ΥΓΕΙΑ

Γονιμοποίηση με σπέρμα δότη: Κρύβει κινδύνους για το μωρό;

Τα μωρά που γεννιούνται με τη βοήθεια δότη σπέρματος είναι εξίσου υγιή με αυτά που συλλαμβάνονται μέσω της επαφής με έναν άνδρα, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της μέχρι σήμερα.

Γονιμοποίηση με σπέρμα δότη: Κρύβει κινδύνους για το μωρό;

Η έρευνα έδειξε μάλιστα ότι τα μωρά που γεννιούνται από δωρεά σπέρματος διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο να γεννηθούν πρόωρα ή λιποβαρή.

Τα δίδυμα που γεννιούνται από δότες σπέρματος αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους από αυτά που συλλαμβάνονται μέσω επαφής, αλλά εξακολουθούν να είναι λιγότερο πιθανό να έχουν χαμηλό βάρος γέννησης, διαπίστωσε η μελέτη.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα για περισσότερες από 200.000 εγκυμοσύνες στο Ηνωμένο Βασίλειο που καταγράφηκαν από την Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας σε 100 κλινικές γονιμότητας.

Όλα τα μωρά που γεννήθηκαν συνελήφθησαν με θεραπείες γονιμότητας μεταξύ 1991 και 2016, σε γυναίκες με τουλάχιστον ένα πρόβλημα γονιμότητας.

Τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενη έρευνα που είχε συνδέσει τις εγκυμοσύνες από δότες σπέρματος με αυξημένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και προεκλαμψίας - μια δυνητικά απειλητική κατάσταση για τη μητέρα και το έμβρυο που αυξάνει -μεταξύ άλλων- τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Οι ερευνητές πίστευαν ότι τα προβλήματα σχετίζονται με το γεγονός ότι το σπέρμα του δότη πρέπει να καταψυχθεί για έως και έξι μήνες προκειμένου να ελεγχθεί για λοιμώξεις - σε αντίθεση με το σπέρμα του συντρόφου, το οποίο είναι φρέσκο ​​και επομένως υψηλότερης ποιότητας.

Η έρευνα καθησυχάζει τον αυξανόμενο αριθμό γυναικών που χρησιμοποιούν δότες σπέρματος για να μείνουν έγκυες.

Παρόλο που η δωρεά σπέρματος είναι διαθέσιμη στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και δεκαετίες, ο αριθμός των θεραπειών εξωσωματικής γονιμοποίησης από δότες σπερματοζωαρίων έχει τριπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία (περίπου 5.500 ετησίως), μια έκρηξη που πιστεύεται ότι τροφοδοτείται από την αύξηση της επιθυμίας για γονεϊκότητα στις μόνες γυναίκες και άλλους παράγοντες.

Το σπέρμα διατίθεται είτε από το Σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας είτε από ιδιωτικές τράπεζες σπέρματος και μπορεί να εισαχθεί από το εξωτερικό.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν και το Κέντρο Γονιμότητας του Αμπερντίν, δήλωσαν σχετικά με τα ευρήματά τους: «Οι γυναίκες, τα ζευγάρια, οι κλινικές και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να είναι βέβαιοι ότι παρόλο που το σπέρμα δωρητή μπορεί να είναι η μόνη επιλογή για ορισμένες γυναίκες προκειμένου να τεκνοποιήσουν, τα περιγεννητικά αποτελέσματα δεν φαίνεται να είναι χειρότερα».

Το μόνο μειονέκτημα της χρήσης σπέρματος από δότη που βρήκαν οι ερευνητές, ήταν ο αυξημένος κίνδυνος μεγαλύτερων μωρών, κάτι που καθιστά τον τοκετό δυνητικά πιο δύσκολο.

Πηγή: Mail Online