ΥΓΕΙΑ

Είστε αναβλητικοί; Δείτε από τι κινδυνεύετε

Ο Κάρολος Ντίκενς έγραψε ότι η αναβλητικότητα είναι ο κλέφτης του χρόνου.

Είστε αναβλητικοί; Δείτε από τι κινδυνεύετε

Τώρα οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορεί να βλάψει τον ύπνο και την υγεία σας και να επιδεινώσει τα οικονομικά σας.

Μελέτη σε 3.500 Σουηδούς φοιτητές διαπίστωσε ότι όσοι ανέβαλαν σε τακτική βάση να κάνουν πράγματα, κινδύνευαν περισσότερο να μην κοιμούνται καλά, ενώ ήταν σωματικά αδρανείς και αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε την τάση να χρονοτριβούμε, οι ειδικοί πιστεύουν όμως ότι στους αναβλητικούς ανθρώπους, πρόκειται για στάση ζωής που μπορεί να επηρεάσει το πόσο καλά θα εξελιχθεί γενικά η ζωή τους.

Όσοι καθυστερούσαν μια στοχευμένη δράση, παρά το γεγονός ότι γνώριζαν ότι θα βρεθούν σε χειρότερη θέση, διέτρεχαν πολλούς κινδύνους, από λιγότερα ακαδημαϊκά επιτεύγματα έως χειρότερη γενική υγεία, σύμφωνα με τη μελέτη.

Στη μελέτη των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, συμμετείχαν φοιτητές από οκτώ πανεπιστήμια που σπούδαζαν τα πάντα, από κοινωνικές επιστήμες και τεχνολογία μέχρι οικονομικά και ιατρική.

Επέλεξαν φοιτητές, καθώς τα υψηλά επίπεδα ελευθερίας και η δομή της πανεπιστημιακής ζωής θέτει «υψηλές απαιτήσεις στην ικανότητά τους να αυτορρυθμίζονται».

Τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν μια σειρά από ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής από ένα (=πολύ σπάνια ή δεν με αντιπροσωπεύει) έως πέντε (=πολύ συχνά ή πάντα με αντιπροσωπεύει) σε μια περίοδο εννέα μηνών, που ισοδυναμεί με ένα ακαδημαϊκό έτος.

Αυτό προέκυψε από το σκορ αναβλητικότητας, το οποίο στη συνέχεια υπολογίστηκε σε σχέση με θέματα σωματικής, ψυχικής και ψυχοκοινωνικής υγείας, όπως η μοναξιά.

Χρησιμοποιώντας ως βάση τον μέσο όρο, διαπίστωσαν ότι για κάθε αύξηση κατά ένα βαθμό στη βαθμολογία αναβλητικότητας, είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Διαπίστωσαν ακόμη ότι είχαν 15% περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, ενώ ήταν λιγότερο πιθανό να κάνουν γυμναστική ή να κοιμούνται καλά.

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Η αναβλητικότητα σχετίζεται με επακόλουθα προβλήματα ψυχικής υγείας, πόνο που προκαλεί αναπηρία, ανθυγιεινό τρόπο ζωής και χειρότερη ψυχοκοινωνική υγεία. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η αναβλητικότητα είναι διαδεδομένη μεταξύ των φοιτητών, αυτά τα ευρήματα μπορεί να είναι σημαντικά για την ενίσχυση της κατανόησης της υγείας των φοιτητών».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Medical Association.