ΥΓΕΙΑ

Έχετε προβλήματα γονιμότητας; Μπορεί να σας λείπει το συγκεκριμένο ιχνοστοιχείο

Μια μελέτη που διεξήχθη κατά τη διάρκεια της περιόδου COVID-19 αποκάλυψε ότι η ανεπάρκεια ιωδίου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα γονιμότητας.

Έχετε προβλήματα γονιμότητας; Μπορεί να σας λείπει το συγκεκριμένο ιχνοστοιχείο

Η υπογονιμότητα επηρεάζει πολλές γυναίκες και άνδρες και πολλοί ερευνητές προσπαθούν να καταλάβουν γιατί η παγκόσμια γονιμότητα βρίσκεται σε διαρκή ύφεση και όλο και περισσότερες γυναίκες χρειάζονται θεραπείες γονιμότητας.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Human Reproduction εξέτασε την ανεξήγητη στειρότητα, η οποία ορίστηκε ως ένα έτος προσπάθειας να μείνετε έγκυος δίνοντας ένα συμπλήρωμα ιωδίου μόνο σε γυναίκες που απέτυχαν να συλλάβουν μετά από ένα χρόνο προσπάθειας.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που είχαν δυσκολία να μείνουν έγκυες είχαν στα ούρα τους 46% χαμηλότερη ποσότητα ιωδίου στον οργανισμό τους και χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να συλλάβουν.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν μια ομάδα γυναικών που έλαβαν συμπλήρωμα ιωδίου και μια ομάδα γυναικών που δεν το πήραν, διαπιστώθηκε ότι το 87,5% των γυναικών που έλαβαν συμπλήρωμα ιωδίου ήταν σε θέση να συλλάβουν μετά από 12 μήνες.

Συγκριτικά, μόνο το 72% των γυναικών που δεν έλαβαν συμπλήρωμα συνέλαβαν μετά από 12 μήνες. Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι η επάρκεια ιωδίου μπορεί να συμβάλει στη γονιμότητα.

Η σημαντική έλλειψη ιωδίου μπορεί να προκαλέσει σοβαρή εγκεφαλική βλάβη που ονομάζεται κρετινισμός και εάν τα επίπεδα ιωδίου των γυναικών είναι χαμηλά, μπορεί να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.

Έρευνες έχουν δείξει ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από το πρώτο τρίμηνο μέχρι τη γέννηση, τα φυσιολογικά επίπεδα ιωδίου είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή θυρεοειδικών ορμονών, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.

Το ιώδιο έχει μεγάλη σημασία για όλους τους ανθρώπους, καθώς συμβάλει στη διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους, δίνει στο σώμα την ενέργεια που χρειάζεται ενώ έχει θετική επίδραση στη διάθεση.

Η ανεπάρκεια ιωδίου μπορεί να βλάψει την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και σε ορισμένες περιπτώσεις να επιτρέψει την ανάπτυξη διαφορετικών τύπων καρκίνου.

Έτσι, ακόμη και οι άνδρες και οι γυναίκες χωρίς προβλήματα γονιμότητας, είναι σημαντικό να ελέγχουν τα επίπεδα ιωδίου και να συμβουλεύονται έναν γιατρό σχετικά με τη λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής.

IODIO.jpg

Τι είναι το ιώδιο;

Το ιώδιο είναι ιχνοστοιχείο, που λαμβάνουμε μέσω της τροφής, καθώς χρησιμοποιείται από τον θυρεοειδή αδένα ώστε να παράγει ορμόνες.

Ποιες τροφές εμπεριέχουν ιώδιο

  • Θαλασσινά όπως οι γαρίδες, ο μπακαλιάρος και ο αστακός
  • Τα φύκια
  • Το ιωδιούχο αλάτι
  • Το γάλα σόγιας
  • Η σάλτσα σόγιας
  • Οι πατάτες
  • Τα αυγά
  • Η γαλοπούλα
  • Τα φασόλια
  • Τα λαχανικά και τα φρούτα (αγκινάρα, σπανάκι, σόγια, γογγύλια, φράουλες, cranberries, ανανάς και μήλο)
  • Το τυρί
  • Το αγελαδινό γάλα
  • Το γιαούρτι
  • Το παγωτό
iodio.jpg

Μπορεί η σωστή διατροφή να παρέχει αρκετό ιώδιο;

Το ιώδιο υπάρχει στα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά, αλλά η ποσότητα σε αυτά τα προϊόντα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποσότητα ιωδίου στη διατροφή των αγελάδων και των κοτόπουλων.

Το ιώδιο βρίσκεται κυρίως στη θάλασσα, οπότε μπορεί να εισαχθεί στο σώμα μέσω τροφών που προέρχονται από τη θάλασσα, όπως τα ψάρια. Δεδομένου ότι το ιώδιο βρίσκεται στο θαλασσινό νερό, είναι καλύτερο να τρώτε ψάρια από τη θάλασσα και όχι ψάρια του γλυκού νερού.

Ωστόσο, μην τρώτε πάρα πολλά ψάρια επειδή περιέχουν επίσης βαρέα μέταλλα και πολλές τοξίνες. Ιδανικά, πρέπει να τρώτε 2-3 μερίδες ψαριών την εβδομάδα.

Για τους vegans, η ποσότητα ιωδίου που εμπεριέχεται σε ένα φυτό εξαρτάται πολύ από την ποσότητα ιωδίου στο έδαφος όπου αναπτύσσεται. Ωστόσο, τα φύκια της θάλασσας εμπεριέχουν ιώδιο και κάνουν καλό στην υγεία. Προσθέστε το σε σαλάτες, smoothies και διάφορα πιάτα. Προσοχή όμως με τα φύκια που παράγονται και συσκευάζονται σε μη εποπτευόμενα εργοστάσια καθώς περιέχουν μεγάλη ποσότητα αρσενικού, ένα τοξικό και επικίνδυνο μέταλλο.