ΥΓΕΙΑ

Μακρά Covid: Οι επιπτώσεις στους καρκινοπαθείς

Πάνω από τους μισούς ασθενείς με καρκίνο αναπτύσσουν μακρά Covid-19, ενώ οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν εμμένοντα συμπτώματα.

Μακρά Covid: Οι επιπτώσεις στους καρκινοπαθείς

Οι ερευνητές παρακολούθησαν για έως και 14 μήνες ασθενείς στο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον, που διαγνώστηκαν με Covid-19 μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου 2020.

Ζητήθηκε από τους ασθενείς να καταγράψουν συμπτώματα όπως κόπωση, βήχα, σφίξιμο στο θώρακα, δυσκολία στην αναπνοή, πονοκέφαλο, πυρετό, αλλοίωση της γεύσης ή της όσφρησης, μυϊκούς πόνους, γαστρεντερικά συμπτώματα, διαταραχές ύπνου και τυχόν περιορισμούς στις καθημερινές δραστηριότητες.

Τα συμπτώματα που συνεχίστηκαν μετά από 30 ημέρες εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων ή νοσηλείας θεωρήθηκαν συμπτώματα long Covid.

Από τους 312 καρκινοπαθείς, το 60% εμφάνισαν long Covid.

Όσοι είχαν υποτροπιάσει ή είχαν καρκίνο ανθεκτικό στη θεραπεία, καθώς και όσοι νοσούσαν από πιο βαριά μορφή της νόσου, είχαν λιγότερες πιθανότητες για long Covid-19.

Tο ποσοστό στις γυναίκες καρκινοπαθείς έφτανε το 63% σε σύγκριση με 51% στους άνδρες.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η ανάγκη οξυγόνου, η νοσηλεία για Covid-19 ή η πολυοργανική ανεπάρκεια, ήταν παρόμοιοι μεταξύ των ασθενών με μακρά Covid και αυτών χωρίς τα συμπτώματα.

Οι ασθενείς με long Covid-19 παρουσίασαν συχνότερα κόπωση, διαταραχές ύπνου, μυϊκό πόνο και διαταραχές στο πεπτικό.

Όσοι είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν long Covid, κάτι που προκάλεσε έκπληξη στους ερευνητές, καθώς η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για βαριά νόσηση.

Οι συγγραφείς είπαν ότι η σχέση μεταξύ της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του σοβαρού κινδύνου για Covid-19 οφείλεται στη δέσμευση της πρωτεΐνης ακίδας του SARS-CoV-2 σε ένα ένζυμο που αποτελεί στόχο πολλών φαρμάκων που μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Από τους καρκινοπαθείς που εμφάνισαν μακρά Covid, οι 59 εισήχθησαν ξανά στο νοσοκομείο, αν και μόνο 16 εισήχθησαν για λόγους σχετικούς με την Covid.

Οι περισσότεροι είχαν συμπτώματα που μπορούσαν να αντιμετωπιστούν εκτός νοσοκομείου.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο eLife.