ΥΓΕΙΑ

Αντιγριπικό εμβόλιο: Πόσο σας προστατεύει από ισχαιμικό εγκεφαλικό

Το ετήσιο εμβόλιο κατά της γρίπης μπορεί να σας προστατεύσει από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Αντιγριπικό εμβόλιο: Πόσο σας προστατεύει από ισχαιμικό εγκεφαλικό

Ισπανοί ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για την υγεία 75.000 ατόμων άνω των 40 ετών, συμπεριλαμβανομένων κάποιων χιλιάδων που είχαν υποστεί εγκεφαλικό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό, σε σύγκριση με όσους επέλεξαν να μην κάνουν το ετήσιο εμβόλιο.

Με την εποχή της γρίπης να βρίσκεται προ των πυλών, οι ειδικοί τονίζουν ότι τα ευρήματά τους παρέχουν «ακόμα ένα λόγο στους ανθρώπους για να κάνουν το ετήσιο εμβόλιο κατά της γρίπης».

Τα ευρήματα του Πανεπιστημίου Alcalá στη Μαδρίτη χαρακτηρίζονται ως «επιτακτικά».

Πρόκειται για μελέτη παρατήρησης που σημαίνει ότι οι ερευνητές δεν αποδεικνύουν ότι τα εμβόλια ευθύνονται σίγουρα για τη μείωση του κινδύνου.

Όπως παραδέχθηκαν ο Δρ. Francisco de Abajo και οι συνεργάτες του, ενδεχομένως να παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες στη μείωση του κινδύνου.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η ίδια η γρίπη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, υποδεικνύοντας ότι τα εμβόλια μπορεί απλώς να βοηθήσουν στην πρόληψη, αποτρέποντας πιθανή λοίμωξη εξαρχής.

Κάθε χρόνο καταγράφονται στο Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερα από 100.000 εγκεφαλικά, που έχουν ως αποτέλεσμα 38.000 θανάτους. Στις ΗΠΑ παθαίνουν εγκεφαλικό κάθε χρόνο πάνω από 800.000 άνθρωποι.

Τα εγκεφαλικά προκαλούνται συνήθως από συσσώρευση χοληστερόλης ή υψηλή αρτηριακή πίεση, που προκαλούν στένωση των αρτηριών με την πάροδο του χρόνου.

Σύμφωνα με τον Δρα de Abajo, «το να μπορείς να μειώσεις τον κίνδυνο εγκεφαλικού κάνοντας μια τόσο απλή ενέργεια, είναι αναγκαίο».

Και πρόσθεσε: «Αυτή η μελέτη παρατήρησης υποδηλώνει ότι όσοι κάνουν εμβόλιο για τη γρίπη έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Όλοι οι άνω των 50 ετών θα κάνουν αντιγριπικό εμβόλιο, καθώς και τη δεύτερη ενισχυτική δόση κατά της Covid-19 το φθινόπωρο, εν μέσω φόβων ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας θα καταρρεύσει λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και των δύο λοιμώξεων.

Η έρευνα εξέτασε 14.322 άτομα που υπέστησαν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, τον πιο κοινό τύπο εγκεφαλικού. Το ισχαιμικό προκαλείται από θρόμβο αίματος που διακόπτει την αρτηριακή παροχή αίματος σε ένα τμήμα του εγκεφάλου.

Οι ακαδημαϊκοί τα σύγκριναν με μια ομάδα ελέγχου 71.610 ατόμων που δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό.

Παρακολούθησαν εάν οι ασθενείς είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από το εγκεφαλικό ή πριν από την ίδια ημερομηνία όσοι δεν υπέστησαν εγκεφαλικό.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι το 41,4% όσων υπέστησαν εγκεφαλικό είχαν κάνει εμβόλιο, συγκριτικά με το 40,5% εκείνων που δεν υπέστησαν εγκεφαλικό.

Αν και ο κίνδυνος φαινόταν ελαφρώς μεγαλύτερος στην ομάδα που έκανε το εμβόλιο κατά της γρίπης, πολλοί ασθενείς τείνουν να είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία και να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη, που αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό.

Η τελική ανάλυση έλαβε υπόψη αυτούς τους παράγοντες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στη διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης Neurology.