ΥΓΕΙΑ

Ποια δίαιτα είναι η καλύτερη για την καρδιά

Ποια διατροφή ανταποκρίνεται καλύτερα στις οδηγίες της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας για την πρόληψη των καρδιοπαθειών;

Ποια δίαιτα είναι η καλύτερη για την καρδιά

Κορυφαίοι ειδικοί στη διατροφή βαθμολόγησαν 10 διάσημες δίαιτες αναφορικά με το βαθμό συμμόρφωσης με τις οδηγίες της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας (AHA) για υγιή καρδιά.

Νικήτρια ήταν η δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension, Διατροφική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της υπέρτασης), που ευθυγραμμίζεται κατά 100% με τους στόχους της AHA. Η υψηλή πίεση αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά.

Η pescatarian ή ιχθυοχορτοφαγική διατροφή, η οποία τρέπει την κατανάλωση γαλακτοκομικών, αβγών, ψαριών και θαλασσινών, όχι όμως κρέατος ή πουλερικών, ήταν κατά 92% σύμφωνη με τις οδηγίες της AHA.

Η lacto-ovo-vegetarian διατροφή -που επιτρέπει την κατανάλωση γαλακτοκομικών και αβγών, και παραλλαγές που περιλαμβάνουν το ένα ή το άλλο- ήταν σύμφωνη κατά 86%.

Η μεσογειακή διατροφή ήταν κατά 89% σύμφωνη με τις συστάσεις της AHA. Η δημοφιλής διατροφή κατέλαβε την τρίτη θέση, κυρίως επειδή προτείνει ένα ποτήρι κόκκινο κρασί κάθε μέρα και δεν περιορίζει το αλάτι, λέει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Κρίστοφερ Γκάρντνερ, καθηγητής Ιατρικής στο Κέντρο Προληπτικής Έρευνας Στάνφορντ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, όπου διευθύνει την Ερευνητική Ομάδα Διατροφικών Σπουδών.

Σύμφωνα με τον Γκάρντνερ, όποιος δεν πίνει αλκοόλ, δεν πρέπει να ξεκινήσει να το κάνει, και αν πίνει, η ποσότητα να είναι ελάχιστη.

Οι έρευνες συνδέουν τη μεσογειακή διατροφή με μειωμένο κίνδυνο για την εμφάνιση διαβήτη, υψηλής χοληστερίνης, άνοιας, απώλειας μνήμης, κατάθλιψης και καρκίνου του στήθους, και σε συνδυασμό με απώλεια βάρους, πιο δυνατά οστά, πιο υγιή καρδιά και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Όμως, όλες αυτές οι δίαιτες έχουν τόσο πολλά κοινά, που μπορούν πραγματικά να ομαδοποιηθούν σε μια ανώτατη κατηγορία διατροφικών μοτίβων, λέει ο Γκάρντνερ.

«Ουσιαστικά προσπαθήσαμε να πούμε πως μια διατροφή δεν χρειάζεται να είναι άψογη κατά 100%. Όλες οι διατροφές σε αυτή την κατηγορία βασίζονται σε τροφές φυτικής προέλευσης, κι αν αποκλίνουν λίγο, μπορούν να γίνουν διορθώσεις. Ωστόσο, η παλαιολιθική δίαιτα (paleo) και η κετογονική (keto) δεν μπορούν να διορθωθούν. Πρέπει να αναδιαρθρωθούν εξ ολοκλήρου», προσθέτει.

Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, όπως η Άτκινς, και διάφορες κετογονικές δίαιτες, όπως η καλά διαμορφωμένη κετογονική δίαιτα, εντάχθηκαν στην κατώτατη κατηγορία, εξαιτίας της έμφασής τους στο κόκκινο κρέας, στα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά και στα κορεσμένα λιπαρά, καθώς και της περιορισμένης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.

Μια χορτοφαγική διατροφή με πάνω από 10% λιπαρά και οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών, όπως η ογκομετρική δίαιτα, βρέθηκαν στη δεύτερη κατηγορία. Και οι δύο συμφωνούσαν με το 78% των οδηγιών της AHA.

Δίαιτες πολύ χαμηλών λιπαρών με λιγότερο από 10% λιπαρά, όπως κάποιες χορτοφαγικές διατροφές (72%) και δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων όπως η South Beach, η Zone και η δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (64%), ήταν λιγότερο ευθυγραμμισμένες με τις συστάσεις της AHA και κατατάχθηκαν στην τρίτη κατηγορία.

Πλέον, οι γιατροί θα μπορούν να πουν σε ποιες τροφές να δώσουμε έμφαση, ποιες να περιορίσουμε και ποιες να αποφύγουμε, λέει ο Γκάρντνερ. Αντί να μιλάμε για τα οφέλη συγκεκριμένων θρεπτικών ουσιών και τροφών, θα πρέπει να δίνονται γενικές συμβουλές για τις διατροφικές μας συνήθειες.

«Αν το ζήτημα ήταν μόνο ένα θρεπτικό συστατικό, θα μπορούσαμε να το προσθέτουμε στο φαγητό μας και να λέμε ότι έχουμε ένα υγιεινό πιάτο. Ή, αν μιλάμε για μια υπερτροφή όπως οι σπόροι chia, θα μπορούσαμε να πάρουμε ένα ανθυγιεινό φαγητό, να τους ρίχναμε από πάνω και να λέγαμε, "τώρα προστατεύομαι". Λάθος, θα πρέπει όλα να εντάσσονται σε ένα σύνολο υγιεινών διατροφικών συνηθειών», προσθέτει.

Πηγή: CNN