ΥΓΕΙΑ

Το πρωινό σύμπτωμα που «δείχνει» ινομυαλγία

H ινομυαλγία είναι μία γενικευμένη διαταραχή με κύριο χαρακτηριστικό τη μεγέθυνση του πόνου που επιδεινώνεται με το στρες.

Το πρωινό σύμπτωμα που «δείχνει» ινομυαλγία

Συνδυάζεται με δυσλειτουργία του νευροενδοκρινικού και ανοσοποιητικού συστήματος, σωματική κόπωση, γνωσιακές διαταραχές (μνήμη), διαταραχές ύπνου, κεφαλαλγία, κατάθλιψη, ψυχολογικές διαταραχές και γι' αυτό θεωρείται πλέον όχι ως μεμονωμένη νόσος αλλά ως μυοσκελετικό Σύνδρομο Κεντρικής Ευαισθητοποίησης.

Στα συμπτώματα της ινομυαλγίας συμπεριλαμβάνονται η πρωινή δυσκαμψία, η ατονία, οι κράμπες, η μείωση του εύρους κινήσεων, ενώ ο πόνος μπορεί να είναι οξύς ή διαξιφιστικός και να εκδηλώνεται σε καθημερινή βάση.

Η ινομυαλγία μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, αλλά συνήθως αναπτύσσεται μεταξύ 25 και 55 ετών και παρότι δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την πάθηση, υπάρχουν θεραπείες που βοηθούν στην ανακούφιση κάποιων εκ των συμπτωμάτων.

Προκαλεί πόνο σε όλο το σώμα, αλλά το βασικό σημάδι ότι το άτομο μπορεί να πάσχει από το συγκεκριμένο σύνδρομο, είναι ότι ξυπνά κουρασμένο το πρωί παρά το ότι έχε κοιμηθεί όλο το βράδυ.

Σύμφωνα με το NHS «αυτό συμβαίνει επειδή η πάθηση εμποδίζει το άτομο να κοιμηθεί βαθιά και να έχει έναν αναζωογονητικό ύπνο».

Αν και η ακριβής αιτία της ινομυαλγίας είναι άγνωστη, πιστεύεται ότι συνδέεται με μη φυσιολογικά επίπεδα ορισμένων ουσιών στον εγκέφαλο και αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο το κεντρικό νευρικό σύστημα επεξεργάζεται τα μηνύματα του πόνου.

Οι χημικές ανισορροπίες μπορεί να οφείλονται σε κληρονομικότητα, φυσικούς παράγοντες, όπως μια μόλυνση, ή συναισθηματικούς, όπως είναι το άγχος.

Το σύνδρομο εκδηλώνεται με πολλά συμπτώματα, τα οποία μεταβάλλονται, μπορεί δηλαδή ξαφνικά να βελτιωθούν ή να επιδεινωθούν. Αν και η θεραπεία μπορεί να ανακουφίσει ορισμένα από τα συμπτώματα, είναι απίθανο να εξαφανιστούν.

Τα πιο κοινά είναι η μυϊκή δυσκαμψία και η ευαισθησία, η δυσκολία στον ύπνο, οι πονοκέφαλοι και το ευερέθιστο έντερο.

Κάποιοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν γνωστικά προβλήματα, όπως δυσκολία συγκέντρωσης ή απώλεια μνήμης, ενώ μπορεί να αισθάνονται απογοήτευση, ανησυχία και να έχουν κακή διάθεση.

Οι θεραπείες περιλαμβάνουν άσκηση, τεχνικές χαλάρωσης και αντικαταθλιπτικά.

Ειδικά η άσκηση έχει πολλά και σημαντικά οφέλη για τους πάσχοντες με κυριότερο τη μείωση του πόνου.

Η διάγνωση της ινομυαλγίας δεν είναι εύκολη, καθώς δεν έχει ειδικά συμπτώματα.

Πηγή: mirror.co.uk