ΥΓΕΙΑ

Κολπική μαρμαρυγή: Η βιταμίνη που μειώνει τον κίνδυνο κατά 32%

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια συχνή αρρυθμία, δηλαδή παθολογικός ρυθμός που προσβάλλει κυρίως μεγάλες ηλικίες (σε άτομα άνω των 80 ετών το ποσοστό υπερβαίνει το 10%).

Κολπική μαρμαρυγή: Η βιταμίνη που μειώνει τον κίνδυνο κατά 32%

Το χαρακτηριστικό της είναι ότι ο ρυθμός της καρδιάς είναι πλήρως αποδιοργανωμένος.

Συνήθως εκδηλώνεται σαν ταχύς ρυθμός (πολύ αυξημένοι παλμοί) που αισθάνεται ο πάσχων ως γρήγορη λειτουργία της καρδιάς και συνοδεύεται από δύσπνοια ή μειωμένη ικανότητα για δραστηριότητα ή εύκολη κούραση.

Αυτά τα συμπτώματα συναντώνται στην παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή, δηλαδή σε ανθρώπους που, ενώ έχουν φυσιολογικό ρυθμό, εκτάκτως, για αδιευκρίνιστο κάποιες φορές λόγο, επέρχεται η αρρυθμία.

Κάποιοι ασθενείς έχουν κολπική μαρμαρυγή μόνιμα και, σε αυτήν την περίπτωση, τα κατάλληλα φάρμακα βοηθούν να είναι χαμηλές οι σφύξεις / παλμοί ώστε να μην υπάρχουν συμπτώματα.

Η κολπική μαρμαρυγή πολλαπλασιάζει έως και πέντε φορές τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η κολπική μαρμαρυγή επιβεβαιώνεται με ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Μελέτες παρατήρησης υποδηλώνουν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, αλλά οι μέχρι σήμερα ενδείξεις για το αν τα συμπληρώματα βιταμίνης D θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο, ήταν περιορισμένες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης ερευνητών του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας, η λήψη βιταμίνης D σε υψηλότερες δόσεις από τις συνιστώμενες, μπορεί να προφυλάξει τους ηλικιωμένους, ανεξαρτήτως φύλου, από τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.

Στη μελέτη με τίτλο "Finnish Vitamin D Trial (FIND)" που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 2012–2018, οι ερευνητές αναζήτησαν πιθανούς συσχετισμούς μεταξύ της λήψης συμπληρωμάτων βιταμίνης D και της επίπτωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνων.

Σε αυτή συμμετείχαν 2.495 άνδρες 60 ετών και άνω και γυναίκες 65 ετών και άνω, που χωρίστηκαν τυχαία σε μία ομάδα εικονικού φαρμάκου και σε δύο ομάδες συμπληρωμάτων βιταμίνης D3 (η μία λάμβανε 40 µg (1.600 IU) και η άλλη 80 µg (3.200 IU). Όλοι οι συμμετέχοντες μπορούσαν να λαμβάνουν το προσωπικό τους συμπλήρωμα βιταμίνης D, έως 20µg (800 IU) την ημέρα. Τα 20µg είχαν οριστεί στην αρχή της μελέτης ως η συνιστώμενη δόση για αυτές τις ηλικίες.

Οι συμμετέχοντες δεν είχαν διαγνωστεί με καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο κατά την έναρξη της μελέτης, στη διάρκεια της οποίας συμπλήρωναν ερωτηματολόγια σχετικά με τον τρόπο ζωής, τη διατροφή τους και παράγοντες κινδύνου για διάφορες ασθένειες. Περίπου 20% των συμμετεχόντων επιλέχθηκαν τυχαία για λεπτομερέστερες εξετάσεις και δείγματα αίματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 190 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με κολπική μαρμαρυγή, 76 στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, 59 στην ομάδα των 40μg και 55 στην ομάδα των 80μg.

Η λήψη του συμπληρώματος βιταμίνης D μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής κατά 27% στην ομάδα των 40μg και κατά 32% στην ομάδα των 80μg, αν και το δεύτερο ποσοστό μειώθηκε στο 30% μετά τον αποκλεισμό 122 συμμετεχόντων που ανέφεραν ότι λάμβαναν φάρμακα για την αντιμετώπιση της αρρυθμίας.

Στην υπο-ομάδα που υποβλήθηκε σε περαιτέρω εξετάσεις στην αρχή της μελέτης, η μέση αρχική συγκέντρωση καλσιδιόλης (25-υδρόξυβιταμίνη D3) στον ορό αίματος, δείκτης της συγκέντρωσης βιταμίνης D στον οργανισμό, ήταν σχετικά υψηλή (75 nmol/l). Έναν χρόνο μετά, η μέση συγκέντρωση είχε αυξηθεί στα 100 nmol/l στην ομάδα των 40 μg και 120 nmol/l στην ομάδα των 80 μg, ενώ στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η χορήγηση υψηλής δόσης βιταμίνης D3 μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες κολπικής μαρμαρυγής στους ηλικιωμένους με γενικά καλή υγεία και επάρκεια σε βιταμίνη D. Απαιτούνται όμως περαιτέρω μελέτες για την επιβεβαίωση των ευρημάτων.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση American Heart Journal.