ΥΓΕΙΑ

Έχω διαβήτη: Μπορώ να φάω φασόλια και πατάτες;

Η διατροφή αποτελεί βασικό παράγοντα για την υγεία, ιδιαίτερα για τα άτομα με διαβήτη ή για όσους κινδυνεύουν να αναπτύξουν διαβήτη.

Έχω διαβήτη: Μπορώ να φάω φασόλια και πατάτες;

Οι ερευνητές εξετάζουν συνεχώς πώς μπορούν να επηρεάσουν την υγεία αυτών των ανθρώπων οι διατροφικές επιλογές τους.

Πρόσφατη μελέτη εξέτασε αν η διατροφή που περιέχει πατάτες και φασόλια μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους με αντίσταση στην ινσουλίνη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε φασόλια και πατάτες έχασαν βάρος και μείωσαν την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια χρόνια πάθηση, κατά την οποία το σώμα δεν διαχειρίζεται αποτελεσματικά την ινσουλίνη. Η ινσουλίνη επιτρέπει στα κύτταρα του σώματος να χρησιμοποιούν γλυκόζη για ενέργεια.

Τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη και οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 μπορούν να ακολουθήσουν διατροφή που θα τους βοηθήσει να διαχειριστούν τον διαβήτη και να βελτιώσουν τη σωματική τους ευεξία.

Για παράδειγμα, κάποιοι πρέπει να περιορίσουν τους υδατάνθρακες και να αυξήσουν την πρόσληψη μη αμυλούχων λαχανικών. Τα αμυλούχα λαχανικά όπως τα φασόλια και οι πατάτες περιέχουν υδατάνθρακες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα άτομα με διαβήτη ή αντίσταση στην ινσουλίνη πρέπει να τα εξαλείψουν από τη διατροφή τους.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 36 ενήλικες με αντίσταση στην ινσουλίνη.

Οι ερευνητές συνέκριναν δύο δίαιτες: μία πλούσια σε πατάτες και μία άλλη σε όσπρια (φασόλια και μπιζέλια) και τον αντίκτυπό τους στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα. Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν τις δύο ελεγχόμενες δίαιτες για οκτώ εβδομάδες και παρακολουθούνταν τακτικά.

Η Kristian Morey, κλινική διατροφολόγος στο πρόγραμμα Nutrition and Diabetes Education στο Mercy Medical Center, στη Βαλτιμόρη, αναφέρει:

«Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια της μελέτης, είναι ότι οι πατάτες καταναλώθηκαν κρύες από τους συμμετέχοντες. Αυτή η διαδικασία επιβραδύνει την πέψη του αμύλου και αυτό μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και την ανοχή στη γλυκόζη. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι μαζί με τις πατάτες οι συμμετέχοντες κατανάλωναν κι άλλες τροφές, όπως πρωτεΐνη, κάτι που επίσης βελτιώνει τη γλυκαιμική απόκριση», πρόσθεσε.

Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες και στις δύο δίαιτες δεν είδαν σημαντική πτώση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Ωστόσο, και οι δύο ομάδες παρουσίασαν απώλεια βάρους και μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η Amy Kimberlain, διατροφολόγος και εκπρόσωπος της Academy of Nutrition and Dietetics Media, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, τονίζει:

«Αυτή η μελέτη βοήθησε να αποδειχθεί ότι η κατανάλωση τροφών που μειώνουν την ενεργειακή πυκνότητα της δίαιτας όχι μόνο επιτρέπει μια βελτιωμένη ινσουλιναιμική απόκριση, αλλά συμβάλλει και στη απώλεια βάρους».

Η μελέτη είχε αρκετούς περιορισμούς, όπως είναι ο μικρός αριθμός συμμετεχόντων και η μικρή της διάρκεια, επομένως χρειάζονται μεγαλύτερης κλίμακας μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.

Συνολικά, η μελέτη δείχνει ότι η προετοιμασία και οι επιλογές τροφίμων είναι βασικά στον έλεγχο του διαβήτη. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί πώς τα αμυλούχα λαχανικά όπως τα φασόλια και οι πατάτες μπορούν να αποτελέσουν τμήμα μιας υγιεινής διατροφής για όσους διατρέχουν κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Medicinal Food.