ΥΓΕΙΑ

Γυμναστική κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Είναι βαθιά παγιωμένη η αντίληψη πως η έμμηνος ρύση (περίοδος) είναι μία ευάλωτη περίοδος, κατά την οποία πρέπει οι γυναίκες να αλλάζουν την καθημερινή τους ρουτίνα με γνώμονα να ξεκουράζονται περισσότερο και γενικά να επιβαρύνουν όσο το δυνατόν λιγότερο τον οργανισμό τους.

Γυμναστική κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Στην πραγματικότητα, όμως, η έμμηνος ρύση είναι μία φυσιολογική λειτουργία του γυναικείου οργανισμού και απόδειξη του ότι λειτουργεί σωστά και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Άρα, επί της ουσίας δεν υφίσταται κάποιος ιδιαίτερος λόγος να αλλάζει κατά πολύ την ρουτίνα της κάποια γυναίκα.

Αναλυτικά ο μέσος όρος ποσότητας αίματος που χάνει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι 30-40ml και 4 έως 12 κουταλάκια του γλυκού εμμηνορροϊκών υγρών από τα οποία, όμως, μόνο μια μικρή ποσότητα από αυτά είναι αίμα. Δεδομένου ότι ο οργανισμός περιέχει κατά μέσο όρο 4 λίτρα αίμα, αυτό δεν μειώνεται παρά ελάχιστα κατά τη διάρκεια της περιόδου. Άρα η όποια αδυναμία η εξάντληση δεν δύναται να έχει προκληθεί από αυτή τη μικρή απώλεια αίματος.

Αντίθετα, η αλλαγή στα επίπεδα των ορμονών τις συγκεκριμένες ημέρες, είναι τελικά η αιτία για την όποια αδυναμία. Συγκεκριμένα, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη συνεργάζονται, με αντίστοιχες αυξομειώσεις, ώστε ο οργανισμός να περάσει από το ένα στάδιο του έμμηνου κύκλου στο επόμενο. Πρόκειται για τις ορμόνες του κύκλου της περιόδου και παράγονται στις ωοθήκες. Η προγεστερόνη, η ορμόνη του έμμηνου κύκλου, μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστότητα, λιγούρα, ακμή, ευαισθησία στο στήθος και αίσθημα κόπωσης. Τα οιστρογόνα μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο, αλλαγές στη διάθεση και πονοκέφαλο.

Τι όμως μπορεί να κάνει κάθε γυναίκα για να αντισταθμίσει τα αποτελέσματα της αυξομείωσης αυτών των ορμονών;

Μα φυσικά η απάντηση βρίσκεται στη γυμναστική. Η άσκηση αυξάνει τις ενδορφίνες (αλυσίδες πρωτεϊνών) οι οποίες παράγονται στην υπόφυση και τον υποθάλαμο του εγκεφάλου, απελευθερώνονται μέσω του νωτιαίου μυελού και διοχετεύονται στην κυκλοφορία του αίματος κάθε φορά που κάποιος κάνει μία δραστηριότητα. Μετά από τριάντα λεπτά αεροβικής γυμναστικής επιτυγχάνεται αύξηση ενδορφινών μέχρι και 500%.

Επιπροσθέτως, η ενδορφίνες συμβάλουν αισθητά στην καταπολέμηση του πόνου, βοηθώντας πολλές γυναίκες να αποφύγουν τα παυσίπονα, τα οποία θα κατανάλωναν για να απομακρύνουν τους πόνους αυτών των ημερών.

Έτσι, η άσκηση κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, όχι μόνον δεν πρέπει να αποφεύγεται, αλλά συνιστάται. Σαφώς, αναφερόμαστε σε γυναίκες οι οποίες, ήδη, γυμνάζονται έστω 30 λεπτά την ημέρα. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να εντάξουν τη γυμναστική στη ρουτίνα τους τις υπόλοιπες μέρες του μήνα και σταδιακά να αρχίσουν να γυμνάζονται και τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως.

Τέλος, αλλά εξόχως σημαντική είναι η επαρκής ενυδάτωση, γενικά τις ημέρες που γυμνάζεται κάποια, αλλά ειδικά κατά την έμμηνο ρύση, καθότι, η σωστή ενυδάτωση βοηθά στην μείωση του φουσκώματος και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης πονοκεφάλων και ζαλάδων.