ΥΓΕΙΑ

Μαλλιά, στρες και έμφραγμα: Πώς συνδέονται

Οι ορμόνες του στρες που συσσωρεύονται στα μαλλιά με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να αποτελούν σημάδι καρδιαγγειακού κινδύνου.

Μαλλιά, στρες και έμφραγμα: Πώς συνδέονται

Ολλανδοί ερευνητές μελέτησαν περισσότερους από 6.300 εθελοντές και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα αυτών των ορμονών πιθανώς συνδέονται με έμφραγμα ή εγκεφαλικό, ιδιαίτερα στους νέους.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Eline van der Valk, κλινική ενδοκρινολόγο στο Πανεπιστήμιο Erasmus, στο Ρότερνταμ, όλο και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι το χρόνιο στρες επηρεάζει σημαντικά την υγεία.

«Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα ορμονών του στρες στα μαλλιά τους, διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιολογικά και κυκλοφορικά προβλήματα», είπε.

Η μελέτη ανέλυσε τα μαλλιά 6.341 εθελοντών, ηλικίας 18 ετών και άνω. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα δύο ορμονών του στρες: της κορτιζόλης και της κορτιζόνης (η ανενεργή μορφή της πρώτης).

Παρακολούθησαν επίσης την καρδιαγγειακή υγεία των εθελοντών επί 5-7 χρόνια. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου παρακολούθησης καταγράφηκαν 133 σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια, κυρίως εμφράγματα και εγκεφαλικά.

Αφού έλαβαν υπόψιν παράγοντες κινδύνου, όπως το φύλο, η ηλικία, η περίμετρος μέσης, το κάπνισμα, η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα σακχάρου, διαπίστωσαν ότι η κορτιζόνη σχετιζόταν ισχυρά με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Ειδικότερα, τα υψηλά επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης του στρες στα μαλλιά, συνδεόταν με διπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού.

Ο κίνδυνος αφορούσε κυρίως κυρίως τα άτομα κάτω των 57 ετών. Σε αυτές τις ηλικίες ήταν 3,7 φορές υψηλότερος, ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες δεν ήταν σημαντικός.

«Ελπίζουμε ότι η ανάλυση των μαλλιών θα χρησιμοποιηθεί ως απλή εξέταση για να εντοπίζονται εγκαίρως όσοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου», είπε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Δρ. Elisabeth van Rossum, καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας στο Erasmus.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας (ECO2023), το οποίο διεξήχθη στο Δουβλίνο στις 17-20 Μαΐου.

Πηγή: Medical Express