ΥΓΕΙΑ

Βουλωμένη μύτη: Γιατί μπορεί να βουλώνει μόνο το ένα ρουθούνι;

Μιχάλης Θερμόπουλος

Είναι συνήθως ο τρόπος με τον οποίο η μύτη διαχειρίζεται τη ροή του αέρα, αλλά μερικές φορές, μπορεί να οφείλεται σε κάτι άλλο.

Βουλωμένη μύτη: Γιατί μπορεί να βουλώνει μόνο το ένα ρουθούνι;

Όλοι έχουμε βιώσει ένα βουλωμένο ρουθούνι κάποια στιγμή. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί δεν βουλώνουν πάντα και τα δύο ρουθούνια ταυτόχρονα; Η συμφόρηση στην μία πλευρά της μύτης συμβαίνει για έναν συγκεκριμένο λόγο: για να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της ροής του αέρα μεταξύ των ρινικών οδών. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι σημάδι άλλων ιατρικών καταστάσεων.

Ο συνεργάτης της Cleveland Clinic, ωτορινολαρυγγολόγος δρ. Michael Benninger, εξηγεί γιατί μερικές φορές έχουμε συμφόρηση μόνο στο ένα ρουθούνι, τι πρέπει να προσέχουμε και πώς να βρούμε ανακούφιση.

Γιατί μπορεί να βουλώνει μόνο το ένα ρουθούνι

Πρώτον, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το να βουλώνει μόνο το ένα ρουθούνι είναι στην πραγματικότητα ένα φυσιολογικό μέρος του ρινικού κύκλου. Αυτός είναι ένας κύκλος συμφόρησης και αποσυμφόρησης που περνούν οι ρινικές οδοί, για να διαχειριστούν τη ροή του αέρα.

“Πολλοί δεν συνειδητοποιούν, ότι κάθε 4-6 ώρες, στην μία πλευρά της μύτης αυξάνεται η συμφόρηση και στην άλλη μειώνεται. Αυτό επαναλαμβάνεται κυκλικά”, εξηγεί ο δρ. Benninger.

Οι ρινικές δίοδοι είναι επενδεδυμένες με τριχοειδή αιμοφόρα αγγεία, τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση της ροής του αέρα και φιλτράρουν τα σωματίδια. Αυτά τα αγγεία μπορούν επίσης να διογκωθούν και να συρρικνωθούν εναλλάξ σε κάθε ρουθούνι. Έτσι, για παράδειγμα, εάν το δεξί σας ρουθούνι έχει αυξημένη ροή αίματος και γίνει ελαφρώς πιο κλειστό, το άλλο θα ανοίξει για ευκολότερη αναπνοή.

Εάν αυτός ο κύκλος λειτουργεί ομαλά, δεν θα πρέπει καν να παρατηρήσετε ότι συμβαίνει. Αλλά μερικές φορές, το συναίσθημα είναι πιο εμφανές. Και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα μόνο ρουθούνι, που είναι βουλωμένο, μπορεί να οφείλεται σε άλλη αιτία.

Τι άλλο κάνει τη μύτη να βουλώνει μόνο στην μία πλευρά;

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα αίτια της απόφραξης ενός ρουθουνιού μπορεί να ποικίλλουν ευρέως ανάλογα με την κατάστασή σας ή οποιαδήποτε άλλη ιατρική πάθηση έχετε. Καταστάσεις όπως οι αλλεργίες, οι ασθένειες και το κοινό κρυολόγημα μπορούν να επιταχύνουν τη συμφόρηση κάθε είδους.

Ακολουθούν μερικοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους βουλώνει μόνο το ένα ρουθούνι:

Ύπνος στο πλάι

Ακριβώς όπως στο ένα χέρι μπορεί να έχετε μυρμήγκιασμα όταν κοιμάστε πάνω του, έτσι και η μύτη σας μπορεί να παρουσιάσει κάποια ασυμμετρία από τις συνήθειές σας στον ύπνο. Είναι σύνηθες να έχετε μεγαλύτερη συμφόρηση στο ρουθούνι που είναι στραμμένο προς τα κάτω στο μαξιλάρι όταν κοιμάστε στο πλάι. Εάν η συμφόρηση υποχωρεί λίγο αφού ξυπνάτε και αρχίσετε να περπατάτε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο “ένοχος” να είναι ο ύπνος στο πλάι.

Σημείωση: Εάν αντιμετωπίζετε κάποια γενική συμφόρηση λόγω αλλεργιών ή κρυολογήματος, είναι πιθανώς καλύτερο να κοιμάστε ανάσκελα και ακόμη και να κρατάτε το κεφάλι σας ελαφρώς ανυψωμένο.

Στραβό ρινικό διάφραγμα

Εάν έχετε μια μόνιμη απόφραξη στο ένα ρουθούνι, μπορεί να είναι αποτέλεσμα δομικής απόκλισης του διαφράγματος. Αυτό συμβαίνει όταν το διάφραγμά σας (ο χόνδρος που διαχωρίζει τις ρινικές κοιλότητες) δεν είναι σωστά ευθυγραμμισμένο. Λόγω αυτής της ασυμμετρίας, προκαλείται αυξημένη συμφόρηση, η οποία είναι συχνά πιο αισθητή στην μία πλευρά.

Φλεγμονή και ρινικοί πολύποδες

“Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χρόνια φλεγμονή και ρινικούς πολύποδες”, σημειώνει ο δρ. Benninger. Συχνές ή χρόνιες λοιμώξεις των κόλπων θα μπορούσαν επίσης να σχετίζονται με δομικά προβλήματα που εμποδίζουν τη σωστή παροχέτευση από τα ιγμόρεια.

Ερεθιστικά στο περιβάλλον

Οι αλλεργίες, τυχόν ερεθιστικοί παράγοντες στην ατμόσφαιρα και ο κρύος καιρός μπορεί να προκαλέσουν αυξημένο πρήξιμο σε ένα μόνο ρουθούνι, οδηγώντας σε μια αίσθηση ότι μόνο η μία πλευρά της μύτης σας βουλώνει. Ακόμα κι αν δεν έχετε αλλεργίες, ερεθιστικά όπως ο καπνός, οι έντονες οσμές και κάποιες χημικές ουσίες μπορεί να οδηγήσουν σε ρινική συμφόρηση ερεθίζοντας τις ρινικές οδούς και προκαλώντας φλεγμονή. Επιπλέον, ο ξηρός αέρας, ειδικά σε θερμαινόμενους εσωτερικούς χώρους, μπορεί να στεγνώσει τις ρινικές οδούς και να οδηγήσει σε συμφόρηση.

Είναι ρινική συμφόρηση ή κάτι άλλο;

Το να έχετε συχνά βουλωμένη μύτη δεν είναι συνήθως κάτι ανησυχητικό. Εξάλλου, όλοι έχουμε αντιμετωπίσει κατά καιρούς έντονο κρυολόγημα ή αλλεργίες. Αλλά αν αντιμετωπίζετε σταθερά συμφόρηση στην μία πλευρά της μύτης, μπορεί να ευθύνεται ένα δομικό ζήτημα, όπως ένας τραυματισμός. Αλλά αν συμβαίνει αυτό, θα παρατηρήσετε επιπλέον συμπτώματα πέρα από τη ρινική συμφόρηση.

Σημάδια που πρέπει να προσέχετε μαζί με το να έχετε ένα μόνο βουλωμένο ρουθούνι:

  • Δυσκολία αναπνοής
  • Ήχος σφυρίγματος κατά την εισπνοή/εκπνοή
  • Ροχαλητό
  • Ρινική αιμορραγία ή έκκριση
  • Πόνος ή πίεση στο πρόσωπο
  • Εξασθενημένη όσφρηση

Εάν αισθάνεστε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα σε συνδυασμό με τη συμφόρησή σας, είναι σώφρον να μιλήσετε με έναν γιατρό.

Πώς να ανακουφίσετε την συμφόρηση στην μία πλευρά της μύτης

Υπάρχουν πολλές πιθανές θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε (καθώς και πολλές που είναι καλό να αποφύγετε). Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ανακουφίσετε τη συμφόρηση σε ένα μόνο ρουθούνι:

  • Χρησιμοποιήστε υγραντήρα στους εσωτερικούς χώρους που βρίσκεστε
  • Κάντε ρινική έκπλυση
  • Κάντε ένα ζεστό ντους
  • Κάντε εισπνοές με σπρέι φυσιολογικού ορού
  • Κρατήστε το κεφάλι σας ελαφρώς ανυψωμένο όταν ξαπλώνετε