ΥΓΕΙΑ

Ποια βιταμίνη και σε ποια ποσότητα προστατεύει από τη φλεγμονώδη αρθρίτιδα

Η φλεγμονώδης αρθρίτιδα είναι η φλεγμονή σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις.

Ποια βιταμίνη και σε ποια ποσότητα προστατεύει από τη φλεγμονώδη αρθρίτιδα

Νοσήματα που περιλαμβάνονται σε αυτό το κλινικό σύνδρομο είναι κυρίως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι κρυσταλλογενείς αρθρίτιδες (π.χ. ουρική), η οικογένεια των Σπονδυλαρθριτίδων ( περιφερική SpA, ψωριασική αρθρίτιδα, αντιδραστική αρθρίτιδα, εντεροπαθητική αρθρίτιδα) και οι λοιμώδεις αρθρίτιδες ( ιογενείς και βακτηριακές).

Πολλές έρευνες έχουν εστιάσει τα τελευταία χρόνια στις θετικές επιδράσεις της βιταμίνης C στον οργανισμό μας. Κάποιες εξ αυτών ανακάλυψαν ότι η πρόσληψη βιταμίνης C είναι σημαντική καθώς, μειώνει τα επίπεδα ουρικού οξέως στο αίμα και προστατεύει από πιθανές φλεγμονές όπως, η εμφάνιση φλεγμονώδους αρθρίτιδας.

Οι επιστήμονες με έναυσμα αυτές τις μελέτες εστίασαν στην περεταίρω ανάλυση της πρόσληψης βιταμίνης C και κατά πόσο αυτή συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού μας από φλεγμονές.

Μελέτη που διήρκεσε 20 έτη με τη συνεργασία επιστημόνων από το Βανκούβερ του Καναδά και τη Βοστόνη, εξέτασε τη χρήση βιταμίνης C σε περίπου 47.000 άνδρες που δεν είχαν ιστορικό αρθρίτιδας.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κάθε 2 έτη ενημέρωναν τους ερευνητές για την πορεία της υγείας τους και ειδικά, αν υπήρχε διάγνωση αρθρίτιδας. Κάθε τέσσερα χρόνια συμπλήρωναν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο με τις διατροφικές τους συνήθειες συμπεριλαμβανομένου των βιταμινών και συμπληρωμάτων που λάμβαναν.

Μετά από 20 έτη συνεχούς παρακολούθησης, από το σύνολο των συμμετεχόντων παρουσίασαν αρθρίτιδα λίγο πάνω από 1.300 άνδρες. Η ανάλυση που έγινε, έδειξε ότι αυτοί οι άνδρες αυτοί σε σύγκριση με τους υπόλοιπους λάμβαναν λιγότερο από 250mg βιταμίνης C κάθε μέρα.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, όσοι άνδρες έπαιρναν 500mg-1000mg την ημέρα είχαν κατά 17% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης αρθρίτιδας, ενώ οι άνδρες που έπαιρναν από 1000mg-1500mg ημερησίως είχαν 34% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αρθρίτιδα. Τέλος, όσοι λάμβαναν πάνω από 1500mg ημερησίως είχαν 45% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν αρθρίτιδα.

Δηλαδή κάθε 500mg που αύξησης της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C ο κίνδυνος εμφάνισης αρθρίτιδας μειωνόταν κατά 17%.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι μέχρι 2000mg ημερησίως ήταν μια καλά ανεκτή δόση για τους συμμετέχοντες.