ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης: Με τι πρέπει να αντικαταστήσετε τους υδατάνθρακες για να ζήσετε περισσότερο

Η μείωση των υδατανθράκων μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να ζήσουν περισσότερο, αρκεί να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη με λαχανικά αντί για κρέας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Διαβήτης: Με τι πρέπει να αντικαταστήσετε τους υδατάνθρακες για να ζήσετε περισσότερο

Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 10.000 Αμερικανοί με διαβήτη τύπου 2 και διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν σχετικά λιγότερους υδατάνθρακες, είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν τα επόμενα 30 χρόνια, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν περισσότερους.

Το κλειδί όμως βρισκόταν στην ποιότητα των υδατανθράκων: όσοι κατανάλωναν μέτριες ποσότητες υδατανθράκων, αλλά συνέχιζαν να τρώνε πολλά λαχανικά, φρούτα, δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες και όσπρια, έτειναν να ζουν περισσότερο, σε σύγκριση με τα άτομα που ακολουθούσαν δίαιτες με περισσότερους υδατάνθρακες.

Όσοι ακολουθούσαν όμως διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες αλλά πλούσιες σε κρέας και γαλακτοκομικά, δεν είδαν αντίστοιχο όφελος.

Οι ειδικοί είπαν ότι τα ευρήματα επιβεβαιώνουν την αξία της γνωστής διατροφικής συμβουλής: Περιορίστε τη ζάχαρη και τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα και καταναλώνετε περισσότερες τροφές φυτικής προέλευσης.

Πάνω από 37 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από διαβήτη, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έχει τη μορφή τύπου 2, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται όταν το σώμα χάνει την ευαισθησία του στην ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος.

Η ασθένεια σχετίζεται με την παχυσαρκία, ενώ οι αλλαγές στη διατροφή, η άσκηση και η απώλεια βάρους αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για τη διαχείρισή της.

Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων συστήνονται για την απώλεια βάρους και τη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, οι δημοφιλείς δίαιτες που περιορίζουν αυστηρά τους υδατάνθρακες, όπως η κετογονική δίαιτα, είναι πολύ δύσκολο να ακολουθηθούν για μεγάλο διάστημα, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Yang Hu, ερευνητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard.

Επιπλέον, είπε ο Hu, δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι. Η αποφυγή της ζάχαρης και των αμυλούχων τροφών, όπως είναι το λευκό ψωμί και τα επεξεργασμένα σνακ είναι σημαντική, ειδικά για άτομα με διαβήτη.

«Υπάρχουν όμως και πολλοί υγιεινοί υδατάνθρακες, όπως τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες», είπε ο Hu.

Οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν τη διατροφή των ατόμων με διαβήτη σε βάθος χρόνου, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας των επιλογών τους σε υδατάνθρακες. Στράφηκαν σε δεδομένα από δύο μακροχρόνιες μελέτες επαγγελματιών υγείας των ΗΠΑ και εστίασαν σε περίπου 10.000 συμμετέχοντες που ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2 μετά την έναρξη των μελετών.

Κάθε λίγα χρόνια, οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν λεπτομερή διατροφικά ερωτηματολόγια. Οι ερευνητές κατάρτησαν πέντε διαφορετικά συστήματα βαθμολόγησης: Το ένα βασίστηκε στην απλή ποσότητα υδατανθράκων που έτρωγαν οι άνθρωποι κάθε μέρα. Τα άλλα τέσσερα επικεντρώθηκαν στην ποιότητα των διατροφικών προγραμμάτων με λιγότερους υδατάνθρακες, για παράδειγμα εάν έτρωγαν υγιεινούς υδατάνθρακες φυτικής προέλευσης ή εάν προτιμούσαν κρέας και άλλα ζωικά προϊόντα.

Σε μια περίοδο 30 ετών, πέθαναν σχεδόν 4.600 από τους συμμετέχοντες στη μελέτη. Οι πιθανότητες θανάτου όμως, ήταν χαμηλότερες για τους ανθρώπους που ακολουθούσαν διατροφή με λιγότερους υδατάνθρακες. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν την ποιότητα της διατροφής, φάνηκε ότι μόνο οι δίαιτες με λιγότερους υδατάνθρακες αλλά με υψηλή περιεκτικότητα σε τροφές φυτικής προέλευσης είχαν προστατευτική επίδραση.

Τα άτομα που πέτυχαν την υψηλότερη βαθμολογία στην υγιεινή διατροφή με χαμηλότερους υδατάνθρακες, η οποία ήταν πλούσια σε τροφές φυτικής προέλευσης με λίγη ζάχαρη και άμυλο, είχαν περίπου 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά την περίοδο της μελέτης, σε σύγκριση με όσους είχαν χαμηλή βαθμολογία.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει διατροφή που να ταιριάζει σε όλους και να είναι εξίσου αποτελεσματική. Τα άτομα με διαβήτη που χρειάζονται βοήθεια για να φτιάξουν μια δίαιτα υγιεινή, οικονομικά προσιτή και εύγευστη, μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από διατροφολόγο.

Πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι η διατροφή αποτελεί μόνο ένα παράγοντα που μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση. Ο Hu και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι η σχέση μεταξύ υγιεινής διατροφής και μεγαλύτερης διάρκειας ζωής ήταν ισχυρότερη στους ανθρώπους που ασκούνταν τακτικά, δεν κάπνιζαν και δεν κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο νέο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Diabetes Care.