή σκέψη να επισκεφτεί η γυναίκα έναν γυναικολόγο για αξιολόγηση.

Γκρί

Οι γκρίζες εκκρίσεις είναι συνήθως σημάδι βακτηριακής κολπίτιδας, μιας κατάστασης που εμφανίζεται λόγω ανισορροπίας μεταξύ ωφέλιμων και επιβλαβών βακτηρίων στον κόλπο.

Άλλα συμπτώματα της βακτηριακής κολπίτιδας περιλαμβάνουν:

  • φαγούρα μέσα και γύρω από τον κόλπο
  • δύσοσμη κολπική μυρωδιά που οι άνθρωποι συχνά περιγράφουν ως «ψάρι»
  • κάψιμο ή επώδυνη ούρηση

Γυναίκες με συμπτώματα βακτηριακής κολπίτιδας πρέπει να επισκεφτούν γιατρό ή γυναικολόγο. Οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν αντιβιοτικά για τη θεραπεία της βακτηριακής κολπίτιδας.

Εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων σταδίων της εγκυμοσύνης, γκρι εκκρίσεις που περιέχουν θρόμβους μπορεί να υποδηλώνουν αποβολή. Οι γυναίκες που εμφανίζουν αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να επισκεφτούν τον γυναικολόγο ή τον μαιευτήρα τους.

Αλλαγή χρώματος κατά τη διάρκεια μιας περιόδου

Το αίμα μπορεί να αλλάξει σε χρώμα και υφή από μήνα σε μήνα ή ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας μόνο περιόδου.

Οι ορμονικές αλλαγές, καθώς και η διατροφή, ο τρόπος ζωής, η ηλικία και το περιβάλλον της γυναίκας, μπορούν όλα να προκαλέσουν διακυμάνσεις στο αίμα περιόδου.

Το αίμα της περιόδου μπορεί να ποικίλλει από έντονο κόκκινο έως σκούρο καφέ ανάλογα με τις αλλαγές στη ροή. Οι λοιμώξεις, η εγκυμοσύνη και, σε σπάνιες περιπτώσεις, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, μπορεί να προκαλέσουν ασυνήθιστο χρώμα αίματος ή ακανόνιστη αιμορραγία.

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν ασυνήθιστα μεγάλες ή βαριές περιόδους θα πρέπει να επισκεφτούν τον γυναικολόγο τους.

Θρόμβοι στο αίμα περιόδου

Το υγιές αίμα περιόδου μπορεί να περιέχει ορατά κομμάτια της επένδυσης της μήτρας. Αυτά τα μικρά κομμάτια ιστού, ή θρόμβοι, στο αίμα δεν προκαλούν ανησυχία.

Ωστόσο, πολύ έντονη αιμορραγία ή μεγάλοι θρόμβοι μπορεί να είναι σημάδι μηνορραγίας. Σύμφωνα με την αξιόπιστη πηγή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η μηνορραγία έχει ασυνήθιστα βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία ή περιόδους που διαρκούν περισσότερες από 7 ημέρες.

Το CDC συνιστά να επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας αν δείτε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • αιμορραγία που απαιτεί από ένα άτομο να αλλάξει ταμπόν ή σερβιέτα σε λιγότερο από 2 ώρες
  • αίμα με θρόμβους μεγέθους ενός τετάρτου ή μεγαλύτερου

Το CDC αναφέρει επίσης τα ακόλουθα ως αίτια μηνορραγίας:

  • ινομυώματα της μήτρας ή πολύποδες
  • ορμονικές ανισορροπίες
  • φλεγμονώδη νόσο της πυέλου
  • αιμορραγικές διαταραχές, όπως η νόσος von Willebrand
  • χρήση φαρμάκων, όπως η ασπιρίνη και τα αντιπηκτικά
  • καρκίνο του τραχήλου ή της μήτρας

Αξίζει να σημειωθεί πως χωρίς θεραπεία, η μηνορραγία μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως αναιμία ή χρόνια κόπωση.

1643647597237-439027236-PERIODOS-AIMA.jpg

Πότε να δείτε γιατρό

Συνιστάται οι γυναίκες να συμβουλεύονται γιατρό ή γυναικολόγο για οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • νέα ή ασυνήθιστη κολπική έκκριση
  • ακανόνιστες περιόδους που αλλάζουν σε διάρκεια και ρέουν από τον ένα μήνα στον άλλο
  • αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση
  • λείπουν τρεις ή περισσότερες περίοδοι
  • δύσοσμη κολπική οσμή
  • παχιά γκρίζα ή λευκή κολπική έκκριση
  • φαγούρα μέσα ή γύρω από τον κόλπο
  • πυρετός
  • Όποια γυναίκα είναι έγκυος και παρατηρήσει οποιαδήποτε αιμορραγία ή ασυνήθιστη κολπική έκκριση θα πρέπει να μιλήσει με το γυναικολόγο ή τον μαιευτήρα της