ΥΓΕΙΑ

Οι 6 παράγοντες που μειώνουν κατά 75% τις πιθανότητες άνοιας

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των περιπτώσεων άνοιας θα μπορούσαν να προληφθούν, σύμφωνα με το συμπέρασμα νέας μελέτης.

Οι 6 παράγοντες που μειώνουν κατά 75% τις πιθανότητες άνοιας

Οι ερευνητές εξέτασαν μια μεγάλη λίστα 210 παραγόντων που θα μπορούσαν να συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας.

Ανάμεσά τους βρήκαν 62 πιθανές αιτίες της πάθησης που θα μπορούσαν να προληφθούν.

Αυτές οι αιτίες εκτιμάται ότι ευθύνονται για το 47-73% των περιπτώσεων άνοιας.

Η γνώση θα μπορούσε να σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από μια διάγνωση άνοιας, η οποία αυτή τη στιγμή επηρεάζει περισσότερους από 900.000 ανθρώπους μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο υπερβολικός χρόνος μπροστά στην τηλεόραση και ο ύπνος λιγότερες από επτά ή περισσότερες από εννέα ώρες κάθε βράδυ, συγκαταλέγονται στους παράγοντες που συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας, τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν.

Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής βρέθηκε ότι συμβάλλει σε περισσότερες περιπτώσεις άνοιας που μπορούν να προληφθούν -σχεδόν 17%- με βάση το ιατρικό ιστορικό του ατόμου.

Στα ενδιαφέροντα νέα ευρήματα της μελέτης συγκαταλέγεται το να νιώθει κάποιος ανεξήγητη ένταση ή να δυσκολεύεται να εμπιστευτεί τους άλλους.

Στους πιο σημαντικούς από τους 62 παράγοντες ωστόσο, περιλαμβάνεται η αδυναμία, που μετριέται με τη δύναμη της λαβής, και προβλήματα υγείας όπως είναι ο διαβήτης, η αναπηρία ή προηγούμενο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν όμως επίσης να μειωθούν με ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής και συγκεκριμένα μέσω της τακτικής άσκησης και μιας υγιεινής διατροφής.

Η μελέτη εξέτασε περισσότερους από 344.000 Βρετανούς, οι οποίοι ρωτήθηκαν λεπτομερώς για τη ζωή τους για τις ανάγκες της μελέτης της UK Biobank και παρακολουθήθηκαν για μια μέση περίοδο 15 ετών.

Οι 62 πιθανές αιτίες άνοιας που μπορούν να προληφθούν εντοπίστηκαν επειδή παρατηρήθηκαν συχνότερα στους 4.654 συμμετέχοντες στη μελέτη που ανέπτυξαν την πάθηση.

Ο συ-συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Ντέιβιντ Σμιθ, είπε: «Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η άνοια αποτελεί αναπόφευκτο παράγοντα της γήρανσης. Αλλά αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι μπορεί να προληφθεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι πιστεύαμε στο παρελθόν. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί λόγω έλλειψης αποτελεσματικών θεραπειών για την άνοια, το επίκεντρο της προσοχής μας πρέπει να είναι η πρόληψη».

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο τρόπος ζωής, συμπεριλαμβανομένου του κακού ύπνου, της σωματικής αδράνειας και της ανεπαρκούς πρόσληψης νερού, θα μπορούσαν να προκαλέσουν το 16,6% των περιπτώσεων άνοιας.

Το ιατρικό ιστορικό και συγκεκριμένα παράγοντες, όπως η αναπηρία, το εγκεφαλικό, ο διαβήτης και η κατάθλιψη, βρίσκονται πίσω από το 14% των περιπτώσεων.

Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση του ατόμου, όπως το να είναι κάποιος άνεργος ή να έχει χαμηλά εισοδήματα, γεγονός που δεν του επιτρέπει να ακολουθεί υγιεινό τρόπο ζωής, εκτιμάται ότι ευθύνεται για το 13,5% των περιπτώσεων άνοιας.

Η μελέτη καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος άνοιας μπορεί να συνδέεται με παράγοντες όπως η δύναμη της λαβής, η οποία αποτελεί προγνωστικό παράγοντα και για την υγεία της καρδιάς, αλλά και να επηρεαστεί από κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες, όπως είναι η μοναξιά και η απομόνωση.

Το περιβάλλον διαβίωσης, όπως οι χώροι πρασίνου, διαπιστώθηκε ότι παίζει λιγότερο σημαντικό ρόλο, ενώ το αν έχει θηλάσει κάποιος ως μωρό δεν συνδέθηκε με την άνοια.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι ακολουθούν ανθυγιεινό τρόπο ζωής, θα μπορούσαν να έχουν 62% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια συγκριτικά με εκείνους που τρέφονται υγιεινά και ασκούνται.

Η βελτίωση και των έξι κατηγοριών -τρόπος ζωής, ιατρικό ιστορικό, φυσική κατάσταση, κοινωνικοοικονομική κατάσταση, κοινωνικοί και ψυχολογικοί παράγοντες και περιβάλλον διαβίωσης- από φτωχό σε καλό ή ενδιάμεσο επίπεδο, εκτιμήθηκε ότι προλαμβάνει το 47% των περιπτώσεων άνοιας.

Η αναβάθμισή τους σε καλό επίπεδο, βρέθηκε ότι προλαμβάνει το 73% των περιπτώσεων άνοιας.

Τα ευρήματα φάνηκε να ισχύουν ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο και ακόμη και αφού λήφθηκε υπόψη ο γενετικός κίνδυνος άνοιας.

«Η άνοια είναι μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί πλήρως» καταλήγουν οι επιστήμονες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Human Behavior.

Πηγή: Mail Online