ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης: Τα συμπτώματα για τα οποία είναι απροετοίμαστες οι 8 στις 10 γυναίκες

Οκτώ στις δέκα γυναίκες αισθάνονται «ανέτοιμες» να βιώσουν την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση, ανακάλυψαν ερευνητές.

Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης: Τα συμπτώματα για τα οποία είναι απροετοίμαστες οι 8 στις 10 γυναίκες

Το 56% φοβούνται για αυτά που τις περιμένουν, ενώ στις ηλικίες 18 έως 39 ετών το ποσοστό αυτό φτάνει το 71%.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το 63% των γυναικών που δεν είχαν ακόμη βιώσει την εμμηνόπαυση, δεν συνειδητοποιούσαν ότι τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν έως και δέκα χρόνια πριν από την τελευταία τους περίοδο.

Από τις 2.069 γυναίκες ηλικίας 18 έως 74 ετών που ερωτήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 80% δήλωσαν ότι ένιωσαν απροετοίμαστες και μόνο το 17% είπαν ότι γνώριζαν πώς να προλάβουν και να διαχειριστούν τα συμπτώματα στο σώμα τους.

Όσον αφορά τις θεραπείες που θα εξέταζαν, η πιο δημοφιλής ήταν η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης με gel ή δισκία (38%), και ακολουθούσαν οι θεραπείες ενίσχυσης του δέρματος για τη βελτίωση των επιπέδων ενυδάτωσης και οι αντιρυτιδικές ενέσεις.

Η Δρ. Yusra Al-Mukhtar της κλινικής Harley Street, για λογαριασμό της οποίας έγινε η έρευνα εν όψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Εμμηνόπαυσης, είπε: «Είναι σαφές ότι υπάρχει κενό στη γνώση και την ενημέρωση για τα σημάδια της εμμηνόπαυσης στο δέρμα και το σώμα που μπορούν να προληφθούν. Η ευαισθητοποίηση πρέπει να ανοίξει τον δρόμο για ισχυρή προληπτική δράση».

Σύμφωνα με την έρευνα, τα συμπτώματα που ήθελαν περισσότερο να αποφύγουν οι γυναίκες ήταν η αυξημένη εφίδρωση (51%), η χαλάρωση του περιγράμματος του προσώπου (38%), οι ρυτίδες (33%) και η ακμή (32%).

Ανησυχούσαν επίσης για τους μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια, την ξηροδερμία, τη φαγούρα, το πρήξιμο και τη θαμπή επιδερμίδα.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες βίωναν περισσότερο άγχος και στρες για τα προβλήματα της επιδερμίδας και του σώματός τους από ό,τι οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση (67% συγκριτικά με 60%).

Ερωτηθείσες για τον αντίκτυπο των πιθανών δερματολογικών προβλημάτων που προκαλούνται από την περιεμμηνόπαυση ή πώς μπορεί να τις επηρεάσει η εμμηνόπαυση, το 57% απάντησαν ότι αισθάνονται άγχος και στρες, το 48% ότι απέφευγαν τις κοινωνικές εκδηλώσεις και το 45% ότι ήταν απρόθυμες ακόμη και να βγάλουν φωτογραφίες.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει κάθε τομέα της ζωής μιας γυναίκας, πολλές όμως δεν αναγνωρίζουν εγκαίρως τα σημάδια της περιεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης στο δέρμα αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι ορμονικές αλλαγές στο σώμα και την ψυχολογία τους.

Πηγή: Mail Online