ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης: Τα συμπτώματα που επηρεάζουν τη σχέση με το σύντροφό σας

Οι εξάψεις, οι εναλλαγές της διάθεσης και η μειωμένη λίμπιντο είναι κάποια από τα συνήθη συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης: Τα συμπτώματα που επηρεάζουν τη σχέση με το σύντροφό σας

Νέα έρευνα έδειξε ότι η δύσκολη αυτή περίοδος στη ζωή των γυναικών μπορεί να αποτελέσει ακόμη και αιτία διαζυγίου.

Επτά στις 10 γυναίκες με προβλήματα στο γάμο τους -όπως ένα διαζύγιο ή ένας χωρισμός- κατηγορούν για αυτά τις αλλαγές που επιφέρει η εμμηνόπαυση στην ερωτική τους ζωή.

Κάποιες ισχυρίστηκαν ότι τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης πυροδότησαν περισσότερες διαφωνίες με τον σύντροφό τους, καθιστώντας τις μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Οι ερωτηθείσες δεν διευκρίνισαν γιατί πίστευαν ότι η εμμηνόπαυση είχε τόσο αρνητική επίδραση στον γάμο τους.

Τα κοινά συμπτώματα της κατάστασης ωστόσο, όπως είναι οι εναλλαγές της διάθεσης, η μειωμένη σεξουαλική διάθεση και η αυξημένη ευερεθιστότητα λόγω της έλλειψης ύπνου, μπορούν να απειλήσουν το γάμο.

Μόνο το ένα τρίτο των γυναικών δήλωσαν ότι τους έχει προσφερθεί θεραπεία όπως η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) για να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Στην πλειοψηφία τους πίστευαν ότι η συμβουλευτική ή η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης θα μπορούσαν ενδεχομένως να είχαν σώσει τον γάμο τους.

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε δημοσκόπηση σε δείγμα 1.000 γυναικών που ήταν διαζευγμένες ή χώριζαν κατά τη διάρκεια της έρευνας. Η δημοσκόπηση διεξήχθη από το Family Law Menopause Project και το Newson Health Research and Education.

Όλες οι γυναίκες είτε είχαν περάσει εμμηνόπαυση είτε διένυαν αυτή τη φάση κατά τη δημοσκόπηση.

Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται όταν μια γυναίκα σταματά να έχει περίοδο, που σημαίνει ότι δεν είναι πλέον σε θέση να μείνει έγκυος με φυσικό τρόπο.

Η διαδικασία ενεργοποιείται από τις ωοθήκες, οι οποίες παράγουν πλέον λιγότερα οιστρογόνα, αποτελεί φυσιολογικό στάδιο της γήρανσης και λαμβάνει χώρα στην ηλικία των 45-55 ετών.

Οκτώ στις 10 γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα, όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, κολπική ξηρότητα, δυσκολία στον ύπνο, κακή διάθεση ή άγχος και προβλήματα με τη μνήμη.

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων, καθώς αποκαθιστά τα επίπεδα των γυναικείων ορμονών και ανακουφίζει τις γυναίκες.

Η Δρ. Louise Newson, γιατρός και ειδικός στην εμμηνόπαυση, διευθύντρια του Newson Health, τονίζει ότι συχνά παραβλέπονται οι ψυχικές παράμετροι της εμμηνόπαυσης.

«Ενώ τα σωματικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι γνωστά και συζητιούνται, ο αντίκτυπος στην ψυχική υγεία συχνά αγνοείται και μπορεί να είναι καταστροφικός για πολλές γυναίκες, έχοντας ως αποτέλεσμα βαθιά αρνητική επίδραση στη δουλειά, τις σχέσεις και τα οικονομικά τους».

Η Farhana Shahzady, ιδρύτρια του Family Law Menopause Project, πρόσθεσε ότι τα ευρήματα είναι ανησυχητικά δεδομένου του τρόπου που η εμμηνόπαυση βλάπτει τις αποταμιεύσεις και το εισόδημα των γυναικών, κάτι που θα μπορούσε να προσθέσει περαιτέρω δυσκολίες σε ένα διαζύγιο.

«Με ανησυχεί βαθιά το ότι περισσότερες από τις μισές ερωτηθείσες είπαν ότι η περιεμμηνόπαυση ή η εμμηνόπαυση είχε (ή θα) δυσκολέψει την αποταμίευση για συνταξιοδότηση ή/και θα μειώσει την ικανότητά τους να αποταμιεύουν την περίοδο της συνταξιοδότησης», είπε.

«Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίσουν πραγματική οικονομική δυσπραγία καθώς πλησιάζουν τη συνταξιοδότηση, μετά το διαζύγιο/χωρισμό».

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε διαδικτυακά μέσω του ιστότοπου της Newson και του Family Law Menopause Project.

«Αν και η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει προσωρινά την ποιότητα ζωής μιας γυναίκας, τα καλά νέα είναι ότι τα συμπτώματα είναι γενικά ήπια και υποχωρούν μετά την εμμηνόπαυση», είπε.

Πηγή: Mail Online