ΥΓΕΙΑ

Από καρκίνο κινδυνεύουν όσοι ροχαλίζουν, αλλά όχι λόγω των περιττών κιλών

Οι άνθρωποι που ροχαλίζουν μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Από καρκίνο κινδυνεύουν όσοι ροχαλίζουν, αλλά όχι λόγω των περιττών κιλών

Όπως τονίζουν ωστόσο οι ερευνητές, ο κίνδυνος δεν οφείλεται στο ότι μπορεί να είναι παχύσαρκοι, καπνιστές ή να πάσχουν από άλλες ασθένειες.

Οι Σουηδοί ειδικοί πιστεύουν ότι η σχέση οφείλεται στην έλλειψη οξυγόνου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μελέτες έχουν συσχετίσει το ροχαλητό και την υπνική άπνοια με την έκπτωση της εγκεφαλικής λειτουργίας και τον σχηματισμό θρόμβων.

Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από άπνοια με αποτέλεσμα η αναπνοή τους να διακόπτεται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Συνήθως, αυτό εκφράζεται ως ροχαλητό — αν και ο ενοχλητικός θόρυβος δεν προκαλείται πάντα από αυτό.

Η έρευνα, που παρουσιάστηκε σε ιατρικό συνέδριο στη Βαρκελώνη, παρακολούθησε σχεδόν 4.200 πάσχοντες από αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Οι μισοί από αυτούς είχαν επίσης διαγνωστεί με καρκίνο τα τελευταία πέντε χρόνια.

Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον Δρα Andreas Palm, από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλας, εκτίμησαν τη σοβαρότητα της κατάστασής τους.

Αυτό περιελάμβανε δύο εξετάσεις, η μία εκ των οποίων μέτρησε τον αριθμό των αναπνευστικών διαταραχών κατά τη διάρκεια του ύπνου, βαθμολογώντας τις στο δείκτη άπνοιας-υπόπνοιας (AHI) που χρησιμοποιείται για την κατάταξη του υπνοαπνοϊκού συνδρόμου σε ήπιο, μέτριο και σοβαρό.

Η άλλη μέτρησε πόσες φορές τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα μειώθηκαν κατά 3% για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα κάθε ώρα - δείκτης αποκορεσμού οξυγόνου (ODI).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς με καρκίνο είχαν γενικά περισσότερες διακοπές κατά τη διάρκεια του ύπνου τους.

Είχαν μέσο όρο βαθμολογίας AHI 32, σε σύγκριση με 30 της ομάδας χωρίς καρκίνο. Η βαθμολογία ODI ήταν επίσης 28 σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που είχε 26.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης αποκορεσμού οξυγόνου ήταν υψηλότερος σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα (38 έναντι 27), καρκίνο του προστάτη (28 έναντι 24) και καρκίνο του δέρματος (32 έναντι 25).

Ο Δρ Παλμ είπε: «Είναι ήδη γνωστό ότι οι ασθενείς με αποφρακτική άπνοια ύπνου έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Αλλά δεν έχει γίνει σαφές εάν αυτό οφείλεται ή όχι στην ίδια την υπνική άπνοια ή σε σχετικούς με αυτή παράγοντες κινδύνου για καρκίνο, όπως η παχυσαρκία, η καρδιομεταβολική νόσος και οι παράγοντες του τρόπου ζωής. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η στέρηση οξυγόνου λόγω άπνοιας αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου».

Πρόκειται ωστόσο για μελέτη παρατήρησης και δεν μπορεί να αποδείξει σχέση αιτίας αποτελέσματος.

Η σωματική δραστηριότητα, ένας από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν τον καρκίνο, δεν ελήφθη υπόψη, είπαν οι ερευνητές.

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου επηρεάζει περίπου 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους στη Βρετανία και 22 εκατομμύρια στις ΗΠΑ.

Εμφανίζεται όταν προκαλείται απόφραξη του ανώτερου αεραγωγού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυνατό ροχαλητό, καθώς και σε θορυβώδη και κοπιώδη αναπνοή.

Η υπνική άπνοια μπορεί να προκληθεί από την παχυσαρκία, η οποία αυξάνει τον όγκο του λίπους γύρω από το λαιμό, στενεύοντας τους αεραγωγούς και αποδυναμώνοντας τους μύες που χρησιμοποιούνται για να τους κρατήσουν ανοιχτούς.

Μια άλλη μελέτη που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο έδειξε ότι η άπνοια προκαλεί επίσης μείωση της εγκεφαλικής ισχύος στους ηλικιωμένους.

Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λοζάνης στην Ελβετία δήλωσαν ότι οι άνδρες άνω των 74 ετών εμφάνισαν μεγαλύτερη έκπτωση σε ορισμένα γνωστικά τεστ.

Τρίτη μελέτη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Angers στη Γαλλία, έδειξε ότι η πάθηση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης θανατηφόρων θρόμβων αίματος.

Πηγή: Mail Online