ΥΓΕΙΑ

COVID-19: Με μακροχρόνια συμπτώματα 1 στους 7 ασθενείς

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ένας στους επτά ανθρώπους στις ΗΠΑ ανέφεραν μακροχρόνια συμπτώματα Covid-19 μέχρι το τέλος του 2022, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του University College London και του κολεγίου Dartmouth.

COVID-19: Με μακροχρόνια συμπτώματα 1 στους 7 ασθενείς

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για 461.550 άτομα και συνέκριναν τα άτομα που δεν είχαν προσβληθεί από Covid-19 με εκείνους που είχαν νοσήσει χωρίς παρατεταμένα συμπτώματα και με εκείνους που είχαν στο παρελθόν ή έχουν σήμερα long Covid.

Ως long Covid ορίζεται η συνέχιση ή ανάπτυξη νέων συμπτωμάτων τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την αρχική λοίμωξη.

Η long Covid συνδέεται με άγχος, χαμηλή διάθεση, αυξημένη πιθανότητα συνεχόμενων προβλημάτων σωματικής κινητικότητας, καθώς και δυσκολιών στη μνήμη, τη συγκέντρωση ή την κατανόηση, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύεται στο «Plos One».

Σχεδόν οι μισοί από όσους συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι είχαν νοσήσει κάποια στιγμή και το 14% του συνόλου είχαν εμφανίσει long Covid, με τους μισούς από αυτούς (7%) να απαντούν ότι εξακολουθούν να έχουν συμπτώματα.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ένα στα επτά άτομα που νοσούν με Covid-19 μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα long Covid.

Επίσης, οι ερευνητές εντόπισαν ότι η long Covid ήταν πιο συχνή στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, ενώ τα ποσοστά ήταν επίσης αυξημένα στους λευκούς, τα άτομα μέσης ηλικίας και τα άτομα με χαμηλότερο εισόδημα ή μορφωτικό επίπεδο. Επιπλέον, τα μακροχρόνια συμπτώματα Covid ήταν πολύ πιο συχνά στα άτομα που είχαν σοβαρά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της αρχικής λοίμωξης.

Ο κίνδυνος άγχους και χαμηλής διάθεσης φάνηκε να είναι πάντως μικρότερος για όσους έχουν εμβολιαστεί.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news-medical.net