ΥΓΕΙΑ

Μασάζ: Τα 8 οφέλη για το σώμα και οι λόγοι για να το εντάξετε στη ζωή σας

Το μασάζ αποτελεί μια αποτελεσματική ιεροτελεστία χαλάρωσης καθώς μεταξύ άλλων ξεκουράζει και ηρεμεί το σώμα και το μυαλό. 

Μασάζ: Τα 8 οφέλη για το σώμα και οι λόγοι για να το εντάξετε στη ζωή σας

Στην Αρχαία Ελλάδα, το μασάζ ήταν η μέθοδος αντιμετώπισης των φλεγμονών που σχετίζονταν με αθλητικές δραστηριότητες όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι ότι ενώ μπορεί να είστε σε κατάσταση απόλυτης χαλάρωσης κάνοντας μασάζ, το σώμα μπαίνει σε κατάσταση πλήρους ενεργοποίησης κατά τη διάρκειά του. Το μασάζ διεγείρει το νευρικό σύστημα και χαλαρώνει τους μυς. Επίσης, συμβάλει στην κυκλοφορία του αίματος και του λεμφικού και βοηθά στην απελευθέρωση χημικών ουσιών και ορμονών.

Μην ξεχνάμε πως το σώμα χρειάζεται ένα μασάζ για να ανανεωθεί και να αναστρέψει τις επιπτώσεις του στρες που είναι επιβλαβείς για την υγεία. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως το μασάζ σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα.

1643645974655-975147411-massage.jpg

Τα λιγότερο γνωστά οφέλη του μασάζ

Το μασάζ μειώνει την κόπωση, βελτιώνει την ευλυγισία των μυών και την κυκλοφορία, τονώνει τον μεταβολισμό, μειώνει την κυτταρίτιδα και βοηθά στο χάσιμο λίπους. Επίσης, συμβάλει στην αποσυμφόρηση των ιστών, βελτιώνει την ψυχική διάθεση, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και είναι ιδανικό για μια ομαλή εγκυμοσύνη. Ωστόσο, έχει και μια σειρά από λιγότερο γνωστά οφέλη τα οποία αναφέρουμε στη συνέχεια.

1.Βελτιώνει την υφή του δέρματος

Το μασάζ σε συνδυασμό με το λάδι και τη θερμότητα δημιουργεί υπεραιμία και μια ήπια απολέπιση που απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα αφήνοντας το δέρμα λείο και απαλό.

2. Τονώνει το νευρικό σύστημα

Καθώς χαλαρώνετε, το νευρικό σας σύστημα εισέρχεται σε κατάσταση ανάπαυσης και ηρεμίας. Εάν πονάτε και είστε πιασμένοι αυτό μπορεί να οφείλεται στο στρες, και τους σφιγμένους μύες. Όταν το νευρικό σύστημα είναι χαλαρό η παραγωγή ορμονών του στρες μειώνεται, καθώς αυξάνονται οι ορμόνες «ευεξίας» όπως οι ενδορφίνες.

3. Τα μυοσκελετικά οφέλη

Το μυοχαλαρωτικό μασάζ συμβάλλει στη σωστή αιμάτωση και ανακουφίζει από τους μυοσκελετικούς πόνους που προέρχονται από την κόπωση, την ινομυαλγία και την οστεοαρθρίτιδα. Συγχρόνως ανακουφίζει από τις κράμπες, μειώνει τα οιδήματα στα άκρα και βελτιώνει την στάση του σώματος καθώς ελαχιστοποιεί τους πόνους.

4.Προσφέρει λεμφική αποτοξίνωση

Το λεμφικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για την εξισορρόπηση του υγρού και της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Η υποτονική λεμφική ροή συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών και η αποστράγγιση του λεμφικού συστήματος μπορεί να μειώσει το οίδημα σε ορισμένα μέρη του σώματος όπως οι αστράγαλοι. Ο μασέρ δίνει έμφαση στα άνω και κάτω άκρα σε ολόκληρο το μήκος των ποδιών, στην κοιλιά, τους γλουτούς, στο πρόσωπο και τον λαιμό.

5. Ενδυναμώνει τα οστά

Η ροή του αίματος στέλνει ασβέστιο και άλλα μέταλλα στα οστά για να υποστηρίξει τη δύναμη και τη λειτουργία τους.

6. Κάνει καλό στην καρδιά

Η αγγειοδιαστολή που παράγεται από το μασάζ αυξάνει τη ροή του αίματος και την παροχή οξυγόνου σε όλα τα όργανα. Ολόκληρο το καρδιαγγειακό σύστημα χαλαρώνει και η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται. Οι μαλάξεις μειώνουν την αρτηριακή πίεση και βελτιώνουν τον καρδιακό ρυθμό συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς.

7. Βελτιώνει το πεπτικό

Το άγχος επηρεάζει το πεπτικό σύστημα και ένα μασάζ σε όλο το σώμα μπορεί να έχει θετική επίδραση στον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται τα τρόφιμα και τα θρεπτικά συστατικά.

Το κοιλιακό μασάζ δρα απευθείας στο παχύ έντερο για να ρυθμίσει τα τελικά στάδια της πέψης. Έτσι το στομάχι, η χοληδόχος κύστη, το πάγκρεας και τα έντερα συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους για τη μέγιστη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών και τη μείωση της δυσκοιλιότητας.

8. Βελτιώνει την αναπνοή

Ο μασέρ σας μπορεί να σας ζητήσει να πάρετε μια βαθιά ανάσα στην αρχή του μασάζ προκειμένου να μειωθεί το στρες. Εκτός από το διάφραγμα, υπάρχουν μύες στα πλευρά, το στήθος και το λαιμό που βοηθούν στην αναπνοή και μπορείτε να ζητήσετε να συμπεριληφθούν στη συνεδρία.

Όταν η ένταση συσσωρεύεται στους μύες των ώμων, του στήθους και του λαιμού, η αναπνοή μας περιορίζεται αλλά καθώς χαλαρώνετε η αναπνοή βελτιώνεται.