ΥΓΕΙΑ

Οστεοαρθρίτιδα: Γιατί το ζεστό νερό ανακουφίζει τον πόνο των αρθρώσεων

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια πάθηση που προσβάλλει τις αρθρώσεις των άκρων, αλλά και στη σπονδυλική στήλη.

Οστεοαρθρίτιδα: Γιατί το ζεστό νερό ανακουφίζει τον πόνο των αρθρώσεων

Χαρακτηρίζεται από προοδευτική απώλεια του χόνδρου των αρθρώσεων που ενδεχομένως να οδηγήσει σε οστικές μεταβολές. Προκαλεί πόνο, δυσκαμψία, διόγκωση και σε προχωρημένες περιπτώσεις παραμόρφωση της άρθρωσης. Η πάθηση επηρεάζει συχνότερα τις γυναίκες από τους άνδρες, με τα ποσοστά να αυξάνονται με το πέρασμα της ηλικίας.

Σύμφωνα με έρευνες, η συχνότητα εμφάνισης της συμπτωματικής οστεοαρθρίτιδας, ξεπερνά το 13% των ενηλίκων στη χώρα μας. Η εκφυλιστική σπονδυλαρθροπάθεια, είναι η συχνότερα εμφανιζόμενη και ακολουθείται από την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, των χεριών και του ισχίου. Περίπου 20% των ασθενών με συμπτωματική οστεοαρθρίτιδα παρουσιάζουν δύο ή περισσότερες από τις παραπάνω εντοπίσεις.

Τα οφέλη του ζεστού νερού

Η υδροθεραπεία σε θερμαινόμενη μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του πόνου που οφείλεται σε οστεροαρθρίτιδα, αλλά και σε οποιοδήποτε είδος μυοσκελετικής πάθησης.

Πρόκειται για ένα τρόπο ανακούφισης του πόνου που εφαρμόζεται από την αρχαιότητα, ενώ μελέτες επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν λόγοι που η συγκεκριμένη πρακτική έχει
αντέξει στο πέρασμα του χρόνου.

Η ζέστη, είτε σε μορφή επιθεμάτων είτε σε μορφή υδροθεραπείας, μειώνει τα συμπτώματα που προκαλεί η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας.

Ο λόγος είναι ότι η θερμότητα χαλαρώνει τους μυς και κατά συνέπεια τις αρθρώσεις στις οποίες εκφύονται ή καταφύονται αυτοί οι μύες. Το σημαντικό
όμως είναι ότι η ευεργετική επίδραση της θερμότητας δεν περιορίζεται στο διάστημα της εφαρμογής, αλλά και πέρα από αυτή.

Το ζεστό νερό μειώνει επίσης την επίδραση της βαρύτητας (που προκαλεί πίεση στην άρθρωση) λόγω της άνωσης και μέσω της υδροστατικής πίεσης προσφέρει υποστήριξη 360 μοιρών στις πληγείσες αρθρώσεις, ενώ μειώνει το πρήξιμο και τη φλεγμονή. Γίνεται έτσι πιο εύκολα η εκτέλεση θεραπευτικής άσκησης.

Για να αποκομίσει κανείς τα οφέλη του ζεστού μπάνιου, πρέπει να μείνει στο νερό περίπου 20 λεπτά, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η θερμοκρασία του νερού δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 40 βαθμούς, καθώς οι υψηλότερες θερμοκρασίες θεωρούνται επικίνδυνες. Ιδανικά πρέπει να κυμαίνεται
μεταξύ 32,3 και 37,8 βαθμών Κελσίου.

Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την καρδιά σας, πρέπει να προσέχετε τη θερμοκρασία, γιατί το πολύ ζεστό νερό προκαλεί αύξηση του καρδιακού ρυθμού και
μείωση της πίεσης.

Το ζεστό νερό είναι ιδανικό για χαλάρωση, αλλά είναι επίσης καλό και για τη κίνηση
των μυών. Διεγείρει τη ροή του αίματος προς τους δύσκαμπτους μύες και τις
«παγωμένες» αρθρώσεις, κάνοντας την πισίνα, το τέλειο μέρος για την εκτέλεση ήπιων διατάσεων.

Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν οι ασθενείς συμμετείχαν σε προγράμματα άσκησης σε ζεστό νερό, δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, ο πόνος τους μειώθηκε κατά 40% και η σωματική τους λειτουργία αυξήθηκε. Επίσης, τα προγράμματα άσκησης βοήθησαν τους ανθρώπους να κοιμούνται καλύτερα, ενώ ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά στα παχύσαρκα άτομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ