ΥΓΕΙΑ

Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στη μακρά Covid

Ο όρος «σύνδρομο long Covid» περιλαμβάνει τα συμπτώματα και σημεία αλλά και τις επιπλοκές που εμμένουν ή εμφανίζονται τέσσερις εβδομάδες μετά τη λοίμωξη με SARS-COV-2.

Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στη μακρά Covid

Σύμφωνα με έκθεση που έδωσαν πρόσφατα στη δημοσιότητα τα Κέντρα Ελέγχου & Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, από την έναρξη της πανδημίας έως και το 2022, το 6,9% των ενηλίκων παρουσίασαν σε κάποια φάση παρατεταμένη λοίμωξη λόγω κορονοϊού.

Το 3,4% των πασχόντων συνέχιζαν να έχουν συμπτώματα τον Δεκέμβριο του 2022.

Η έκθεση βασίζεται σε στοιχεία 27.651 κατοίκων των ΗΠΑ και αφορούν την περίοδο από την έναρξη της πανδημίας έως και τον Δεκέμβριο του 2022.

Οι γυναίκες έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να εμφανίσουν μακρά Covid. Το 8,5% όσων νόσησαν, είχαν εμμένοντα συμπτώματα. Το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες ήταν 5,2%.

Οι γυναίκες είναι πιθανότερο να έχουν παρατεταμένη λοίμωξη και με τα νεότερα στελέχη. Το 4,4% από αυτές είχαν εμμένοντα συμπτώματα τον Δεκέμβριο του 2022, έναντι ποσοστού 2,3% στους άνδρες.

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι η ηλικιακή ομάδα που είναι πιο ευάλωτη στη μακροχρόνια Covid είναι οι ενήλικες 35 έως 49 ετών. Αυτό ίσχυε τόσο στην αρχή της πανδημίας, όσο και τώρα, που κυριαρχούν τα νεότερα στελέχη.

Συγκεκριμένα, long Covid ανέπτυξαν:

  • Το 8,9% των ατόμων ηλικίας 35-49 ετών
  • Το 7,6% των ατόμων 50-64 ετών
  • Το 6,9% στις ηλικίες 18-34 ετών
  • Το 4,1% στις ηλικίες 65 ετών και άνω

Τα ποσοστά διαμορφώνονται πάνω κάτω στα ίδια και για τα νεότερα στελέχη του κορονοϊού.

Το ποσοστό όσων είχαν μακροχρόνια συμπτώματα τον Δεκέμβριο του 2022 κυμαινόταν από 4,7% στις ηλικίες 35-49 ετών έως 2,3% στις ηλικίες άνω των 65 ετών. Και αυτό, παρόλο που οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι στη βαριά COVID-19.

Η μακρά ή εμμένουσα Covid προκαλεί αναπνευστικά, νευρολογικά και καρδιαγγειακά συμπτώματα, όπως πνευματική σύγχυση, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, κόπωση, δυσκολίες στην αναπνοή, πονοκεφάλους, ανοσμία και αγευσία, αλλαγές στην έμμηνο ρύση κ.α.

Συχνά τα συμπτώματα είναι τόσο έντονα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα των πασχόντων.

Πηγή: CDC