ΥΓΕΙΑ

Διαταραχές ύπνου: Πώς συνδέονται με τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Η σχέση ύπνου και εγκεφαλικού είναι πολύπλοκη. Η έρευνα έχει δείξει σε γενικές γραμμές ότι τόσο η στέρηση ύπνου όσο και ο ύπνος για πάνω από 9 ώρες την ημέρα, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Διαταραχές ύπνου: Πώς συνδέονται με τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Ένα εγκεφαλικό μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλαγές στο μοτίβο του ύπνου.

Δεδομένης της τεράστιας επίδρασης των εγκεφαλικών στην παγκόσμια δημόσια υγεία, η καλύτερη κατανόηση της σχέσης του με τις διαταραχές του ύπνου είναι εξαιρετικά σημαντική.

Νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές της Ιατρικής Σχολής της Οττάβα, διερευνά τον επιπολασμό των διαταραχών ύπνου στους Καναδούς ενήλικες για πιθανές συσχετίσεις με εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα εγκεφαλικά αποτελούν κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας και συμβαίνουν όταν διακόπτεται η παροχή αίματος σε μέρος του εγκεφάλου ή όταν προκαλείται αιμορραγία λόγω ρήξης κάποιου αιμοφόρου αγγείου στον εγκέφαλο.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ατόμων που παθαίνουν εγκεφαλικό στον Καναδά εμφανίζουν συμπτώματα διαταραγμένου ύπνου. Όσοι επιβιώνουν μετά από εγκεφαλικό έχουν έως και 7 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν πολλαπλά προβλήματα ύπνου σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με τη μελέτη.

Αυτό είναι σημαντικό επειδή οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές για τη φροντίδα του εγκεφαλικού επεισοδίου αναφέρονται στα προβλήματα ύπνου μόνο στο πλαίσιο της κόπωσης μετά το εγκεφαλικό.

Σύμφωνα με τον Matthew Jeffers, διδάκτορα Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας και βασικό συγγραφέα της μελέτης, απαιτείται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση, καθοδήγηση στη θεραπεία και έρευνα σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των προβλημάτων ύπνου στο πλαίσιο του εγκεφαλικού, δεδομένου ότι αυτές οι διαταραχές επηρεάζουν την πλειοψηφία των πασχόντων.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διάφορες στατιστικές τεχνικές για την ανάλυση της Canadian Community Health Survey (CCHS), μιας μεγάλης και ολοκληρωμένης εθνικής έρευνας για την κατάσταση της υγείας των ανθρώπων και τους παράγοντες που καθορίζουν την υγεία τους.

Αυτό τους έδωσε μια πολύ καλύτερη εικόνα για το πόσο κοινά είναι τα προβλήματα ύπνου σε όσους παθαίνουν εγκεφαλικό στον Καναδικό πληθυσμό συγκριτικά με προηγούμενες μελέτες, οι οποίες βασίστηκαν σε μικρότερα δείγματα.

Ο Jeffers προσθέτει ότι θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να «μελετηθούν ομάδες ασθενών σε εργαστήρια ύπνου προκειμένου οι επιστήμονες να αποκτήσουν μια πιο ενδελεχή και αντικειμενική κατανόηση της σχέσης μεταξύ εγκεφαλικού επεισοδίου και συγκεκριμένων τύπων διαταραχών ύπνου, όπως η υπνική άπνοια και η αϋπνία».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Canadian Medical Association Journal.