ΥΓΕΙΑ

Κοινό κρυολόγημα: Πώς συνδέεται με τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του αναπνευστικού πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο άνοιας και άλλων τύπων γνωστικής εξασθένησης, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Κοινό κρυολόγημα: Πώς συνδέεται με τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγαν σε ποντίκια ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tulane, το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια και τα Εθνικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας των ΗΠΑ, οι επαναλαμβανόμενες, παροδικές ενεργοποιήσεις της ήπιας φλεγμονώδους απόκρισης που προκαλεί μια γρίπη ή ένα εποχιακό κρυολόγημα, προκαλούν διαταραχές στη νοητική λειτουργία και διακοπές στην επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων.

Η Δρ. Elizabeth Engler-Chiurazzi, επίκουρη καθηγήτρια νευροχειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tulane και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, μοντελοποίησε τις επαναλαμβανόμενες, παροδικές λοιμώξεις σε ποντίκια για να εξετάσει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες στη λειτουργία και την υγεία του εγκεφάλου.

«Μας ενδιέφερε να διερευνήσουμε αν οι διαφορές στο ιστορικό λοιμώξεων θα μπορούσαν να εξηγήσουν, τουλάχιστον εν μέρει, τις διαφορές στα ποσοστά άνοιας που παρατηρούμε στον πληθυσμό. Τα ποντίκια της μελέτης ήταν μέσης ηλικίας με ακέραιες γνωστικές ικανότητες. Όταν εκτέθηκαν όμως σε παροδικές αυξήσεις της φλεγμονής, εμφάνισαν ασθενέστερη μνήμη και οι νευρώνες τους υπολειτουργούσαν. Τα ποντίκια βίωσαν επανειλημμένως προσομοιώσεις μόνο της παροδικής φλεγμονής από ασθένεια, οπότε το γεγονός ότι παρατηρήσαμε βλάβες ήταν εκπληκτικό. Οι επιδράσεις ήταν ανεπαίσθητες, αλλά γι’ αυτό θεωρούμε τα αποτελέσματα σημαντικά: Σε έναν άνθρωπο, οι γνωστικές βλάβες από παρόμοιο αριθμό φλεγμονωδών επιθέσεων μπορεί να μην είναι αισθητές στην καθημερινότητά του, αλλά θα μπορούσαν να έχουν σωρευτικές επιπτώσεις στον γηράσκοντα εγκέφαλο».

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, το γεγονός ότι για τις βλάβες στα πειραματόζωα ήταν αρκετά μόλις πέντε παροδικά επεισόδια φλεγμονής, η γνωστική υποβάθμιση στους ανθρώπους μπορεί να είναι ισχυρότερη, δεδομένου ότι οι λοιμώξεις και οι φλεγμονώδεις αποκρίσεις είναι σημαντικά συχνότερες στους ανθρώπους συγκριτικά με τα τρωκτικά.

Επιπλέον, τα ευρήματα μπορεί να έχουν αντίκτυπο στη διαμόρφωση κανόνων περίθαλψης και αντιμετώπισης των λοιμώξεων στους ηλικιωμένους και σε όσους διατρέχουν κίνδυνο άνοιας. Και είναι ίσως ακόμα σημαντικότερο υπό το πρίσμα της πανδημίας Covid-19 και της συνεχιζόμενης έρευνας γύρω από τις επιπτώσεις του συνδρόμου long Covid.

Σύμφωνα με τη Δρα Engler-Chiurazzi, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουν οι επιστήμονες πώς οι λοιμώξεις επηρεάζουν τον εγκέφαλο, καθώς και πώς μπορεί να μειωθεί ο αρνητικός τους αντίκτυπος.

«Το μεγαλύτερο κέρδος από αυτή την έρευνα, κατά τη γνώμη μας, είναι η σημασία του να παραμένουμε όσο το δυνατόν πιο υγιείς και απαλλαγμένοι από λοιμώξεις» δήλωσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Brain, Behavior and Immunity.