ΥΓΕΙΑ

Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου: Οι επιπτώσεις της ζάχαρης

Η μείωση στην κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας, δύο φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου, τα ποσοστά των οποίων αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου: Οι επιπτώσεις της ζάχαρης

Οι επιστήμονες έκαναν πειράματα σε δύο ομάδες ποντικών. Η πρώτη ομάδα ακολουθούσε τυπική δίαιτα, ενώ η δεύτερη δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Στη συνέχεια οι ερευνητές χορήγησαν στα ποντίκια μία χημική ουσία η οποία προκαλεί βλάβες στο παχύ έντερο, αντίστοιχες με αυτές που προκαλούν οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου.

Παρατήρησαν ότι όλα τα ποντίκια της ομάδας που κατανάλωνε ζάχαρη πέθαναν μέσα σε 9 ημέρες. Αντιθέτως, κανένα από τα ποντίκια στην ομάδα ελέγχου δεν πέθανε στις 14 ημέρες του πειράματος.

Εξετάζοντας το παχύ έντερο των ποντικών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη προκάλεσε διαταραχές στα επιθηλιακά κύτταρα. Τα κύτταρα αυτά διαιρούνται και πολλαπλασιάζονται συνεχώς υπό φυσιολογικές συνθήκες. Η ζάχαρη φάνηκε να εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό τους με αποτέλεσμα να χάνεται αυτή η προστατευτική στιβάδα του εντέρου.

Η σημαντικότερη παρατήρηση της έρευνας, ωστόσο, ήταν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του εντέρου, ακόμα και σε ποντίκια που δεν έχουν μικροβίωμα, γεγονός που δείχνει ότι οι αρνητικές επιδράσεις της ζάχαρης δεν συνδέονται με το μικροβίωμα, όπως πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Σε άλλα πειράματα που έκαναν οι επιστήμονες χρησιμοποιώντας οργανοειδή, παρατήρησαν ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις γλυκόζης, σουκρόζης ή φρουκτόζης μπορούν πράγματι να περιορίσουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του εντερικού επιθηλίου.

Πρακτικά η έρευνα έδειξε ότι η ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει τους μεταβολικούς μηχανισμούς των κυττάρων με αποτέλεσμα να προτιμούν τη ζάχαρη ως πηγή ενέργεια και όχι τα λιπαρά οξέα.

Το γεγονός αυτό επιβραδύνει τον πολλαπλασιασμό τους, αποδυναμώνοντας την προστατευτική στοιβάδα του εντέρου και αυξάνοντας τις βλάβες που προκαλούν οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου.

Τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιώνουν επίσης τις παρατηρήσεις προηγουμένων ερευνών που είχαν δείξει ότι τα αναψυκτικά με ζάχαρη συνδέονται με χειρότερη πρόγνωση των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου.

Αντίθετα με τις φυσικές πηγές σακχάρων, όπως τα φρούτα, τα οποία περιέχουν χαμηλές ποσότητες ζάχαρης, τα αναψυκτικά περιέχουν τεράστιες ποσότητες οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά το έντερο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology.