ΥΓΕΙΑ

Τριγλυκερίδια: Ένας απρόσμενος σύμμαχος ενάντια στην άνοια

Οι ηλικιωμένοι με υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορεί να κινδυνεύουν λιγότερο με άνοια και να παρουσιάζουν πιο αργή γνωστική εξασθένιση συγκριτικά με όσους έχουν χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Τριγλυκερίδια: Ένας απρόσμενος σύμμαχος ενάντια στην άνοια

Τα τριγλυκερίδια είναι ο πιο κοινός τύπος λιπιδίων στο αίμα. Η βασική λειτουργία τους είναι η μεταφορά των λιπιδίων μεταξύ του ήπατος και των περιφερικών ιστών.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα υγειονομικής περίθαλψης για να εντοπίσουν 18.294 άτομα με μέση ηλικία τα 75 έτη που δεν είχαν διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ ή άνοια.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για έξι χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 823 άτομα εμφάνισαν άνοια.

Οι ερευνητές εξέταζαν τις τιμές ολικής χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων, LDL (κακής) και HDL (καλής) χοληστερόλης κάθε χρόνο.

Στη συνέχεια χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τέσσερις ομάδες με βάση τα επίπεδα τριγλυκεριδίων νηστείας. Η μέση τιμή τριγλυκεριδίων ήταν 106 mg/dL.

Για τους ενήλικες, φυσιολογικές τιμές τριγλυκεριδίων θεωρούνται οι κάτω των 150 mg/dL.

Αφού έλαβαν υπόψιν μεταβλητές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο άνοιας, συμπεριλαμβανομένου του μορφωτικού επιπέδου και των θεραπειών για τη μείωση της χοληστερόλης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε διπλασιασμός των επιπέδων τριγλυκεριδίων συσχετίστηκε με 18% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Η ομάδα με τα χαμηλότερα τριγλυκερίδια είχε τιμές κάτω από 62 mg/dL. Η δεύτερη ομάδα είχε επίπεδα που κυμαίνονταν μεταξύ 63-106 mg/dL. Σε σύγκριση με την ομάδα με τα χαμηλότερα επίπεδα, η δεύτερη ομάδα είχε 15% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξει άνοια. Η τρίτη ομάδα είχε επίπεδα 107-186 mg/dL. Σε σύγκριση με τη χαμηλότερη ομάδα, είχαν 24% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια. Η τέταρτη ομάδα είχε επίπεδα 187 mg/dL ή υψηλότερα. Σε σύγκριση με τη χαμηλότερη ομάδα, είχαν 36% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια.

Από τα 1.416 άτομα στην ομάδα με τα χαμηλότερα τριγλυκερίδια, τα 82 ή το 6%, εμφάνισαν άνοια. Από τα 7.449 άτομα της δεύτερης ομάδας, τα 358 ή το 5%, εμφάνισαν άνοια. Από τα 7.312 άτομα της τρίτης ομάδας, τα 310 ή το 4%, εμφάνισαν άνοια. Από τα 2.117 άτομα της τέταρτης ομάδας, τα 73 ή το 3%, εμφάνισαν άνοια.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα σε άλλη ομάδα 68.200 ηλικιωμένων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από αυτούς, 2.778 άτομα εμφάνισαν άνοια στη διάρκεια μιας μέσης περιόδου 12 ετών. Παρατήρησαν ένα συνεπές με τα προηγούμενα ευρήματα αποτέλεσμα που δείχνει 17% μείωση του κινδύνου άνοιας για κάθε διπλασιασμό των επιπέδων των τριγλυκεριδίων.

Διαπίστωσαν επίσης ότι τα υψηλότερα τριγλυκερίδια συσχετίστηκαν με βραδύτερη μείωση στη σύνθετη γνωστική λειτουργία, ένα συνδυασμό σφαιρικής λειτουργίας, ψυχοκινητικής ταχύτητας, γλώσσας και εκτελεστικής λειτουργίας και μνήμης.

«Χρειάζονται κι άλλες μελέτες για να διερευνηθεί εάν συγκεκριμένα συστατικά των τριγλυκεριδίων μπορεί να προάγουν τη γνωστική λειτουργία», σημειώνουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, Neurology.