ΥΓΕΙΑ

Αν συμβαίνει αυτό ενώ περπατάτε, ίσως κινδυνεύετε με Αλτσχάιμερ

Αν δυσκολεύεστε να στρίψετε ενώ περπατάτε, ίσως αυτό να είναι πρώιμο σημάδι Αλτσχάιμερ, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Αν συμβαίνει αυτό ενώ περπατάτε, ίσως κινδυνεύετε με Αλτσχάιμερ

Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν την εικονική πραγματικότητα για να εξετάσουν τις δυσκολίες προσανατολισμού σε άτομα που εμφάνισαν τα πρώτα σημάδια της νόσου, ελπίζοντας να αναπτύξουν απλές εξετάσεις για τη διάγνωση της πάθησης.

Οι ερευνητές στο University College του Λονδίνου συνέκριναν 31 υγιείς νεότερους ανθρώπους με 36 υγιείς ηλικιωμένους και 43 ασθενείς με ήπια γνωστική εξασθένηση.

Η ήπια γνωστική εξασθένηση είναι το στάδιο μεταξύ της αναμενόμενης έκπτωσης της μνήμης λόγω ηλικίας και της άνοιας.

Και οι τρεις ομάδες κλήθηκαν να ολοκληρώσουν μια εργασία φορώντας γυαλιά εικονικής πραγματικότητας. Περπάτησαν κατά μήκος μιας διαδρομής με αριθμημένους κώνους που αποτελούνταν από δύο ευθύγραμμες οδούς τις οποίες συνέδεε μία στροφή.

Οι συμμετέχοντες έπρεπε να επιστρέψουν στην αρχική τους θέση καθοδηγούμενοι μόνο από τη μνήμη τους, ενώ η ίδια διαδικασία επαναλήφθηκε κάτω από διαφορετικές συνθήκες.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι τα άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση υπερεκτιμούσαν τις στροφές στη διαδρομή και είχαν μεγαλύτερη μεταβλητότητα στην αίσθηση της κατεύθυνσης.

Ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο Δρ. Andrea Castegnaro, είπε ότι υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι τα προβλήματα προσανατολισμού αποτελούν ένα σημαντικό πρώιμο σημάδι της νόσου Αλτσχάιμερ.

«Αυτό που μάθαμε τώρα είναι ότι υπάρχουν συγκεκριμένες πτυχές της πλοήγησης που διαταράσσονται στους πάσχοντες με Αλτσχάιμερ», εξήγησε.

«Διαπιστώσαμε ότι τα άτομα με πρώιμο Αλτσχάιμερ υπερεκτίμησαν σταθερά τις στροφές στη συγκεκριμένη διαδρομή και έδειξαν αυξημένη μεταβλητότητα στην αίσθηση της κατεύθυνσης. Με άλλα λόγια, όταν ζητάς από τους ανθρώπους να στρίψουν, νομίζουν ότι το έχουν κάνει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ' ότι στην πραγματικότητα».

«Η πιο σημαντική διαπίστωση είναι ότι αυτή η αντίδραση δεν αποτελεί χαρακτηριστικό της υγιούς γήρανσης αλλά είναι κατά πάσα πιθανότητα ειδική για τη νόσο του Αλτσχάιμερ».

Αυτή η μικρή μελέτη πρώιμου σταδίου εξετάζει τη χρήση ενός περιβάλλοντος εικονικής πραγματικότητας για να αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι στρίβουν ενώ περπατούν.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτό μπορεί να ανιχνεύσει διαφορές στους συμμετέχοντες με πρώιμη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για εξετάσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από γιατρούς.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology.