ΥΓΕΙΑ

Φάρμακα για την καούρα: Πώς συνδέονται με τον κίνδυνο άνοιας

Οι ηλικιωμένοι που λαμβάνουν επί χρόνια φάρμακα για την καούρα, μπορεί να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια, σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά ευρήματα.

Φάρμακα για την καούρα: Πώς συνδέονται με τον κίνδυνο άνοιας

Η νέα μελέτη επισημαίνει τους πιθανούς κινδύνους από την παρατεταμένη χρήση φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς της αντλίας πρωτονίων ή PPI.

Στην μελέτη συμμετείχαν 5.712 ενήλικες, 45 ετών και άνω. Κανείς δεν είχε άνοια στην έναρξη της μελέτης.

Οι επιστήμονες εξέτασαν ποια φάρμακα έπαιρναν οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια συναντήσεων και τηλεφωνικών συνομιλιών. Διαπιστώθηκε ότι το 26% από αυτούς είχε λάβει αναστολείς της αντλίας πρωτονίων.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες:

  • Σε όσους δεν λάμβαναν τέτοια φάρμακα
  • Σε όσους τα λάμβαναν μέχρι και 2,8 χρόνια
  • Σε όσους τα λάμβαναν για 2,8 έως 4,4 χρόνια
  • Σε όσους τα λάμβαναν για περισσότερα από 4,4 χρόνια

Στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για μια μέση περίοδο 5,5 ετών. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, το 10% των συμμετεχόντων εμφάνισαν άνοια.

Για κάθε 1.000 άτομα που είχαν λάβει PPI για περισσότερα από 4,4 χρόνια, καταγράφηκαν 24 περιπτώσεις άνοιας. Αντίστοιχα, ανά 1.000 άτομα που δεν είχαν λάβει αυτά τα φάρμακα, οι περιπτώσεις άνοιας ανέρχονταν σε 19.

Αφού έλαβαν υπόψιν δημογραφικούς και άλλους παράγοντες που σχετίζονταν με την υγεία των συμμετεχόντων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι χρήστες φαρμάκων για την αντιμετώπιση της καούρας για περισσότερα από 4,4 χρόνια, είχαν 33% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια σε σύγκριση με εκείνους που δεν πήραν ποτέ τέτοια φάρμακα.

Δεν βρέθηκε κάποια σχέση σε όσους έλαβαν PPI για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Τα τελευταία χρόνια, μελέτες έχουν συνδέσει τη μακροχρόνια χρήση φαρμάκων για την αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης με μια σειρά αυξημένων κινδύνων για την υγεία, όπως έμφραγμα, νεφρική νόσο, ακόμη και πρόωρο θάνατο.

«Αυτή η μελέτη δείχνει μόνο μια συσχέτιση, όχι σχέση αιτίας και αποτελέσματος», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Kamakshi Lakshminarayan, αγγειακή νευρολόγος και καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα στη Μινεάπολη.

Υπογράμμισε επίσης ότι μόνο η σωρευτική μακροχρόνια χρήση PPI, δηλαδή πάνω από 4,4 χρόνια, συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Αυτό δεν περιλαμβάνει άτομα στα οποία έχει συνταγογραφηθεί χρήση για μερικές εβδομάδες.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.