ΥΓΕΙΑ

Παχυσαρκία: Για ποιες μετεγχειρητικές επιπλοκές αυξάνει τον κίνδυνο

Στους πολλούς λόγους για τους οποίους πρέπει κανείς να αποφεύγει την παχυσαρκία, προστίθεται ακόμη ένας: μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών μετά από μια επέμβαση.

Παχυσαρκία: Για ποιες μετεγχειρητικές επιπλοκές αυξάνει τον κίνδυνο

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, σε σύγκριση με τους ασθενείς φυσιολογικού βάρους, όσοι είναι παχύσαρκοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν θρόμβο στο αίμα, λοιμώξεις και νεφρική ανεπάρκεια μετά από μια χειρουργική επέμβαση. Οι παχύσαρκοι ασθενείς είναι επίσης πιο πιθανό να νοσηλευτούν για αυτές τις επιπλοκές.

Η αύξηση των επιπλοκών οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως είναι η φλεγμονή, η οποία είναι κοινή στην παχυσαρκία. Οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι ασθενείς είναι επίσης πιο δύσκολο να σηκωθούν και να μετακινηθούν μετά την επέμβαση, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος δημιουργίας θρόμβου στα πόδια.

«Όταν υπάρχει φλεγμονή και λιπώδης ιστός, το σώμα δεν επουλώνεται το ίδιο καλά και δεν έχει τόσο καλή ροή αίματος όσο ο μυϊκός ιστός», είπε Δρ. Ρόμπερτ Μέγκιντ, καθηγητής καρδιοθωρακικής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

«Οι θρόμβοι αίματος είναι επίσης ένας συνδυασμός αδυναμίας κίνησης και φλεγμονής λόγω παχυσαρκίας. Οι αλλαγές στη ροή του αίματος σε ασθενείς που είναι παχύσαρκοι, πιθανώς συμβάλλουν στον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας. Είναι επίσης πιο δύσκολο να γίνει χειρουργική επέμβαση σε κάποιον που είναι παχύσαρκος, κάτι που μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά επιπλοκών» πρόσθεσε.

Γενικά, οι επεμβάσεις σε ασθενείς που είναι παχύσαρκοι, είναι πιο δύσκολες από τεχνική άποψη.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να εκτίθενται σε περισσότερα προβλήματα λόγω της αυξημένης παραμονής τους στο χειρουργείο, εξηγούν οι ειδικοί.

«Οι ασθενείς κρυώνουν περισσότερο κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Γνωρίζουμε ότι η υποθερμία ή το κρύο κατά τη διάρκεια του χειρουργείου σχετίζονται με περισσότερες λοιμώξεις».

Οι ασθενείς με υπερβολικό βάρος πρέπει να είναι στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση πριν υποβληθούν σε επέμβαση. Αυτό σημαίνει μεταξύ άλλων να μην καπνίζουν και να μην πίνουν αλκοόλ τις εβδομάδες πριν από την επέμβαση.

Εάν η επέμβαση δεν είναι επείγουσα, ίσως είναι καλύτερο να καθυστερήσει ενώ ο ασθενής προσπαθεί να χάσει βάρος.

Ο Μέγκιντ και οι συνεργάτες του συνέλεξαν δεδομένα για σχεδόν 6 εκατομμύρια ασθενείς, το 45% από τους οποίους ήταν παχύσαρκοι.

Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις εννέα χειρουργικών ειδικοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της γυναικολογίας, της νευροχειρουργικής, της ορθοπεδικής, ΩΡΛ, θωρακικής, ουρολογίας, αγγειοχειρουργικής και πλαστικής χειρουργικής.

Για τους ασθενείς με παχυσαρκία, οι επεμβάσεις διήρκεσαν λίγο περισσότερο από ό,τι για τους ασθενείς με φυσιολογικό βάρος - 89 λεπτά έναντι 83 λεπτών.

Όλα τα παχύσαρκα άτομα είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν λοίμωξη, θρόμβους αίματος και επιπλοκές στα νεφρά.

Εκτός από τους ασθενείς που ήταν σοβαρά παχύσαρκοι (δείκτης μάζας σώματος άνω του 40), οι πιθανότητες για άλλες μετεγχειρητικές επιπλοκές -συμπεριλαμβανομένης της αιμορραγίας, του εγκεφαλικού και των προβλημάτων στους πνεύμονες- δεν ήταν υψηλότερες για τα παχύσαρκα άτομα από ό,τι για άλλους ασθενείς.

Οι ασθενείς που είναι παχύσαρκοι έχουν σώματα πιο γερασμένα από τη χρονολογική ηλικία τους. Είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν μεταβολικό σύνδρομο και υψηλή αρτηριακή πίεση, παράγοντες που συμβάλλουν σε προβλήματα στα νεφρά. Η υπέρταση και η υποκείμενη ασθένεια των αιμοφόρων αγγείων, καθώς και η υψηλότερη φλεγμονή, εξηγούν τους θρόμβους αίματος.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Surgery.