ΥΓΕΙΑ

Το σύμπτωμα μετά από έμφραγμα που σχετίζεται με πρόωρο θάνατο

Οι ασθενείς που έχουν περάσει έμφραγμα, μπορεί να κινδυνεύουν να πεθάνουν εντός της επόμενης οκταετίας αν υποφέρουν από αυτό το σύμπτωμα.

Το σύμπτωμα μετά από έμφραγμα που σχετίζεται με πρόωρο θάνατο

Μεγάλη σουηδική μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι είχαν υποστεί έμφραγμα και είχαν μέτριους έως έντονους πόνους στον έναν χρόνο από το έμφραγμα, είχαν αυξημένες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους εντός της επόμενης οκταετίας.

Το εύρημα υποδηλώνει ότι «μετά το έμφραγμα, είναι σημαντικό να αναγνωρίζεται ο πόνος ως σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την απώλεια της ζωής», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Linda Vixner, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής Επιστήμης στη Σχολή Υγείας & Ευεξίας του Πανεπιστημίου Dalarna.

Οι ερευνητές μελέτησαν 18.376 ασθενείς, ηλικίας κάτω των 75 ετών. Όλοι είχαν υποστεί έμφραγμα την περίοδο 2004-2013. Το 24,5% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες.

Ένα χρόνο μετά το έμφραγμα, οι ερευνητές εξέτασαν τους ασθενείς και διαπίστωσαν ότι το 38,2% από αυτούς είχαν μέτριους πόνους, ενώ το 4,5% υπέφεραν από έντονους πόνους.

Οι πόνοι ήταν άσχετοι από το έμφραγμα, κατά βάση μυοσκελετικοί, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ωστόσο ότι οι επίμονοι σωματικοί πόνοι έχουν επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία.

Οι ερευνητές παρακολουθούσαν την υγεία των εθελοντών για μία περίοδο έως και 8,5 ετών από την πρώτη αξιολόγησή τους.

Σε αυτή την περίοδο έχασαν τη ζωή τους 1.067 ασθενείς.

Όσοι είχαν μέτριας βαρύτητας πόνο είχαν 35% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους, ενώ όσοι είχαν έντονους πόνους είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν, συγκριτικά με όσους δεν έπασχαν από χρόνιους πόνους.

«Ο πόνος προκαλεί σημαντική απώλεια της λειτουργικότητας και μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία, δύο επιπτώσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων και πρόωρου θανάτου. Έως τώρα, όμως, δεν είχε διερευνηθεί σε μεγάλη μελέτη ο δυνητικός ρόλος του μετά από έμφραγμα», δήλωσε η Δρ. Vixner.

Τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι όσοι έχουν περάσει έμφραγμα και υποφέρουν από χρόνιους πόνους, πρέπει να αντιμετωπίζουν πιθανούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως το κάπνισμα, η αυξημένη πίεση και η χοληστερόλη.

«Ο σοβαρός πόνος μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην αποκατάσταση από το έμφραγμα και στην συμμετοχή σε ζωτικής σημασίας δραστηριότητες, όπως η άσκηση. Επομένως, πρέπει να αξιολογείται και να αντιμετωπίζεται», καταλήγουν οι ειδικοί.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of the American Heart Association.