ΥΓΕΙΑ

Δημοφιλής ουσία για τη μείωση των ρυτίδων μπορεί να βελτιώσει τη διαδικασία της εξωσωματικής

Περίπου το 15% των ζευγαριών δυσκολεύεται να τεκνοποιήσει. Κατά συνέπεια, πολλές γυναίκες στρέφονται στην εξωσωματική γονιμοποίηση με την ελπίδα να αποκτήσουν παιδί.

Δημοφιλής ουσία για τη μείωση των ρυτίδων μπορεί να βελτιώσει τη διαδικασία της εξωσωματικής

Το υαλουρονικό οξύ (ΗΑ) είναι ένας πολυσακχαρίτης που το σώμα παράγει φυσικά, προσφέροντάς μας ενυδάτωση και σφριγηλότητα. Η υαλουρονάνη χρησιμοποιείται ευρέως για τη μείωση των ρυτίδων και των γραμμών στο πρόσωπο, ακόμη και για την ταχύτερη επούλωση των πληγών, τη μείωση των ουλών, τη λίπανση των αρθρώσεων και την ξηροφθαλμία ενώ επιβραδύνει την οστική απώλεια και ανακουφίζει από τον πόνο της ουροδόχου κύστης.

Αλλά οι ερευνητές στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ (HU) ανακάλυψαν ότι το υαλουρονικό οξύ μπορεί να συμβάλει στην επιτυχή έκβαση της εξωσωματικής γονιμοποίησης στα ζευγάρια που πάσχουν από υπογονιμότητα.

Δυστυχώς, αυτή η διαδικασία γεμίζει άγχος το ζευγάρι καθώς μόνο το ένα τρίτο των κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης στέφεται με επιτυχία.

Αυτή η μέθοδος που φέρεται να βελτιώνει τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης -λόγω κλινικών δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν από μια ομάδα ερευνητών στο Ιατρικό Κέντρο Kaplan στο Rehovot και στο HU - έχει αναγνωριστεί από την επιστημονική κοινότητα και ίσως είναι πράγματι ελπιδοφόρα.

exosomatiki.jpg

Η εξωσωματική γονιμοποίηση

Με επικεφαλής τη Δρ. Devorah Heymann, η ομάδα δημοσίευσε τα ευρήματά της στο ibrary.auckland.ac.nz.

Η τάση σε όλο τον κόσμο είναι τα ζευγάρια να καθυστερούν τη διαδικασία δημιουργίας οικογένειας μέχρι να ξεκινήσουν την καριέρα τους και να επιτύχουν μεγαλύτερη οικονομική σταθερότητα. Αυτό οδηγεί τις γυναίκες να τεκνοποιούν σε μεγάλη ηλικία με αρκετές να αναγκάζονται να προβούν στη λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης για να αποκτήσουν παιδί.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια διαδικασία κατά την οποία η γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο γίνεται στο εργαστήριο. Οι ερευνητές απέδειξαν ότι η προσθήκη υαλουρονικού οξέως στην εν λόγω μέθοδο αυξάνει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης και για να προκύψει αυτό το στοιχείο αναλύθηκαν δεκαπέντε μελέτες συνολικού αριθμού 4.686 συμμετεχόντων.

«Διαπιστώσαμε ότι η έκθεση ενός εμβρύου σε υαλουρονικό οξύ για περισσότερα από 10 λεπτά πριν από τη μεταφορά του στη μήτρα αύξησε την πιθανότητα επιτυχούς έκβασης της εξωσωματικής (από το 32% στο 39%)», ανέφερε η Heymann. Μάλιστα, το αποτέλεσμα ήταν επιτυχές σε περιπτώσεις γυναικών που είχαν κακή πρόγνωση.

«Αν και το υαλουρονικό οξύ εμφανίζεται φυσικά στη γυναικεία αναπαραγωγική οδό, η σύνδεσή του με την επιτυχή έκβαση της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι προς ώρας ασαφής, οπότε απαιτείται περισσότερη έρευνα», έσπευσε να εξηγήσει η Heymann. Στη συνέχεια δήλωσε: «το υαλουρονικό οξύ είναι ακριβό και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιείται τόσο συχνά όσο θα έπρεπε».