ΥΓΕΙΑ

Δυσκολία στην άσκηση και άλλες καρδιοπνευμονικές επιπτώσεις της μακράς Covid

Μετά τη λοίμωξη με κορονοϊό, η επιστροφή στην τακτική σωματική άσκηση, μπορεί να γίνει δύσκολη υπόθεση.

Δυσκολία στην άσκηση και άλλες καρδιοπνευμονικές επιπτώσεις της μακράς Covid

Νέα έρευνα δείχνει ότι αυτό μπορεί να αποτελεί ένα ακόμη σύμπτωμα της μακράς Covid.

Οι ερευνητές εξέτασαν 38 δημοσιευμένες μελέτες που παρακολούθησαν την αθλητική απόδοση 2.000 και πλέον ατόμων που είχαν νοσήσει με Covid-19.

Τελικά, εστίασαν σε εννέα μελέτες που συνέκριναν την απόδοση 359 συμμετεχόντων οι οποίοι είχαν αναρρώσει από τον ιό με 464 που είχαν εμμένοντα συμπτώματα Covid.

Πάνω από τρεις μήνες μετά τη λοίμωξη Covid-19, η ικανότητά τους για άσκηση ήταν παρόμοια με αυτή ενός ανθρώπου 10 χρόνια μεγαλύτερου. Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι είναι σύμπτωμα μακράς Covid, η απώλεια της ικανότητας άσκησης φαίνεται ότι είναι για κάποιους μία από τις επιπτώσεις της λοίμωξης, είπαν οι ερευνητές.

«Η μείωση της ικανότητας άσκησης είναι ένα πιθανό σύμπτωμα της μακράς Covid», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Μάθιου Ντάρστενφελντ, επίκουρος καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. «Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση της τροχιάς της ικανότητας άσκησης μετά τη λοίμωξη με Covid-19 και τον εντοπισμό θεραπειών για μακροχρόνια Covid-19».

H μειωμένη ικανότητα άσκησης για τα άτομα με μακροχρόνια Covid διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη μόλυνση.

Οι μελέτες βασίστηκαν σε δοκιμασίες καρδιοπνευμονικής κοπώσεως. Τα επίπεδα οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα των συμμετεχόντων μετρήθηκαν, ενώ χρησιμοποιούσαν διάδρομο ή σταθερό ποδήλατο. Μετρήθηκαν επίσης και άλλα σημεία καρδιακής και πνευμονικής λειτουργίας.

long-covid.jpg

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα άτομα με μακρά Covid-19 μπορεί να υποφέρουν από ακανόνιστα μοτίβα αναπνοής, μειωμένη εξαγωγή οξυγόνου στους μύες και μεγαλύτερη αδυναμία να αυξήσουν τον καρδιακό ρυθμό κατά τη διάρκεια της άσκησης, είπαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι δοκιμασίες έδειξαν επίσης δύσπνοια, η οποία εμφανίζεται μετά τις περισσότερες ασθένειες που οδηγούν σε σωματική αδράνεια.

Για τους ανθρώπους με μακροχρόνια Covid, κάποιες δραστηριότητες μπορεί να γίνουν πολύ επίπονες, είπε ο Ντάρστενφελντ, αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα το τένις και την κολύμβηση.

Η μειωμένη χρήση οξυγόνου μπορεί να μετατρέψει την ικανότητα άσκησης ενός 40χρονου με μακρά Covid-19 σε αυτήν ενός 10 χρόνια μεγαλύτερου, πρόσθεσε.

Δεν χάνουν έχουν όμως όλοι οι πάσχοντες από μακρά Covid την ικανότητα άσκησης, σημείωσε ο Durstenfeld. Μερικοί μπορεί να έχουν σοβαρά μειωμένη ικανότητα και άλλοι καθόλου.

«Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να ασκηθούν μετά τη λοίμωξη με Covid, όπως ασκούνταν πριν από αυτή, ειδικά εκείνοι που ταλαιπωρούνται και από άλλα συμπτώματα μακράς Covid», είπε. «Οι δοκιμασίες καρδιοπνευμονικής κοπώσεως μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των αιτίων περιορισμών στην άσκηση».

Πολλοί άνθρωποι αδυνατούν να ανεβούν ακόμη και λίγα σκαλιά μετά τη λοίμωξη με κορονοϊό.

Δεν ήταν σαφές όμως εάν οι παχύσαρκοι ή οι μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς υπέφεραν περισσότερο από τους νεότερους και πιο αδύνατους.

Η Covid μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον μεταβολισμό, στον τρόπο ανταλλαγής και παροχής οξυγόνου από τους ιστούς, καθώς και επιπτώσεις στο νευρικό σύστημα, που μπορεί να εξηγούν τα νέα ευρήματα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης JAMA Network Open.