ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Αλτσχάιμερ: Το θρεπτικό συστατικό που «ξανανιώνει» τον εγκέφαλο

Η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης του πληθυσμού οδηγεί στην αύξηση της συχνότητας της άνοιας.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Αλτσχάιμερ: Το θρεπτικό συστατικό που «ξανανιώνει» τον εγκέφαλο

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή αιτία άνοιας (60-70% του συνόλου).

Η νόσος Αλτσχάιμερ χαρακτηρίζεται από την εναπόθεση στον εγκέφαλο δύο παθολογικών πρωτεϊνών, του β αμυλοειδούς και της τ πρωτεΐνης που προκαλούν εκφύλιση των νευρώνων του.

Τα συμπτώματα της είναι:

  • διαταραχές μνήμης
  • διαταραχές της ικανότητας κατανόησης και έκφρασης του λόγου
  • διαταραχές της κρίσης
  • απώλεια προσανατολισμού στο χώρο και χρόνο και
  • έκπτωση καθημερινής λειτουργικότητας.

Επίσης υπάρχουν αλλαγές στην προσωπικότητα, συχνά σωματικά ενοχλήματα και ψυχιατρικά συμπτώματα όπως απάθεια, κατάθλιψη, επιθετικότητα, ευερεθιστότητα, αρνητισμός, παραλήρημα και ψευδαισθήσεις.

Από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι τα τελικά στάδια της νόσου μεσολαβούν κατά μέσο όρο 10 χρόνια.

Η έναρξη της νόσου Αλτσχάιμερ είναι αργή και προοδευτική, με τα συμπτώματα να εκδηλώνονται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε άτομο και να επιδεινώνονται με την πρόοδο της νόσου. Συνήθως, αλλά όχι απαραίτητα, οι διαταραχές της μνήμης είναι το πρωιμότερο σύμπτωμα, ακολουθούμενο από τα υπόλοιπα. Τα άλλα ανοϊκά σύνδρομα εμφανίζουν παρόμοια προϊούσα εκπτωτική εικόνα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα κινεζικής μελέτης, οι τροφές που είναι πλούσιες σε σελήνιο βελτιώνουν την κατάσταση ασθενών με Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη έδειξε ότι το σελήνιο μπορεί να εμποδίσει τη δημιουργία φλεγμονής και οξειδωτικού στρες και προτείνει τη δυνατότητα μιας νέας διαιτητικής στρατηγικής για ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

Food Containing Selenium, Vitamins And Dietary Fiber, Natural Sources Of Minerals, Concept Of Health

Το σελήνιο είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και προστατεύει τα κύτταρά μας. Το σώμα μας χρησιμοποιεί το σελήνιο για την παραγωγή κάποιων ενζύμων που ονομάζονται σεληνοπρωτεΐνες. Οι σεληνοπρωτεΐνες είναι 25 στον αριθμό και πολλές από αυτές όπως η υπεροξειδάση της γλουταθειόνης έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Προστατεύουν τα κύτταρά μας και τα ερυθρά αιμοσφαίρια από καταστροφές και βλάβες που προκαλούν χημικές ενώσεις όπως το υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ) που το εξουδετερώνει σε αβλαβή υποπροϊόντα όπως το νερό.

Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου είναι υπεύθυνες για το αυξημένο οξειδωτικό στρες το οποίο μακροπρόθεσμα προκαλεί μια σειρά από προβλήματα και βλάβες όπως καρδιακά νοσήματα, διαβήτη, πρόωρη γήρανση, εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, βλάβες στο θυρεοειδή, Αλτσχάιμερ, διάφορες μορφές καρκίνου και άλλα.

Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Μικροβιολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της Γκουανγκντόνγκ προτείνουν μια παρέμβαση που βασίζεται στο σελήνιο για τη βελτίωση των ασθενών με Αλτσχάιμερ.

Τροφές πλούσιες σε σελήνιο είναι τα σταυρανθή λαχανικά, η μαγιά, τα μανιτάρια, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί, το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα δημητριακά.

Η αντιοξειδωτική δράση του σεληνίου αυξάνεται όταν συνδυάζεται με βιταμίνη Ε. Καλές πηγές βιταμίνης Ε είναι οι ξηροί καρποί, τα φυτικά έλαια, και οι κόκκινες γλυκιές πιπεριές.

Η μελέτη έδειξε επίσης πως η ενζυμική υδρόλυση και η φυσική επεξεργασία, όπως η επεξεργασία με θερμότητα, υψηλή πίεση και μικροκύματα, είναι οι κύριες τεχνικές για την τροποποίηση των ιδιοτήτων του διαιτητικού σελήνιου.