ΥΓΕΙΑ

Μεσογειακή διατροφή: Πόσο συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου άνοιας

Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει πολλά λαχανικά, όσπρια, φρούτα, ψάρια, ελαιόλαδο και φυτικά λίπη, καθώς επίσης λίγα γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέατα και κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Μεσογειακή διατροφή: Πόσο συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου άνοιας

Ο συγκεκριμένος τύπος διατροφής έχει αποδεδειγμένα οφέλη για την καρδιά και γενικότερα για την υγεία του σώματος.

Προηγούμενες έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να αποτρέψει και μελλοντικές εκφυλίσεις του εγκεφάλου, αιτία για ασθένειες όπως η κατάθλιψη και το Αλτσχάιμερ.

Ανασκόπηση 18 μελετών που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 2000 και 2015, εξέτασαν την επίδραση της μεσογειακής διατροφής στις γνωστικές διαδικασίες με την πάροδο του χρόνου.

Συνολικά, τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά: Δεκατρείς από τις μελέτες διαπίστωσαν κάποια συσχέτιση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και των οφελών της για τον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένων των βραδύτερων ποσοστών μείωσης και βελτίωσης της μνήμης και της ανάκλησης.

Anoia.jpg

Ορισμένες μελέτες συνέδεσαν επίσης τη διατροφή με βελτιωμένη προσοχή και γλωσσικές δεξιότητες ή διαπίστωσαν ότι οι οπαδοί της είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο του Alzheimer.

Τα ευρήματα νέας μελέτης ωστόσο, ανατρέπουν όσα γνωρίζαμε για τη σχέση της μεσογειακής διατροφής και του κινδύνου άνοιας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ιζαμπέλε Γκλανς του Πανεπιστημίου Λουντ, ανέλυσαν στοιχεία για 28.000 ανθρώπους με μέση ηλικία 58 ετών, χωρίς άνοια στην αρχή της έρευνας που διήρκεσε 20 έτη, στη διάρκεια των οποίων 1.943 άτομα (ποσοστό σχεδόν 7%) είχαν διαγνωστεί με άνοια (Αλτσχάιμερ, αγγειακή άνοια κ.α.).

Δεν βρέθηκε ότι όσοι έκαναν μεσογειακή διατροφή, είχαν μικρότερο κίνδυνο άνοιας.

«Προηγούμενες μελέτες σχετικά με την επίδραση της διατροφής στον κίνδυνο για άνοια είχαν δώσει ανάμικτα αποτελέσματα. Μολονότι η έρευνα μας δεν αποκλείει μια πιθανή συσχέτιση διατροφής και άνοιας, δεν βρήκαμε τέτοια σχέση παρά την μεγάλη χρονική διάρκεια της παρακολούθησης», δήλωσε η δρ Γκλανς.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Neurology της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ