ΥΓΕΙΑ

Αλάτι και καρδιαγγειακά: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο

Είναι γνωστό ότι η προσθήκη αλατιού στο φαγητό αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου.

Αλάτι και καρδιαγγειακά: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, της μεγαλύτερης του είδους της, η κατάργηση του αλατιού από τη διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων κατά σχεδόν 20%.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι δεν πρόσθεταν ποτέ αλάτι στο φαγητό, είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή, σε σύγκριση με όσους έβαζαν αλάτι.

Η κολπική μαρμαρυγή προκαλεί ακανόνιστο και συχνά ασυνήθιστα γρήγορο καρδιακό ρυθμό, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη, δύσπνοια και κόπωση. Τα άτομα με αυτή την πάθηση έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τη βρετανική βιοτράπεζα UK Biobank, η οποία περιλαμβάνει δείγματα 500.000 εθελοντών ηλικίας 40 έως 70 ετών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από τη μελέτη αποκλείστηκαν όσοι είχαν ήδη διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή, στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια ή είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο κατά την έναρξη της έρευνας.

Στην αρχή της μελέτης, οι συμμετέχοντες οι οποίοι παρακολουθήθηκαν επί 11 χρόνια, έπρεπε να πουν πόσο τακτικά πρόσθεταν αλάτι στο φαγητό τους (ποτέ, σπάνια, μερικές φορές, συνήθως ή πάντα). Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως εκείνοι που δεν αλάτιζαν ποτέ το φαγητό, είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή. Οι συμμετέχοντες που πρόσθεταν αλάτι μερικές φορές το φαγητό τους, είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την πάθηση.

«Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Αυτή η έρευνα είναι μια χρήσιμη υπενθύμιση ότι θα μπορούσαμε όλοι να επωφεληθούμε από την τήρηση της κυβερνητικής σύστασης για κατανάλωση όχι περισσότερων από 6 γραμμάρια αλατιού την ημέρα – περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού», δήλωσε ο καθηγητής Τζέιμς Λέιπερ από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς.

Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, το μεγαλύτερο συνέδριο για την καρδιά στον κόσμο, στο Άμστερνταμ.

Πηγή: Mail Online