ΥΓΕΙΑ

Ανθεκτικό άμυλο: Τα οφέλη του για τον μεταβολισμό και το συκώτι

Το ανθεκτικό άμυλο είναι το άμυλο που δεν μπορεί να αφομοιωθεί από το λεπτό έντερο του ανθρώπου, αλλά υφίσταται ζύμωση από τα βακτήρια, που αποικίζουν το παχύ έντερο. Θεωρείται είδος διαλυτής, ζυμώσιμης φυτικής ίνας.

Ανθεκτικό άμυλο: Τα οφέλη του για τον μεταβολισμό και το συκώτι

Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι έχει θετική επίδραση στο μεταβολισμό.

Νέα μελέτη διάρκειας τεσσάρων μηνών σε άτομα με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, δείχνει ότι η καθημερινή πρόσληψη ανθεκτικού αμύλου μπορεί να αλλάξει τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου και να μειώσει τα ηπατικά τριγλυκερίδια και τα ηπατικά ένζυμα που σχετίζονται με ηπατική βλάβη και φλεγμονή.

Η μη αλκοολική λιπώδη νόσος του ήπατος, που προκαλείται από τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, επηρεάζει περίπου το 30% του πληθυσμού παγκοσμίως. Μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ηπατικές ασθένειες και να συμβάλει στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων. Προς το παρόν δεν υπάρχει εγκεκριμένο φάρμακο για τη θεραπεία και οι γιατροί συστήνουν διατροφικές αλλαγές και άσκηση για τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Στη μελέτη συμμετείχαν 200 ασθενείς, πολλοί από τους οποίους είναι υπέρβαροι, οι οποίοι ακολουθούσαν ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα σχεδιασμένο από διατροφολόγο. Οι 100 ασθενείς έλαβαν μια σκόνη ανθεκτικού αμύλου που προερχόταν από καλαμπόκι, ενώ οι άλλοι 100 έλαβαν μη ανθεκτικό άμυλο καλαμποκιού.

Τους δόθηκε η οδηγία να πίνουν 20 γραμμάρια αμύλου αναμεμειγμένα με 300 mL νερό (1 ¼ φλιτζάνι) πριν από τα γεύματα δύο φορές την ημέρα για τέσσερις μήνες.

Διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν τη θεραπεία με ανθεκτικό άμυλο είχαν 40% μείωση του λίπους, σε σύγκριση με τους άλλους ασθενείς.

Επιπλέον, εμφάνισαν μειώσεις των ηπατικών ενζύμων και των φλεγμονωδών παραγόντων που σχετίζονται με τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.

Η ομάδα του ανθεκτικού αμύλου έχασε, κατά μέσο όρο, 4,5 κιλά, ενώ η άλλη ομάδα έχασε 1 κιλό, συνεπώς ένα συμπλήρωμα ανθεκτικού αμύλου πριν από το φαγητού μπορεί να βοηθήσει και στο αδυνάτισμα.

«Η μελέτη δείχνει ότι η επίδραση του ανθεκτικού αμύλου στη βελτίωση των παραγόντων κινδύνου για το ήπαρ, είναι ανεξάρτητη από τις αλλαγές σωματικού βάρους», είπε ο Yueqiong Ni, πρώτος συγγραφέας της μελέτης από το Ινστιτούτο Leibniz, στη Γερμανία.

Αναλύοντας δείγματα κοπράνων των ασθενών, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ομάδα του ανθεκτικού αμύλου είχε διαφορετική σύνθεση και λειτουργικότητα των μικροβίων σε σύγκριση με την άλλη ομάδα.

Για παράδειγμα, οι ασθενείς της ομάδας θεραπείας είχαν χαμηλότερα επίπεδα του Bacteroides stercoris, ενός βασικού βακτηρίου που μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό του λίπους στο ήπαρ μέσω των μεταβολιτών του.

Η μείωση του B. stercoris συνδέεται με τη μείωση των τριγλυκεριδίων στο ήπαρ, των ηπατικών ενζύμων και των μεταβολιτών που παρατηρούνται.

Όταν οι ερευνητές μεταμόσχευσαν μικροχλωρίδα κοπράνων από ασθενείς με αγωγή ανθεκτικού αμύλου σε ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χοληστερόλη, τα ποντίκια είδαν σημαντική μείωση στο βάρος του ήπατος και στα επίπεδα τριγλυκεριδίων του ήπατος.

«Εντοπίσαμε μια νέα παρέμβαση για τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, η οποία είναι αποτελεσματική, προσιτή και βιώσιμη. Σε σύγκριση με την έντονη άσκηση ή τη θεραπεία απώλειας βάρους, η προσθήκη ανθεκτικού αμύλου σε μια κανονική και ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ πιο εύκολη για τους ανθρώπους να την ακολουθήσουν» ανέφερε η Huating Li, από το Shanghai Sixth People’s Hospital.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Cell Metabolism.