ΥΓΕΙΑ

Η συμβολή της ασπιρίνης στην πρόληψη του μεταστατικού καρκίνου του παχέος εντέρου

Σινάνη Αικατερίνη

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μονάχου εντόπισαν ένα νέο μονοπάτι κυτταρικής σηματοδότησης μέσω του οποίου η ασπιρίνη μπορεί να αναστείλει τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η συμβολή της ασπιρίνης στην πρόληψη του μεταστατικού καρκίνου του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τρίτη πιο συχνή μορφή καρκίνου παγκοσμίως, με περίπου 1,9 εκατομμύρια νέες διαγνώσεις και 900.000 θανάτους κάθε χρόνο.

Η ασπιρίνη (ακετυλοσαλικυλικό οξύ) έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας από τους πιο πολλά υποσχόμενους τρόπους πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα που έπαιρναν χαμηλές δόσεις ασπιρίνης για αρκετά χρόνια, μείωσαν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Επιπλέον, η ασπιρίνη μπορεί να αναστείλει την εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τώρα, ερευνητές με επικεφαλής τον Heiko Hermeking, καθηγητή Πειραματικής και Μοριακής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, διερεύνησαν τους μοριακούς μηχανισμούς που ευθύνονται για το αποτέλεσμα.

Όπως αναφέρουν, η ασπιρίνη προκαλεί την παραγωγή δύο ογκοκατασταλτικών μορίων microRNA (miRNAs), των miR-34a και miR-34b/c.

Για να γίνει αυτό, η ασπιρίνη προσδένεται και ενεργοποιεί το ένζυμο AMPK, το οποίο με τη σειρά του μεταβάλλει τον μεταγραφικό παράγοντα NRF2 έτσι ώστε να μεταβεί στον κυτταρικό πυρήνα και να ενεργοποιήσει την έκφραση των γονιδίων miR-34.

Για να γίνει αυτή η ενεργοποίηση, η ασπιρίνη καταστέλλει και το ογκογονιδιακό παράγωγο c-MYC, το οποίο διαφορετικά αναστέλλει το NRF2.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα γονίδια miR-34 είναι απαραίτητα για την ανασταλτική δράση της ασπιρίνης στα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου.

Χωρίς τα miR-34, η ασπιρίνη δεν θα μπορούσε να αποτρέψει τη μετάσταση σε καρκινικά κύτταρα.

Ήταν ήδη γνωστό ότι τα γονίδια miR-34 επάγονται από τον μεταγραφικό παράγοντα p53 και μεσολαβούν στις επιδράσεις του.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν, ωστόσο, ότι η ενεργοποίηση των γονιδίων miR-34 από την ασπιρίνη λαμβάνει χώρα ανεξάρτητα από το μονοπάτι σηματοδότησης p53», λέει ο Hermeking.

«Αυτό είναι σημαντικό επειδή το γονίδιο που κωδικοποιεί το p53 είναι το πιο συχνά αδρανοποιημένο ογκοκατασταλτικό γονίδιο στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Επιπλέον, στα περισσότερα άλλα είδη καρκίνου, το p53 απενεργοποιείται από μεταλλάξεις ή ιούς στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Επομένως, η ασπιρίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά σε τέτοιες περιπτώσεις στο μέλλον».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cell Death and Disease.