ΥΓΕΙΑ

Καύσεις λίπους, αύξηση μυϊκής μάζας: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη επιλογή

Πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, υγιεινά λιπαρά και άπαχες πρωτεΐνες, η μεσογειακή διατροφή έχει αναγνωριστεί ως η καλύτερη διατροφή λόγω των ευεργετικών επιδράσεών της στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη.

Καύσεις λίπους, αύξηση μυϊκής μάζας: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη επιλογή

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία, δείχνει ότι όταν η μεσογειακή διατροφή συνδυάζεται με τακτική άσκηση και μείωση των θερμίδων, μπορεί να μειώσει το επικίνδυνο λίπος της κοιλιάς στους ηλικιωμένους, βοηθώντας παράλληλα στη διατήρηση της μυϊκής μάζας.

Το λίπος που συσσωρεύεται στην περίμετρο της μέσης, είναι γνωστό ότι προκαλεί φλεγμονή και έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό, διαβήτη και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Είναι επίσης γνωστό ότι η μυϊκή μάζα μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία, λιγότερη κινητικότητα και μεγαλύτερη πιθανότητα πτώσεων.

Η μελέτη, με επικεφαλής την ερευνήτρια Dora Romaguera, από το Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας των Βαλεαρίδων Νήσων, περιελάμβανε περισσότερους από 1.500 μεσήλικες και ηλικιωμένους που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και είχαν μεταβολικό σύνδρομο, μια ομάδα διαταραχών που αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Μια ομάδα ανθρώπων ακολούθησε μεσογειακή διατροφή, ενώ παράλληλα μείωσε τις θερμίδες κατά 30% και αύξησε τη σωματική δραστηριότητα. Τους δόθηκαν επίσης οδηγίες για περιορισμό της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων, κρεάτων, βουτύρου, πρόσθετης ζάχαρης και για αύξηση των δημητριακών ολικής αλέσεως.

Έπρεπε επίσης να αυξήσουν σταδιακά τη σωματική δραστηριότητα, με στόχο να περπατούν καθημερινά 45 λεπτά ή περισσότερο έξι φορές την εβδομάδα σε συνδυασμό με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης.

Μια δεύτερη ομάδα ανθρώπων ακολούθησε μεσογειακή διατροφή χωρίς περιορισμούς θερμίδων ή αλλαγές στη φυσική δραστηριότητα.

Οι άνθρωποι που μείωσαν τις θερμίδες και έκαναν τακτική άσκηση, ενώ ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή, εμφάνισαν μείωση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς και του συνολικού ποσοστού λίπους, απώλεια που κατάφεραν να διατηρήσουν για τρία χρόνια.

Όσοι συμμετείχαν στην άλλη ομάδα, δεν είδαν καμία αλλαγή στο λίπος της κοιλιάς. Και οι δύο ομάδες αύξησαν την μυϊκή τους μάζα, αλλά όσοι μείωσαν τις θερμίδες έχασαν περισσότερο λίπος από τους μυς.

Η μελέτη σχεδιάστηκε για να διαπιστωθεί αν η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Jama Network Open.