ΥΓΕΙΑ

Αντιδιαβητικό φάρμακο βοήθησε υπέρβαρους να χάσουν το 25% του βάρους τους

Μιχάλης Θερμόπουλος

Μια νέα δοκιμή καταδεικνύει τη δύναμη του αντιδιαβητικού φαρμάκου τιρζεπατίδη (tirzepatide) στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Αντιδιαβητικό φάρμακο βοήθησε υπέρβαρους να χάσουν το 25% του βάρους τους
Bigstock

Σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν από την δοκιμή, το εν λόγω φάρμακο βοήθησε υπέρβαρους συμμετέχοντες που ήταν σε δίαιτα να χάσουν περίπου 27 κιλά κατά μέσο όρο.

“Σε αυτήν την μελέτη, οι συμμετέχοντες που πρόσθεσαν τιρζεπατίδη (σ.σ. με την μορφή του γνωστού φαρμάκου Mounjaro) στη δίαιτα και την άσκηση είδαν μεγαλύτερη σε κιλά και διάρκεια μείωση του βάρους τους από εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο”, δήλωσε ο δρ. Jeff Emmick, αντιπρόεδρος ανάπτυξης προϊόντων στην φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly, η οποία παράγει το εν λόγω φάρμακο.

“Αν και η εντατική παρέμβαση στον τρόπο ζωής είναι ένα σημαντικό μέρος της διαχείρισης της παχυσαρκίας, αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν μερικοί άνθρωποι στη διατήρηση της απώλειας βάρους μόνο με δίαιτα και άσκηση”, πρόσθεσε.

Η τιρζεπατίδη δρα στοχεύοντας δύο ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη και το αίσθημα πληρότητας. Η διαφορά μεταξύ του Mounjaro και άλλων δημοφιλών (αντιδιαβητικών) φαρμάκων που πλέον λαμβάνονται και για απώλεια βάρους -όπως το Ozempic και το Wegovy- είναι ότι το Mounjaro στοχεύει δύο ορμόνες ενώ τα άλλα στοχεύουν σε μία.

Πώς έγινε η έρευνα

Η μελέτη για το Mounjaro περιελάμβανε 800 υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους που είχαν επίσης μια επιπλοκή υγείας που σχετίζεται με το βάρος, αλλά ΔΕΝ είχαν διαβήτη. Οι συμμετέχοντες στην μελέτη ζύγιζαν περίπου 110 κιλά όταν ξεκίνησαν και είχαν δείκτη μάζας σώματος περίπου 38.

Περισσότεροι από 200 συμμετέχοντες αποχώρησαν από τη δοκιμή μετά από τρεις μήνες εντατικής δίαιτας και άσκησης για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της αποτυχίας απώλειας βάρους.

Εν τω μεταξύ, οι ερευνητές τυχαιοποίησαν τους υπόλοιπους 600 για να λάβουν τιρζεπατίδη ή εικονικό φάρμακο μέσω εβδομαδιαίων ενέσεων για περίπου 16 μήνες.

Σχεδόν 500 άτομα τελικά ολοκλήρωσαν την μελέτη, σημείωσαν οι ερευνητές.

“Αυτή η μελέτη λέει ότι εάν χάσετε βάρος πριν ξεκινήσετε το φάρμακο, μπορείτε στη συνέχεια να προσθέσετε πολύ περισσότερη απώλεια βάρους”, δήλωσε στο Associated Press (ΑΡ) ο επικεφαλής ερευνητής, δρ. Thomas Wadden, ερευνητής παχυσαρκίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Η εταιρεία Eli Lilly παρουσίασε τα αποτελέσματα σε πρόσφατη εκδήλωση στο πλαίσιο της Εβδομάδας Παχυσαρκίας που έγινε στο Ντάλας των ΗΠΑ και η μελέτη δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα στο περιοδικό Nature Medicine.

Έχασαν το 25% του αρχικού τους βάρους

“Όπως και αν το δούμε, είναι το 25% του συνολικού σωματικού βάρους”, είπε στο AP η δρ. Caroline Apovian, η οποία θεραπεύει παχύσαρκα άτομα στο Brigham and Women's Hospital.

  • Τα άτομα και στις δύο ομάδες έχασαν σχεδόν 8 κιλά κατά την αρχική φάση που δεν περιελάμβανε το φάρμακο. Αυτό ήταν περίπου το 7% του σωματικού τους βάρους.
  • Εκείνοι που έλαβαν τότε τιρζεπατίδη έχασαν 18,4% περισσότερο από το σωματικό τους βάρος, περίπου 20 κιλά. Αντιθέτως, οι άλλοι ανέκτησαν περίπου 3 κιλά.
  • Περίπου το 88% όσων έλαβαν το φάρμακο έχασαν το 5% ή περισσότερο του σωματικού τους βάρους κατά τη διάρκεια της μελέτης, σε σύγκριση με το 17% όσων έλαβαν εικονικό φάρμακο.
  • Σχεδόν το 29% όσων έλαβαν το φάρμακο έχασαν τουλάχιστον το 25% του σωματικού τους βάρους, σε σύγκριση με περίπου το 1% αυτών εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Συγκριτικά, αυτό είναι παρόμοιο με τα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν με τη βαριατρική χειρουργική, είπε η δρ. Apovian. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν ναυτία, διάρροια και δυσκοιλιότητα, οι οποίες επιδεινώθηκαν με την αύξηση της δόσης.