ΥΓΕΙΑ

Σταφύλια: Τα οφέλη τους για την όραση

Η τακτική κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να ωφελήσει τα μάτια σας, σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης.

Σταφύλια: Τα οφέλη τους για την όραση

Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της τακτικής κατανάλωσης σταφυλιών στη συσσώρευση χρωστικής της ωχράς κηλίδας και σε άλλους βιοδείκτες της υγείας των ματιών.

Είναι η πρώτη μελέτη σε ανθρώπους και τα ευρήματά της ενισχύουν αυτά προηγούμενων προκαταρκτικών μελετών, οι οποίες είχαν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση σταφυλιών προστατεύει τη δομή και τη λειτουργία του αμφιβληστροειδούς.

Η γήρανση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο οφθαλμικών παθήσεων και προβλημάτων όρασης.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση σταφυλιών επί 16 εβδομάδες, βελτίωσε τους βασικούς δείκτες της υγείας των ματιών στους ηλικιωμένους.

Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου οφθαλμικής νόσου περιλαμβάνουν το οξειδωτικό στρες και τα υψηλά επίπεδα τελικών προϊόντων προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs). Τα AGEs μπορεί να συμβάλλουν σε πολλές οφθαλμικές παθήσεις καταστρέφοντας τα αγγειακά συστατικά του αμφιβληστροειδούς, βλάπτοντας την κυτταρική λειτουργία και προκαλώντας οξειδωτικό στρες.

Τα αντιοξειδωτικά στη διατροφή μπορούν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες και να αναστείλουν το σχηματισμό AGEs, με πιθανές ευεργετικές επιδράσεις στον αμφιβληστροειδή, όπως η βελτίωση της οπτικής πυκνότητας της χρωστικής της ωχράς κηλίδας (MPOD). Τα σταφύλια είναι μια φυσική πηγή αντιοξειδωτικών και άλλων πολυφαινολών.

Οι 34 συμμετέχοντες στη νέα μελέτη, κατανάλωναν είτε σταφύλια (1 ½ φλιτζάνι την ημέρα) είτε ένα εικονικό φάρμακο για 16 εβδομάδες.

Όσοι έτρωγαν σταφύλια εμφάνισαν σημαντική αύξηση της MPOD, της αντιοξειδωτικής ικανότητας πλάσματος και της συνολικής περιεκτικότητας σε φαινολικές ενώσεις συγκριτικά με όσους λάμβαναν εικονικό φάρμακο.

Όσοι δεν κατανάλωναν σταφύλια είδαν σημαντική αύξηση στα επιβλαβή AGEs.

Η μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι η κατανάλωση σταφυλιών είναι ευεργετική για την υγεία των ματιών στους ανθρώπους.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Food & Function.